Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_KURS_12g.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Варіант 28

Тема.Визначення земельної ренти.

Питання:Особливості землі як фактора виробництва. Особливості формування пропозиції землі та попиту на землю. Фактори впливу на попит на землю. Рента, її види. Ціна землі як капіталізована рента.

Задача 1.Нехай ділянка землі продається за ціною 100 тис. грн. Ви оцінюєте, що зможете здати землю в оренду з розрахунку 20 тис. грн. ренти на рік. Земля буде приносити ренту вам та вашим нащадкам завжди. Вважаючи, що ставка банківського проценту на сьогодні становить 22% річних і що ви намагаєтесь максимізувати свій доход, чи купите ви цю землю? Як вплине на ваше рішення зниження банківського проценту до 18%. За якою максимальною ціною у даному випадку ви погодитесь купити запропоновану ділянку?

Задача 2.Залежність обсягів вирощування кукурудзи (ТРземлі, центнерів с гектару на рік) від використовуваної площини (Q, гектарів) для фермера описується рівнянням ТР = 100Q–1,5Q2. Ціна центнера кукурудзи 6$. Який максимальний розмір ренти, що в змозі виплачувати фермер, якщо площа ділянки – 25 га.

Задача 3.Функція попиту на землюQ = 100–2R(Q– площа землі, га;R– ставка ренти, тис. грн. за гектар). Якою буде рівноважна ставка ренти, якщо площа доступної землі 90 га? Якою буде ціна гектара землі, якщо банківський відсоток складає 20%?

Варіант 29

Тема. Ціноутворення на ринку капіталу. Визначення позичкового відсотку.

Питання:Капітал як фактор виробництва, форми капіталу. Попит та пропозиція капіталу.

Поняття вибору у часі. Споживання та інвестиції. Види процентних ставок. Реальна та номінальна процентні ставки. Рівень дохідності, прибуток на капітал. Рівновага на ринку капіталу. Формування процентної ставки як рівноважної ціни капіталу.

Задача 1. При якій процентній ставці буде вигідним будівництво нового торгівельного центру з передбачуваним терміном експлуатації 100 років і очікуваним щорічним прибутком у розмірі 20%:

Задача 2. Фірма бажає взяти позику на придбання нового обладнання, що буде коштувати 40 тис. грн. та служити 1 рік. Очікується, що завдяки цій покупці додатковий річний прибуток буде становити 6000 грн. За якої ставки банківського відсотку фірма здійснить інвестиції у це обладнання? Як може вплинути на рішення фірми зростання цін за рік на 3%?

Задача 3.Якщо найвищий банківський депозитний відсоток складає 28% річних, а рівень інфляції 30% за рік, то який реальний відсоток одержує вкладник?

Варіант 30

Тема.Аналіз ринкової рівноваги. Ефективність розподілу ресурсів.

Питання: Часткова та загальна рівновага. Ефект зворотного зв’язку. Закон Вальраса.

Діаграма Еджворта. Крива споживацьких можливостей. Ресурсне обмеження економіки. Виробнича рівновага. Крива виробничих можливостей економіки. Поняття загальної рівноваги за Парето.

Задача 1. В Україні один сільськогосподарський працівник виробляє за рік 1 т м’яса або 20 ц. пшениці. Для Білорусії ці показники відповідно становлять 2 т та 10 ц. Припустимо, що між державами існує угода про ефективний розподіл праці у виробництві зерна та м’яса. Побудуйте сукупність кривих виробничих можливостей цих двох держав, якщо відомо, що у Білорусії на виробництві цих двох продуктів спеціалізується 100 тисяч працівників, а в Україні – 400 тисяч.

Задача 2.Іван та Петро розділяють між собою 20 кг яблук та 30 кг груш. Функція корисності Івана U(X,Y) = XY, функція корисності Петра U(X,Y) = XY2, де Х – кількість яблук, кг; Y – кількість груш, кг. Побудуйте криву контрактів та криву можливих корисностей.