Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тех та програм забезпечення.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
11.56 Mб
Скачать

2. Включення комп'ютера й настроювання параметрів Робочого стола й екрана

Засобів керування на сучасному системному блоці гранично мало. На лицьовій стінці блоку звичайно перебувають лише вимикач живлення комп'ютера, кнопка Reset, пара малюсіньких індикаторів, іноді – два порти USB і входи й виходи звукової карти.

Кнопка Reset призначена для аварійного пере завантаження операційної системи в тих випадках, коли ніякі інші засоби не допомагають – при повнім зависанні ОС. Таке «зависання» час від часу трапляється з будь-яким комп'ютером. При «зависанні» комп'ютер довгий час не реагує на будь-які команди, що вводять із клавіатури, і на рухи мишки.

Після включення комп'ютера індикатор «Power» свідчить про нормальну подачу напруги, а індикатор з написом «HDD» підсвічується в ті мо­менти, коли процесор звертається до нако­пичувача на жорст­кому диску. Це доз­воляє, зокрема, суди­ти про те, чи працює процесор комп'ютера. Якщо індикатор HDD при тривалих паузах у роботі комп'ютера інтенсивно світиться - значить пауза викликана інтенсивним обміном даними з жорстким диском, якщо немає - комп'ютер, швидше за все, «завис» у результаті збою.

Однієї з перших настроювань після придбання комп'ютера є настроювання параметрів Робочого Столу й екрана. Для проведення цих настроювань необхідно клацнути правою мишкою по робочому столі. Далі в меню, що відкрився, вибрати Робочий стіл і Настроїти вид робочого стола (мал. 3.2.11). Після цього відкриється компонент Властивості: Екран (мал. 3.2.12). Він дозволяє вибрати засобу, що визначають загальний зовнішній вигляд робочого стола. Користувачі можуть вибудовувати зовнішній вигляд Робочого Стола, змінюючи його окремі елементи.

Основні компоненти й засоби, що визначають зовнішній вигляд Робочого Столу й екрана, що випливають:

  • («шпалери»);

  • екранна заставка;

  • кольори й оформлення елементів вікон Windows, застосовувані в них шрифти, розмір цих шрифтів;

  • зовнішній вигляд значків Робочого Стола;

  • кількість відображуваних на екрані кольорів;

  • дозвіл екрана;

  • частота кадрового розгорнення екрана.

Крім того, у властивостях Екрана визначаються енергозберігаючі настроювання комп'ютера.

Установка параметрів відображення монітора

Украй важливим питанням є правильна установка параметрів відображення монітора. Від правильної установки цих параметрів залежить фізичне здоров'я користувача.

Основні настроювання екрана монітора: дозвіл екрана

Кожний монітор має свій фізичний дозвіл - тобто кінцеве число крапок зображення (пік селів) на екрані. Число пік селів визначається технологією виготовлення кінескопа монітора й залишається незмінним весь строк його експлуатації. Фізичний дозвіл монітора можна приблизно визначити по його діагоналі (вимірюваної в дюймах). Крім того монітор має й програмний дозвіл (число відображуваних пикселів на екрані). На відміну від фізичного - програмний дозвіл можна легко змінювати на вкладці «Настроювання» властивостей екрана. Не слід виставляти програмний дозвіл монітора більше, ніж фізичний дозвіл кінескопа.

Між фізичним і програмним дозволом монітора існує чіткий взаємозв'язок:

  • для 14” і 15” моніторів варто встановити дозвіл на екрані в 800х600 крапок (пікселів);

  • для 17” моніторів варто встановити дозвіл на екрані в - 1024х768 крапок (пікселів);

  • для 19“ моніторів варто встановити дозвіл на екрані в - 1152x 864 крапок (пікселів).

У такому випадку число програмних пік селів на екрані буде приблизно відповідати числу фізичних кінескопа монітора.

Настроювання частоти відновлення монітора

Через ряд особливостей людського зору прийнятною частотою відновлення (кадрового розгорнення) можуть бути частоти відновлення екрана не нижче 75 Гц. Більше низькі частоти будуть сприйматися людським оком як дратівне й стомлююче мелькання екрана, добре помітне бічним зором.

Дуже часто частота кадрового розгорнення встановлюється неправильно. Це відбувається тому, що Windows не може самостійно визначити, який саме монітор підключений до комп'ютера й «про всякий випадок» установлює частоту кадрового розгорнення в 60 Гц, що зовсім неприйнятно для нормальної роботи.

Для установки нормальних частот необхідно, у першу чергу, замість установленого операційною системою Стандартного монітора встановити за допомогою компонента Установка встаткування тип монітора, що відповідає підключеному.

Після цього по кнопці Додатково з'явиться можливість через вкладку Монітор установити правильну частоту розгорнення.

Частота розгорнення, що рекомендує, становить 85 Гц. Чим вона буде вище - тим краще. Але не слід установлювати її максимально можливе значення - монітор тоді буде працювати на межі своїх можливостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]