Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
проектування та виготовлення обэктыв працы.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.83 Mб
Скачать

Функції уяви.

В житті людини уява виконує ряд специфічних функцій.

Перша з них полягає в тому, що б представляти дійсність в образах і мати можливість користуватися ними, вирішуючи різні виникаючі задачі. Ця функція уяви пов'язана з мисленням і органічно в нього включена.

Друга функція уяви пов'язана в регулюванні емоційних станів. За допомогою уяви людина здатна хоч би частково задовольняти багато потреб, знімати прождаємую ними напруженість. Дана життєво важлива функції особливо подчеркивається і разрабативається психоаналітичним напрямом зарубіжної психологічної науки.

Третя функція уяви пов'язана з його участю в управлінні іншими психічними і фізіологічними процесами, зокрема волею, увагою, пам'яттю, мовою, переживаннями. За допомогою штучно створюваних образів людина може звертати увагу на потрібні події і процеси. За допомогою образів він дістає можливість управляти сприйняттям, спогадами, висловами і т.д.

Четверта функція уяви полягає у формуванні внутрішнього плану дій – здібності виконувати їх в думці, маніпулюючи образами.

П'ята функція уяви – планування і программіровпніє діяльності, складання визначених пограмм, оцінка їх правельності, процесу реалізації.

4. Техніка творчого мислення.

Творче мислення - мислення, що дає принципово нове вирішення проблеми, що приводить до нових ідей, відкриттів і рішень. Нова ідея - завжди новий погляд на взаємозв'язку і взаємозалежності явищ. Нерідко нова ідея виникає на основі нового "зчеплення" раніше відомої інформації. (Так, А. Ейнштейн, як відомо, не проводив експериментів, він лише з нового боку осмислював що була інформацію, заново систематизував її.) Нові ідеї виникають на базі певних передумов у загальному розвитку тієї чи іншої галузі знань. Але при цьому завжди необхідний особливий, нестандартний склад розуму дослідника, його інтелектуальна енергія, здатність відійти від панівних ідей. Старі, класичні ідеї завжди оточені ореолом загального визнання, і в силу цього перешкоджають виникненню нових поглядів, ідей і теорій. Так, геоцентрична концепція довго перешкоджала твердженням наукового погляду про рух Землі навколо Сонця; умовно-рефлекторна "дуга" І. П. Павлова довгий час утрудняла прийняття ідеї "кільця", висунутої П. К. Анохіним ще в 1935 році. Творчий пошук пов'язаний з широтою і гнучкістю мислення, зі здатністю дослідника до сміливого вивільненню з прокрустового ложа панівних ідей. Одним з основних компонентів творчого мислення є образне мислення, уява. Не випадково в науці так широко застосовується метод уявного експерименту. Піраміди, собори і ракети існують не завдяки геометрії, будівельної механіки і термодинаміки, а тому, що вони спочатку були зримою картиною в умах тих, хто їх будував. У процесі творчого мислення правильний шлях до відкриття іноді відшукується вже після того, як скоєно саме відкриття. Перший же зліт думки не повинен мати перешкод. Вільне свідомість спочатку має охопити все, що можливо, без будь-якої потреби пояснювати і класифікувати. Принципово нове явище не може бути зрозуміле допомогою відомих суб'єкту законів і узагальнень. При цьому виникає ілюзія протиріччя нового здоровому глузду, сформованому минулим досвідом. Всі переломні етапи пізнання неминуче пов'язані з "шоком новизни". У творчості здійснюється вільна гра людських сил, реалізується творча інтуїція людини. Кожне нове відкриття, творчий акт виступають як нове, впізнавання людиною навколишнього його світу. Творчість - як би пульсація надсвідомості людини над його свідомістю.