Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

виховні заходи

.pdf
Скачиваний:
92
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
6.26 Mб
Скачать

5 - й у ч е н ь

А скільки щастя в полиску яскравім, Скільки в нім віри, сонця і знань До правди і сили, до міцної волі, Скільки посвят і великих поривань!

6 - й у ч е н ь

Як маєш ти! У лопоті шовковім Палкі, таємні шелести вогню.

Й шумлять в тобі козацькії хоругви, Що в бій несли Пречисту Покрову!

7 - й у ч е н ь

В твоїх складах двобарвної тканини Є дух боїв і гостре слово лез.

А разом мир і правда України, Простори нив і моря синій плес.

8 - й у ч е н ь

О, стягу наш, освічений стражданням, О, гасло чину й забуття.

В майбутнім хай тобі буде надбанням У наших вчинках розум завзяття.

Уч н і - ч и т ц і сідають на свої місця. Наперед виходять в е д у ч і.

В е д у ч а. Прапор як символ об’єднання людей виник ще за античних часів і набув поширення в Європі в середні віки.

Прапор Руської землі мав червоне поле із зображенням на ньому золотого тризуба або двозуба. А полотнище ГалицькоВолинського князівства виготовлялося з тканини блакитного кольору й мало за герб зображення золотого лева.

Ве д у ч и й. Продовженням розвитку історії прапора України стало XVIII століття. На знаменах Київського, Чернігів­ ського та Лубенського полків на синьому або блакитному тлі проступали золоті та червоні хрести й інші знаки.

Ве д у ч а. А вже з XIX століття жовто-блакитний прапор на- полегливо заявляє про себе. Так, 1848 року мешканці Львова

10

підняли на міській ратуші український національний прапор. І австрійська влада була змушена прийняти цей виклик нашо- го народу. Вона дозволила українцям використовувати жовтоблакитну символіку.

Ве д у ч и й. А 22 березня 1918 року Законом про Державний Прапор Української Народної Республіки було остаточно затверджено форму й кольори нашого прапора. Ініціатором при- йняття цього важливого закону був Михайло Сергійович Грушевський. Після перевороту гетьмана Павла Скоропадського жовто-блакитний прапор було замінено на синьо-жовтий. Саме таким і дійшов він до наших днів.

Ве д у ч а. Потім були довгі десятиліття боротьби нашого народу за те, щоб український стяг зайняв належне йому місце замайорів над Києвом, над усією Україною.

У наш час уперше синьо-жовту стрічку, прикріплену до одягу, використали львів’яни під час мітингу 12 березня 1989 року.

Азгодом маленькі блакитно-жовті прапорці затріпотіли в руках учасників «живого ланцюга» 22 січня 1990 року. Узявшись за руки в містах, селах та вздовж великих трас, наші земляки символічно об’єднали Західну і Східну Україну, продемонструвавши таким чином свою єдність як народу.

Ве д у ч и й. А перший національний прапор для Києва пошила львів’янка Наталя Кареліна-Лучко. Він був піднятий на щоглі біля будинку Київської міської ради 24 липня 1990 року. Синьо-жовтий прапор на будинку Верховної Ради України урочисто підняли 4 вересня 1991 року.

Наперед виходить у ч е н ь - ч и т е ц ь.

9 - й у ч е н ь

Прапор це державний символ, Він є в кожної держави; Це для всіх ознака сили, Це для всіх ознака слави. Синьо-жовтий прапор маєм:

Синє небо, жовте жито; Прапор свій оберігаєм,

11

Він святиня, знають діти. Прапор свій здіймаєм гордо, Ми з ним дужі і єдині, Ми навіки є народом Українським в Україні.

Ве д у ч а. Другий символ України це її герб. Історія нашого Державного Герба сягає сивої давнини. Спочатку герби карбувалися на княжих грамотах, монетах.

Ве д у ч и й. Учені-історики вважають, що колись тризуб був знаком родових старійшин чи племінних вождів. А згодом його зображення стали використовувати як тавро.

