Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
двз.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
5.03 Mб
Скачать

Стиснений природний газ

Стиснений під високим тиском природний газ (СПГ[81]) — в основному складається з метану, в якості палива використовується у стиснутому до 200 атмосфер стані в звичайному двигуні внутрішнього згоряння, як альтернатива  бензину. Спалювання метану виробляє найменшу кількість CO2 з усіх викопних видів палива. Бензинові автомобілі можуть бути модернізовані для використання СПГ і стати двопаливними при збереженні бензобаку. Водій може перемикатися між СПГ і бензином під час роботи. СПГ користуються популярністю в регіонах чи країнах, де природний газ є в достатку. Широке застосування почалося в долині річки По в Італії, а пізніше стало дуже популярним в Новій Зеландії у вісімдесяті роки, хоча його використання скоротилося.

Автомобілів на СПГ поширені в Південній Америці, де в основному використовуються в якості таксі в найбільших містах Аргентини і Бразилії. Як правило, стандартні бензинові транспортні засоби модернізовані в спеціалізованих магазинах, які пов'язані з установкою газового балона в багажнику і системи СПГ-подачі та електроніки. Майже 90% автомобілів в Латинській Америці обладнані двигунами на двох видах палива, що дозволяє цим транспортним засобам працювати як на бензині так і на СПГ.

Рідкий азот

Вчені багатьох країн працюють над проблемою розробки нових джерел енергії для транспортних засобів в тому числі це рідкий азот. Рідкий азот (LN2) являє собою спосіб зберігання енергії. Двигун працює наступним чином: рідкий азот нагрівається в теплообміннику шляхом вилучення тепла з повітря навколишнього середовища, внаслідок цього отримується стиснений газ, який і використовується для роботи поршневих або роторних двигунів. Транспортні засоби, що приводяться в рух за допомогою рідкого азоту, не використовується в комерційних цілях.

Рідкий азот також може використовуватись в гібридних системах щоб перезарядити батареї, наприклад, в акумуляторних електроавтомобілях з електричним двигуном і паливними баками. Така система називається «гібридною рідкою азот-електричною» (англ. hybrid liquid nitrogen-electric propulsion). Крім того, в поєднанні з цією системою, може використовуватись система рекуперативного гальмування.

Транспортні засоби з гнучким вибором палива

Транспортний засіб з гнучким вибором палива обладнано багатопаливним двигуном, який може використовувати більше одного виду палива, які, як правило, змішані в одному баку, і суміш спалюється в камері згоряння разом. Ці транспортні засоби отримали назву FFV (Flexible-fuel vehicle). FFV відрізняються від транспортних засобів на двох видах палива (Bi-fuel vehicle), де два види палива зберігаються в окремих резервуарах. Найпоширенішими в продажу FFV на світовому ринку є етанол-FFV, основні ринки траспортних засобів зосереджено в США, Бразилії, Швеції і деяких інших європейських країнах. На додаток до альтернативних видів палива для транспортних засобів, що працюють з етанолом, в США і Європі було проведено успішні тестові програми з метанольним паливом (M85 FFVs).

Етанол-FFV мають стандартні бензинові двигуни, здатні працювати з етанолом і бензином змішаних в одному паливному баку. Ці суміші маркуються "E" номерами, які описують відсоток етанолу в суміші. Наприклад, E85 становить 85% етанолу та 15% бензину. Суміш E75 містить 75 % етанолу. (Див. Загальні етанол-паливні суміші). Хоча існує технологія з застосуванням етанолу на суміші до E100, в США і Європі транспортні засоби на альтернативному паливі оптимізовані для роботи на Е85. Це обмеження встановлено, щоб уникнути проблеми холодного пуску при дуже холодній погоді. Вміст алкоголю може бути зменшений протягом зими, на E70 в США або E75 в Швеції. Бразилія має тепліший клімат і розвинуту технологію, — транспортні засоби можуть працювати на будь-якій суміші до E100, хоча E20-E25 є обов'язковий мінімум в суміші, і чистий бензин не продається в країні.