Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
97.79 Кб
Скачать

Тема 6. Основні райони розвитку сільського зеленого туризму на Тернопіллі

  1. Туристичні ресурси Кременецьких гір;

  2. Туристичні ресурси Бережанського горбогір'я;

  3. Туристичні ресурси Подільських Товтр;

  4. Туристичні ресурси Тернопільського Подністров’я.

1. Туристичні ресурси Кременецьких гір.

Кременецькі гори належать до рідкісного типу ерозійних гір, що утворилися внаслідок розмивання древнього Подільського плато водами. Чимало останцевих гір відчленувалися від материнського плато і стоять поодиноко чи невеликими групами обабіч головної гряди, їх невисокі плосковершинні пасма вкриті мішаними лісами, а біля підніжжя та на схилах розкинулись луки з різнобарв'ям трав і квітів. Разом з глибокими сизими долинами вони створюють неповторні краєвиди. Під впливом процесів вивітрювання з вапняків і пісковиків в горах утворились мальовничі скелі, обривисті карнизи, ущелини, чисельні печери та ніші. Кременецькі гори складені морськими осадовими породами. Тут знаходяться одні з найбільших у світі поклади білої крейди. Товщина її пластів сягає 100 м. В товщі білої писальної крейди зустрічається велика кількість оригінальних, часто загадкової форми мінеральних утворень сірого і чорного кременю. Саме з нього люди кам'яної доби виготовляли знаряддя праці.

Унікальним є і рослинний світ Кременецьких гір. Тут росте чимало ендемічних та лікарських рослин горицвіт весняний, конвалія, глід, кровавник, бузина чорна, омела, полин гіркий, верес, медуниця та інші. Фауна регіону представлена багатьма видами птахів і тварин. З водоплавних тут зустрічаються гоголь, морська чернь, крохаль, а на луках куріпка, перепел. У лісах водяться дикий кабан, лисиця, горностай, ласка, вовк, козуля, рідше лось. А ще 10-40 тисяч років тому цю територію заселяли мамонти, шерстистий носоріг, північний олень, печерний ведмідь, лемінг та інші холодолюбиві хребетні тварини. Свідченням їх широкого розповсюдження у минулому є численні знахідки їх костей в околицях Кременця, особливо бивнів і зубів мамонтів.

З огляду на надзвичайне наукове та пізнавальне значення Кременецькі гори були оголошені у 1990 році філією природного заповідника “Медобори”.

Перспективними є Кременецькі гори і у розвитку зимових видів спорту. В урочищі Гниле озеро, що поблизу Кременця, споруджена перша в Україні траса швидкісного спуску на санках. А в урочищі Хрестова гора споруджено комплекс трамплінів, три з яких мають штучне покриття і можуть функціонувати круглий рік.

Місто Кременець

Розкинувся Кременець у довгій вузькій долині, серед мальовничих Кременецьких гір, північні схили яких поступово переходять у рівнину Малого Полісся. З півдня до них примикає Західний Лісостеп.

В околицях міста здіймаються останцеві гори Замкова, Черча, Дівочі Скелі, Страхова. Маслятин, Бужа, Гостра, що є складовою частиною Кременецької гряди. Відносна висота їх 120 -150 метрів. Здалеку видно високу крутосхилу Замкову гору з рештками мурів та веж колись могутньої фортеці. Висота гори 397 метрів над рівнем моря. За звичай її називають тут Боною на честь імені однієї з володарок замку італійки Бони, дружини польського короля Сигізмунда І.

У південно-східній частині міста знаходяться оповиті легендами мальовничі Дівочі скелі. Це цінна ботанічно-геологічна та палеонтологічна пам'ятка, один з найцікавіших куточків Кременецьких гір. Ламані, нагромаджені в первозданному хаосі брили, стрімкі урвища і дивовижні кам'яні композиції, чорні провалля гротів і печер довгою стрічкою оперезують верх гори. Ділянки степової і наскельно-степової рослинності є місцем зростання низки волино-подільських ендеміків, а також реліктових видів. Це шавлія кременецька, молочай волинський, змієголовник австрійський, гвоздика несправжньопізня, спірея пиківська, лещиця дністровська, підмаренник застарілий. самосил гірський. жовтозілля Бессера.

Тут зростають також ендеміки Кременецьких гір - мінуарція збільшена та юринея товстосім'янкова і вузьколокальний ендемік та реліктовий вид береза Клокова.

Багата визначними подіями та архітектурними пам'ятками історія міста.

У Кременці народився і провів дитячі роки великий польський пост Юліуш Словацький. На кременецькій околиці Калинівка височіють поміж зеленими шатами мальовничі скелі куди часто любив приходити поет, їх називають скелями Словацького.

А біля підніжжя гори Черчі знаходиться П'ятницький цвинтар XVII століття, де, за переказами поховані козаки Максима Кривоноса, які загинули під мурами фортеці у бою з польською шляхтою. На цвинтарі збереглося кілька десятків монолітних кам'яних хрестів та брил. Одна з них своєю формою нагадує кобзу.

Серед інших пам'яток історії та культури виділяються приміщення колишнього братського Богоявленського монастиря, спорудженого на початку XVII століття., будівля колишньою єзуїтського колегіуму, Миколаївський собор та багато інших унікальних споруд та пам'яток.

Село Підлісці.

Село Підлісці знаходиться одразу під Кременцем. Тут знаходиться ще один пам'ятник часів визвольної боротьби українського народу Богданова каплиця. Тут ідучи на Берестечко, побував Богдан Хмельницький.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]