Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_KURS_12g.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
505.34 Кб
Скачать

Варіант 2

Тема. Бюджетні обмеження споживача.

Питання:Бюджетні обмеження споживача. Модель можливого. Поняття нахилу бюджетної лінії. Вплив зміни доходу споживача, системи оподаткування, субсидій, квот тощо на розміщення бюджетної лінії. Зміна цін та їх вплив на бюджет споживача.

Рівняння розширеного бюджетного обмеження.

Задача 1. Споживач витрачає 20 грн. на день на чай та каву. Гранична корисність чаю MUX =30–5Х, де Х – кількість чашок чаю. Гранична корисність кави MUY =56–4Y, де Y – кількість чашок кави. Ціна чашки чаю 1 грн., чашки кави 4 грн. Яку кількість чаю та кави купує споживач?

Задача 2. Накресліть бюджетну лінію споживача від вживання товарів Х та Y для кожної наведеної ситуації (див. табл.), вважаючи, що весь тижневий доход витрачається на споживання цих двох товарів.

№ п/п

Ціна товару X, грн.

Ціна товару Y, грн.

Тижневий доход, грн.

100

100

500

100

100

250

100

200

500

200

200

500

Зробіть порівняльний аналіз отриманих графіків.

Задача 3. На графіку відображена карта кривих байдужості та лінія бюджетних обмежень. Вирішить графічно: як повинна змінитися ціна на товар А, щоб споживач досяг рівня корисності U2? Який споживацький набір він в змозі придбати в обох випадках? Визначте ціни товарів, якщо дохід, витрачуваний на їх придбання дорівнює 100 грн.

Варіант 3

Тема. Рівновага споживача

Питання: Рівновага споживача: економічна, алгебраїчна та графічна інтерпретація. Вибір оптимального споживання. Еквімаржинальний принцип Методи знаходження точки рівноваги.

Рівновага споживача на ринку товарів: алгебраїчна та графічна інтерпретація.

Задача 1.Родина вирішує, яким чином розподілити свій прибуток між покупкою продуктів та одежею. Рисунок показує її бюджетну лінію і криву байдужості. Зазначте на рисунку такі точки:

а) точку, у якій весь доход витрачається тільки на одяг,

б) точку, у якій купуються тільки продукти,

а) точку такого набору, при якому не витрачається весь доход,

в) точку, у якій максимізується корисність;

д) точку, де отримується теж задоволення, що й при рівновазі, але виходячу за межі бюджетних можливостей;

е) точку, що відбиває більш кращий набір, ніж при рівновазі, але виходячу за межі бюджетних можливостей.

Задача 2. В стані рівноваги споживач купує 5 кг картоплі за ціною 2 грн. та 1 кг помідорів за ціною 5 грн. Відобразить ситуацію графічно. Чому дорівнює гранична норма заміщення помідорів картоплею.

Задача 3.На споживання двох товарів – молока та хліба студент в змозі виділити 15 грн. у день. Ціна 1 л. молока – 5 грн., 1 шт. хліба – 2 грн. Їх загальна корисність для родини наведена в таблиці. Яку кількість цих товарів студент купуватиме у стані рівноваги?

Молоко, л

Корисність молока, UМ

МUМ

MUM

РM

Хліб, шт.

Корисність хліба, UХ

МUХ

MUХ

РХ

1

50

1

36

2

85

2

66

3

110

3

90

4

125

4

110

5

130

5

124