За давньогрецькою міфологією, бог морів Нептун тримав

уруці тризубець. Інші древні перекази свідчать, що жовта та блакитна фарби були символами легендарної Атлантиди, нащадками якої вважали себе наші далекі пращури. Існує версія, що тризуб символізує так звану Трійцю Життя: Мудрість, Знання і Любов.

Ве д у ч а. Найперші спогади про тризуб як символ держави ми знаходимо на території України. Вони датувалися першими століттями нашої ери в Боспорському царстві й використовувалися як родові знаки боспорських царів. У VIVIII століттях цей знак знаходимо на Полтавщині та Київщині. За княжих часів тризуб почав набувати сучасної форми. Так, на деяких давніх та середньовічних храмах збереглися знаки у вигляді тризуба. А в XVXVI століттях тризуб зустрічається в Україні як складовий елемент геральдичних знаків окремих знатних династій та родів.

Ве д у ч и й. Після 1652 року гетьмани та козацтво України, хоч і під «наглядом» Російської імперії, але все ж таки само- стійно розвивали свою національну культуру й продовжували традиції використання нашої національної символіки. Тризуб був визначальною ознакою на корогвах козацьких полків.

В е д у ч а. Протягом століть тризуб був поширеним знаком по всіх князівствах Київської Русі, за тривалий час він зазнав певних змін, але все-таки зберіг свою первісну основу

12

в зображенні. На сьогоднішній день відомо аж понад 200 різ- новидів тризуба. Дослідники походження цього знака висловлюють багато думок щодо його суті. Існують припущення, що тризуб символізує єдність Бога-Отця, Бога-Сина та Бога-Ду- ха Святого.

В е д у ч и й. Сучасний герб України символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю. У наш час тризуб став і символом відродження Батьківщини та її традицій, продовженням славних сторінок нашої історії. Тризуб як Малий герб суверенної України був остаточно затверджений Верховною Радою 19 лютого 1992 року.

Наперед виходять у ч н і - ч и т ц і.

9 - й у ч е н ь

Як птах золотий в переливах, На прапорі грає, горить.

Це знак наш, це фабрики й ниви, Це символ, що будемо жить.

1 0 - й у ч е н ь

Це хліб наш, вугілля і цукор, Степи плодовиті, моря...

Це в праці змозолені руки, Що подвигом завжди горять.

11 - й у ч е н ь

Це наша любов, наша мужність,Вогняний порив боротьби, Це наша згуртованість дружня, Це пісня нової доби...

1 2 - й у ч е н ь

Це юність, це клич покоління, Що йдуть крізь життєву грозу, Це слава твоя, Україно,Золотий непокірний Тризуб!

В е д у ч а. Гімн це по своїй суті урочистий музичний твір. Літературною основою гімну є твір, сповнений символікою та

13

високим пафосом. Від будь-якої іншої пісні гімн відрізняєть- ся урочистою мелодією розміреного (частіше маршового характеру). Поняття «гімн» протягом віків змінювалося. У Ста- родавній Греції гімнами називали пісні, присвячені визначним подіям, героям та богам. У часи Середньовіччя були поширені духовні гімни, а в періоди визвольної боротьби гімни виконували роль бойових, закличних пісень.

Ве д у ч и й. У наш час гімн виконує роль символу тієї чи ін- шої держави. Походження гімну України також доволі цікаве. Слова урочистої пісні «ще не вмерла Україна» написав у 60-х роках XIX століття Павло Чубинський український поет, фольклорист і етнограф. Уперше текст твору був надрукований 1963 року. Він швидко розійшовся в рукописах і надрукованих текстах. Спочатку його навіть приписували перу Тараса Григоровича Шевченка.

