Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4_природаБІ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
142.85 Кб
Скачать
    1. Основні властивості бібліографічної інформації

Щоб зрозуміти сутність бібліографічної інформації, важ­ливо також визначити її властивості. До основних властивос­тей бібліографічної інформації зараховують:

  • подвійність (відображає особливості документів і задо­вольняє потреби споживачів);

  • здатність забезпечити ідентифікацію документа (виок­ремлює документ серед інших документів);

  • вторинність (використовується споживачем як засіб по­шуку первинних документів, орієнтації в їх формі, змісті, цінності);

  • здатність відображати формальну та змістову структуру документальних масивів і потоків, будучи своєрідним дже­релом для створення нової первинної інформації (на основі бібліографічної інформації роблять висновки про рівень за­безпечення літературою певної галузі знань, стан вивчення наукових проблем, внесок конкретних науковців у розвиток певних досліджень тощо; характеризують документальний потік за мовною, типологічною, тематичною, іншими фор­мальними ознаками);

  • внутрішню організованість, стандартизованість (бібліо­графічна інформація створюється за певними, чітко ви­значеними стандартами, правилами, загальноприйнятими методиками, зокрема існують стандарти щодо вимог до скла­дання заголовка бібліографічного запису, бібліографічного опису, анотацій та рефератів, розроблено методику групуван­ня бібліографічних записів у бібліографічному посібнику, складання бібліографічних списків, покажчиків).

Запропонований перелік не остаточний, оскільки про окремі з названих властивостей, наприклад вторинність бібліографіч­ної інформації, бібліографознавці ще дискутують.

1. Методика бібліографування

Бібліографування — створення (виробництво) бібліогра­фічної інформації. Оскільки основною документальною фор­мою існування бібліографічної інформації є бібліографічний посібник, то бібліографування молена розглядати як процес створення бібліографічних посібників.

Виокремлюють такі методи бібліографування:

  1. бібліографічне виявлення;

  2. бібліографічний відбір;

  3. бібліографічна характеристика;

  4. бібліографічне групування;

  5. розташування бібліографічних записів у межах най дрібнішої рубрики.

  1. Бібліографічне виявлення

Бібліографічне виявлення — це виявлення документів як об’єктів бібліографування для їх подальшого бібліо­графічного опрацювання.

Документи виявляють шляхом бібліографічного пошуку — пошуку документів за джерелами бібліографічної інформації, зокрема:

  • бібліотечними каталогами;

  • бібліографічними списками, покажчиками, базами даних;

  • реферативними журналами;

  • довідковими виданнями тоїцо.

Бібліографічне виявлення тісно пов’язане з бібліографічним відбором та бібліографічною характеристикою. Попередній бібліографічний відбір, зокрема за формальними ознаками (ви­дами документів, часом видання тощо), здійснюють вже на етапі виявлення документів. Бібліографічна характеристика (складання бібліографічного опису) також починається під час бібліографічного виявлення документів, адже вже на цьому етапі виникає потреба у бібліографічному оформленні отрима­них матеріалів, оскільки відомості про виявлені для наступно­го бібліографічного опрацювання документи подають у вигляді бібліографічних описів, які потім уточнюються чи зміню­ються. Отже, бібліографічне виявлення передбачає пошук біб­ліографічної інформації та її попереднє бібліографічне оформ­лення.

Якщо підготовка окремих нидів бібліографічних посібників не вимагає звернення до додаткових джерел (обліковуються всі ви­дання, випущені на території держави, надруковані певним ви­давництвом за конкретний період або ж наявні у фонді бібліоте­ки), то методи бібліографічного виявлення та відбору не застосо­вують.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]