Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktuczni_pedagogika_studentu.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Завдання

 1. Розкрийте, як змінились педагогічні погляди на роль колективу і виховання особистості. 2. Охарактеризуйте ознаки та функції колективу. 3. Доведіть, що діяльність й спілкування – джерела колективних стосунків. 4. Спроектуйте модель сучасного шкільного колективу. Візьміть участь у конкурсі-захисті творчих проектів. 5. Проаналізуйте причини відсутності організованих колективів у багатьох сучасних школах.

Питання для роздумів.

1. Чому теорію і методику колективного виховання необхідно розглядати в історичній перспективі? 2. Що таке ”дитячий колектив”? Який зміст Ви вкладаєте в це поняття? 3. Чому співпраця і співтворчість необхідні для повноцінного розвитку особистості? 4. Які риси, на вашу думку, необхідні вчителю (вихователю) для ефективної взаємодії з учнями й організації дитячого колективу? Складіть професіограму.

Семінар №8.Організаційні форми виховної роботи.

1. Поняття позакласної та позашкільної виховної роботи. 2. Масові, групові та індивідуальні форми виховної роботи, їх характеристика. 3. Традиції народної педагогіки у позакласній та позашкільній роботі з учнями. 4. Пошук нових форм позакласної виховної роботи з учнями.

Література:

1. Азаров Ю. Не подняться тебе, старик. – М., 1989. 2. Амонашвили Ш.А. Технологические основы педагогики сотрудничества. – Киев, 1991. 3. Аникеев н.П. Технологический климат в коллективе. – М., 1989. 4. Журавлев В.И. Основы педагогической конфликта лжи. – М., 1995. 5. Иванов И.П. Воспитать коллективистов. – М., 1982. 6. Иванов И.П. Методика коммунарского воспитания. – М., 1990. 7. Лутошкин А.Н. Эмоциональные потенциалы коллектива. – М., 1988. 8. Макаренко А.С. О воспитании. – М., 1990. 9. Мудрик А.В. Общение как фактор воспитания. – М., 1984. 10. Робер М.А., Тильман Ф. Технология индивида и групп. – М., 1988. 11. Сухомлинский В.А. Мудрая власть коллектива. – М., 1983. 12. Фіцула М.М. Педагогіка. Навчальний посібник для студ. вищих пед. закладів освіти. – К.: Академія, 2000 – 542 с.

Завдання

1. Охарактеризуйте основні принципи ефективної організації позакласної та позашкільної виховної роботи. 2. Доведіть необхідність використання традицій народної педагогіки у позакласній виховній роботі з учнями. 3. Охарактеризуйте можливості позашкільної, позакласної виховної роботи у вирішенні завдань сімейного виховання. 4. На довільній темі з проблем виховання проаналізуйте систему взаємозв’язку між індивідуальними, груповими та фронтальними формами роботи. 5. Охарактеризуйте одну з нових форм позакласної виховної роботи.

Питання для роздумів.

1. Які вимоги до організації позакласної роботи Вам хотілось би запам’ятати? Чому? 2. Що потрібно знати Вам, як майбутньому педагогу про позакласну виховну роботу в 1-шу, 2-гу ... чергу? Складіть список на основі засвоєного матеріалу. Обґрунтуйте свій вибір. 3. Які, на вашу думку, форми виховної роботи дають найбільший ефект у діяльності класного керівника з сучасними школярами? 4. Назвіть можливі форми виховної роботи, які можуть допомогти вихователеві у розкритті захоплень, здібностей школярів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]