Ве д у ч а. На музику вірш майбутнього гімну поклав композитор Михайло Вербицький. На жаль, доля гімну України також була нелегкою. За виконання цього твору наші співвітчизники переслідувалися радянською владою, потрапляли до в’язниць. І лише 29 січня 1991 року в місті Бориспіль його виконанням було урочисто вшановано пам’ять Павла Чубин­ ського. А 16 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила гімн як Державний Гімн України, трохи замінивши слова «Ще не вмерла Україна і слава, і воля» на «Ще не вмерла України ні слава, ні воля».

Ве д у ч и й. Державний Гімн України звучить і при цере- монії підняття Державного Прапора на щоглу. Під час звучання гімну України слід пам’ятати, що присутні мають встати

йвіддати належне головній пісні держави: цивільні покласти праву руку на серце, військові віддати честь. Усі мають стояти лицем до прапора України.

Ве д у ч а. Тож давайте і ми зробимо так само і вшануємо символи нашої вільної Батьківщини.

Звучить аудіозапис Державного Гімну України. Усі глядачі та учасники заходу встають, слухають гімн.

14

Звучить лагідна музика. Наперед виходять у ч н і - ч и т ц і.

1 - й у ч е н ь (на фоні музики)

Любіть Україну, як сонце любіть, Як вітер, і трави, і води, В годину щасливу і в радості мить, Любіть у годину негоди!..

2 - й у ч е н ь

Любіть Україну у сні й наяву, Вишневу свою Україну, Красу її, вічно живу і нову, І мову її солов’їну.

3 - й у ч е н ь

Між братніх народів, мов садом рясним, Сіяє вона над віками.

Любіть Україну всім серцем своїм І всіма своїми ділами.

4 - й у ч е н ь

Любіть у коханні, в труді і в бою, Як пісню, що лине зорею, Всім серцем любіть Україну свою,І вічні ми будемо з нею.

Виховний захід закінчується оглядом виставки.

15

Конституція — основа моєї держави

Мета: розповісти учням про історію створення Конституції України, основні її засади; виховувати почуття патріотизму до своєї держави.

Обладнання: аудіозапис музики та пісні «Україна» (слова та муз. Тараса Петриненка), портрети Ярослава Мудрого, Пилипа Орлика та Михайла Грушевського, державна символіка, «Конституція України».

Дійові особи

В е д у ч а У ч н і - ч и т ц і (вісім осіб)

П і с е н н и й г у р т у ч н і в

Виховний захід відбувається в шкільній бібліотеці. Приміщення прикрашене жовтими та блакитними повітряними кульками і стрічками, державною символікою. Угорі, на видному місці, прилаштовано портрети Ярослава Мудрого, Пилипа Орлика та Михайла Грушевського,

під ними яскравий плакат із назвою заходу. Звучить лагідна музика. Наперед виходять у ч е н ь - ч и т е ц ь і в е д у ч а.

1 - й у ч е н ь

Україно, в паростках надій, Із широкою, як степ, душею, В думі сивій, волі молодій Переймаюсь долею своєю.

В е д у ч а. Добрий день, друзі. Сьогодні ми поговоримо з вами про Конституцію. Відомо, що кожна держава, окрім своїх символів (гімну, прапора та герба), має ще й Конституцію. Цей документ є першорядним і найважливішим.

А що, на вашу думку, може означати слово «консти­ туція»?

16

Учні відповідають на запитання, дають свої варіанти значення слова.

Слово «конституція» в перекладі з латинської мови озна- чає «устрій», «установлення». Згодом цим словом став називатися звід основних законів держав.

Давайте ще поміркуємо. Як ви гадаєте, чому для держави так важливо мати свою Конституцію?

Учні відповідають: «Конституція визначає головний порядок у державі та права її громадян».

В е д у ч а. Так, наш світ підкоряється певним законам: є закони природи, які упорядковують життя на Землі, є закони Божі закони найвищої моралі, що допомагають нам від­ окремлювати добро від зла. А є державні закони правила існування в суспільстві, яких мають обов’язково дотримуватися всі громадяни тієї чи іншої країни.

