Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будови автомобілів і тракторів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Будови автомобілів і тракторів

  1. Робочі процеси в чотиритактному та двотактному двигунах внутрішнього згоряння. Порядок роботи багатоциліндрових двигунів.

  2. Кривошипно-шатунний механізм поршневих двигунів внутрішнього згорання. Призначення, принцип дії.

  3. Механізм газорозподілення поршневих двигунів внутрішнього згорання. Його будова, види, принцип роботи.

  4. Система охолодження двигунів внутрішнього згорання. Класифікація, будова, принципи функціонування.

  5. Система мащення двигунів внутрішнього згорання. Призначення, різновиди, їх будова та принцип дії.

  6. Система живлення бензинового карбюраторного двигуна(призначення, будова, особливості роботи).

  7. Система живлення дизельних двигунів внутрішнього згорання (призначення, будова, особливості роботи).

  8. Призначення будова та класифікація коробок передач та роздавальних коробок тракторів і автомобілів. Принципи їх роботи.

  9. Ходова частина автомобілів і тракторів. Різновиди, будова та робота.

  10. Призначення, різновиди, будова та принцип роботи рульового керування автомобілів і колісних тракторів.

  11. Ремонт кривошипно-шатунного механізму поршневих ДВЗ.

  12. Основні несправності та операції з ремонту механізму газорозподілення поршневих ДВЗ.

  13. Ремонт системи охолодження поршневих ДВЗ та окремих її елементів.

  14. Ремонт системи живлення карбюраторних і дизельних двигунів внутрішнього згорання.

  15. Ремонт коробок передач і роздавальних коробок тракторів і автомобілів.

  16. Ремонт ведучих мостів тракторів і автомобілів, а також кінцевих передач.

  17. Основні несправності рульового керування автомобілів і колісних тракторів і операції по їх усуненню.

  18. Ремонт ходової частини автомобілів і тракторів.

  19. Ремонт гальмівних систем автомобілів і тракторів

  1. Робочі процеси в чотиритактному та двотактному двигунах внутрішньогозгоряння

Робочим цикломдвигунаназиваєтьсясукупністьпроцесів, щовідбуваються в циліндрі в певнійпослідовності (впуск, стиск, робочийхід, випуск).

На сучаснихавтомобіляхвстановленочотиритактнідвигуни, тобтотакі, у якихтактиповторюються через кожнічотири ходи поршня, або через два обертиколінчастого вала.

Робочий цикл 4 – хтактногодвигуна

Д ля виконання одного такту, при якомувідбуваєтьсязгорянняробочоїсуміші і розширеннягазів, необхідновиконати три підготовчітакти — впуск, стиск і випуск (рис. 4). Самецітактиносятьназву - робочий цикл двигуна.

1-й такт — впуск — відбувається при відкритомувпускномуотворі і закритомувипускному (поршень рухаєтьсявід в. м. т. до н. м. т.). При цьому в циліндрістворюєтьсярозрідження і в ньогонадходить заряд горючоїсуміші. Отже, такт впуску призначений для заповненняциліндранеобхідноюкількістюгорючоїсуміші.

2-й такт — стиск — відбувається при закритих клапанами отворах впуску і випуску (поршень рухаєтьсявід н. м. т. до в. м. т.). Піддією поршня об'ємробочоїсумішізменшується у 6,5—7 разів, температура підвищується до 300—400° С, за рахунокчоготиск у циліндрізбільшується до 10—12 кГ/см2 *.

Отже, основнимпризначенням такту стиску є добре перемішуванняробочоїсуміші і підготовкаїї до запалювання.

3-й такт — згоряння і розширеннягазів— відбуваєтьсятакож при обохзакритих клапанами отворах впуску і випуску (поршень рухаєтьсяунизвід в. м. т. до н. м. т.). В кінці такту стискуміжелектродамисвічкипроскакуєіскра, відякоїзаймаєтьсясуміш. Тепло, щовиділяється при згорянніробочоїсуміші, нагріває гази до температури 2200—2500° С. Гази, розширюючись, створюютьтиск 35— 40 кГ/см2, якийпередається на поршень і переміщуєйого вниз. Поршень через поршневий, палець і шатун передаєрух на кривошип, створюючи на колінчастомувалікрутний момент **. Отже, робочийхідмаєпризначеннямперетворититепловуенергіюзгорянняпалива в механічну роботу

4-й такт — випуск — відбувається при закритомувпускному і відкритомувипускномуотворах (поршень рухаєтьсявгорувід н. м. т. до в. м. т.). Відпрацьовані гази виходять з циліндра в атмосферу. Отже, основнимпризначенням такту випуску є очищенняциліндрадвигунавідвідпрацьованихгазів.

Робочий цикл двотактного карбюраторного двигуна.

Перший такт. При знаходженні поршня (рис. 3, а) у ВМТ робоча суміш стиснута і від свічки запалюється. Тиск у циліндрі різко зростає і поршень, переміщаючись вниз, здійснює робочий хід. При цьому спочатку відкривається випускне вікно (рис. 3,6) і продукти згоряння з циліндра починають виходити в атмосферу. Потім поршень відкриває продувальна вікно. При русі поршня вниз в картері, заповненому робочою сумішшю, підвищується тиск. Тому при відкритті вікна 8 суміш через канал почне заповнювати циліндр, виштовхуючи залишки відпрацьованих газів. При цьому частина робочої суміші разом з газами вийде в атмосферу.

Другий такт. При триваючому обертанні колінчастого валу поршень рухається від НМТ до ВМТ, по черзі перекриваючи вікна і стискаючи робочу суміш. При цьому в картері створюється розрідження і через вікно горюча суміш спрямовується в простір картера і циліндра під поршнем. Після закінчення цього такту процеси повторюються.