Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БМ Конспект лекцій.docx
Скачиваний:
468
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Азбестові матеріали

Освоєні в і експлуатації теплоізоляційні матеріали на основі азбесту: азбестоцементні і асбестомагнезіальні жорсткі формовані вироби з об'ємною масою 300 ÷ 500 кг/м3 і коефіцієнтом теплопровідності 0,07 ÷ 0,09 ккал/м-ч-град; гнучкі вироби (повсть, тканина та інші) з об'ємною масою 100 ÷ 900 кг/м3 і коефіцієнтом теплопровідності 0,045 ÷ 0,075 ккал/м-ч-град; рихлі матеріали для мастичної теплоізоляції. Крім того, волокнистий азбест входить до складу багатьох жорстких формованих теплоізоляційних виробів як армувальний матеріал.

Спінені матеріали

Знаходять вживання жорсткі теплоізоляційні вироби з пінобетону, піносилікату, піноскла і піногіпсу. Для монтажної теплової ізоляції застосовують вапняково-кремнеземисті, пінодіатомітові, діатомові (трепельні), перлітові, вермикулітові, совелітові і вулканітові теплоізоляційні вироби з об'ємною масою 200 ÷ 700 кг/м3, коефіцієнтом теплопровідності 0,07 ÷ 0,15 ккал/м-ч-град і максимальною температурою вживання 600 ÷ 900°C (мінеральна в'язка) і 60 ÷ 150°C (органічна в'язка).

Перліт

Розроблені способи виробництва теплоізоляційних матеріалів на основі спученого перліту: скріпленням розрізнених зерен спученого перлітового піску різними мінеральними і органічними сполучними речовинами. З перлітових теплоізоляційних матеріалів освоєні в виробництво і експлуатацію жорсткі перлітоцементні і керамоперлітові вироби, монолітний перлітобітум і засипна ізоляція із спученого перлітового піску. Високотемпературні перлітові вироби (обпалювальний легковаг, керамоперліт і керамоперлітофосфат, використовуються при температурах 700, 900 і 1150 °C) і призначені для футерування електротермічних реакторів, що експлуатуються в середовищі ендогазу, для турбін і трубопроводів пари високих параметрів, теплоізоляції промислових печей. Для теплоізоляції енергоустаткування застосовують переважно перлітовий легковаг, що при високих температурах не лише не дає усадки, але трохи розширюється, компенсуючи цим в значній мірі термічне розширення самого металу. Обпалювальний легковаг з об'ємною масою 150 ÷ 200 кг/м3 можна застосовувати і для утеплення штампованих металевих настилів. Бітумоперліт в моноліті використовують для гідротеплоізоляції покриттів житлових і промислових будівель, а також при безканальній прокладці теплотрас.

На сьогоднішній день одним із самих високоефективних утеплювачів в світі є пісок перлітовий спучений. Перліт - різновид кислих вулканічних стекол містять 1% води, мають текстуру, схожу на перли, яка дала назву цій породі (від французького perle - перли). Особливістю перліту є їх здатність до спучування при тепловій обробці з багаторазовим збільшенням (5-20 раз) початкового об'єму і відповідним зменшенням об'ємної маси. Використання спученого перліту в будівництві засноване на таких його властивості, як негорючість, легкість, низьке водопоглинання, високі звуко-і теплоізоляційні властивості. Перліт спучений може застосовується, як у чистому вигляді для теплоізоляційних засипок, так і у вигляді штукатурок, розчинів, перлітоцементних, пластоперлітових і перлітостекольних виробів. Штукатурні розчини приготовані з цього матеріалу поряд з поліпшеною декоративною обробкою поверхні стін, збільшують їх теплозахисну здатність, підвищують комфортабельність внутрішніх приміщень за рахунок високої звукопоглинаючої здібності, збільшують вогнестійкість конструкцій.

Перлітові штукатурні суміші застосовуються для поліпшення теплотехнічних, звукоізоляційних і акустичних властивостей огороджувальних конструкцій (стін, перегородок і перекриттів) житлових, громадських та виробничих приміщень, їх підвалів, виконаних з цегли, бетонних, залізобетонних, керамзитобетонних та інших конструкцій. Твердіння розчинів відбувається в природних умовах. По опору теплопередачі шар перлітової штукатурки завтовшки 30 мм еквівалентний 15 см цегляної кладки. Звукопоглинання штукатурки в 1,5 рази вище, ніж у цегли. Вогнестійкість конструкцій, захищених перлітової штукатуркою в 2 рази вище, ніж у конструкцій зі звичайною штукатуркою.

Залежно від марки, з спученого перлітового піску отримують легкі бетони та розчини різного призначення, керамо-і бітумоперлітові вироби, перлітові вироби на синтетичних зв'язуючих, гіпсові і силікатно-перлітові матеріали, штукатурні розчини, широку гаму теплоізоляційних матеріалів. У природному стані перліт використовується в основному для виготовлення важких конструкційних бетонів, як активна гідравлічна добавка при виробництві цементу, як наповнювач при будівництві доріг і т.д.

Поліуретанова піна

Для невеликої за обсягом теплоізоляції використовують поліуретанову піну. До її переваг належить простота використання, можливість заповнювати щілини, властивості парового бар'єру та можливість використання у невеликих обсягах.

До недоліків поліуретанових пін відносять займистість та виділення токсичних речовин під час горіння, необхідність захисту від сонячного світла та розчинників, а також вміст потенційно небезпечних речовин. З часом зростає коефіцієнт теплопровідності, хоча і залишається порівняно низьким.

Базальтове волокно і кам'яна вата - самі «вічні» теплоізоляційні матеріали, так як їх отримують з базальтових порід (базальт, габро, діабаз), а встановлено, що поверхневий шар земної кори містить 95% вивержених гірських порід. Теплоізоляційні матеріали з базальтового волокна володіють збільшеним терміном експлуатації, підвищеною водостійкістю і температуростійкістю. Для порівняння коефіцієнт теплопровідності базальтового волокна становить 0,027-0,035 м.ч.град, скляного волокна - 0,044-0,047, а мінерального волокна - 0,040-0,045. Базальтова теплоізоляція не змінює своїх початкових властивостей протягом усього часу експлуатації, не виділяє токсичних речовин у повітряному середовищі, у стічних водах і в присутності інших речовин не утворює токсичних сполук.