Як ви вважаєте, чи могла б людина обійтися без цих законів? Яке б було її життя?

Учні висловлюють свої думки щодо запитання. В е д у ч а доповнює й узагальнює відповіді.

Важко жити, працювати, творити в хаосі, безладді, керуючись лише одним правилом: що хочу те й роблю. І тому ще з давніх часів люди почали упорядковувати своє життя. Спочатку, мабуть, це були просто загальні домовленості, але згодом вони стали непорушними правилами. А найважливіші з правил стали законами й увійшли до окремого зводу, що потім отримав назву конституція.

Кожна держава має свою конституцію і вважає її найціннішим документом. У цьому документі закладено основу дер­ жави її суспільні й національні цінності, життєво важливі права та свободи громадян. Конституція це гордість країни, день її прийняття вважається великим святом.

Скажіть, що вам відомо про Конституцію України, коли вона була прийнята?

Учні відповідають: «Конституція України звід найголовніших законів нашої держави. Її було прийнято 28 червня 1996 року».

17

Путь становлення Української державності довгий і тернистий. Отже, й історія нашої Конституції також тривала. А бере вона початок ще з часів Київської Русі.

Звучить лагідна музика. Наперед виходять у ч н і - ч и т ц і.

1 - й у ч е н ь. XІ століття. Київська Русь. Часи князювання великого, могутнього Ярослава Мудрого. Ним було складено «Руську правду» перший державний документ, який визначав­ права всіх верств суспільства у князівстві. Нині ві- домо близько 106 списків цього документа, зроблених протя- гом XIIIXVII століть.

2 - й у ч е н ь. Протягом XIIIXVII століть у містах України, Білорусі запроваджується Маґдебурське право. На його основі в містах почали створюватися органи місцевого врядування магістрат. Громадяни звільнювалися від феодальних повинностей, і суспільне життя міста відтепер визначала громада.

Застосування Маґдебурського права в Україні було припинено Катериною II в 1786 році. Але в Києві воно діяло аж до 1835 року.

3 - й у ч е н ь. У 1710 році відомий український гетьман Пилип Орлик склав першу демократичну Конституцію, повна назва якої була такою: «Пакти і конституції законів і вольностей Війська запорозького». Цей документ уперше встанов- лював державний суверенітет України й визначав її кордони.

4 - й у ч е н ь. 29 січня 1918 року в IV універсалі Української­ Центральної Ради було проголошено створення Української Народної Республіки.

29 квітня того ж року на сесії Центральної Ради було за- тверджено Конституцію Української Народної Республіки. Автором її став Михайло Грушевський.

В е д у ч а. За часів існування Радянського Союзу було при- йнято чотири конституції, що поширювалися і на Українську Радянську Соціалістичну Республіку (УРСР).

18

А 24 серпня 1991 року Україна заявила світовій спільноті про себе як про незалежну й вільну державу. З того дня наша країна почала свою розбудову.

5 - й у ч е н ь. З 20 вересня 1994 року Верховною Радою України­ було створено Конституційну комісію, яка розробляла нову Конституцію нашої молодої держави. І 28 червня 1996 року Верховна Рада прийняла Конституцію України.

В е д у ч а. Ось таким довгим, складним і тернистим був шлях створення Конституції України. Які ж державні й осо- бистісні цінності вона проголошує?

Наперед виходять у ч н і - ч и т ц і.

6 - й у ч е н ь. У Конституції нашої держави записано (чи-

тає витяги статей Конституції України):

Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державною мовою в Україні є українська мова.

В Україні визнається і діє принцип верховенства права. Земля є основним національним багатством, що перебуває

під особливою охороною держави.

Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

7 - й у ч е н ь. Конституція України проголошує такі права громадян (читає витяги статей Конституції України):

Кожна людина має невід’ємне право на життя. Кожен має право на повагу до його гідності.

Кожна людина має право на свободу та особисту недотор- канність.

Кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.

Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та

є рівними перед законом.

19