Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
поправлено stili_sim_agres_pidl (1) (1).docx
Скачиваний:
90
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
106.27 Кб
Скачать

Оренбурзька анкета

ПІБ _________________________________________________________ Стать ____________________________ Вік ________________________

Інструкція: поставте «+», якщо відповідь на запитання має до вас відношення, і «-», якщо питання вас не стосується.

1. Я знаю, що однолітки за моєю спиною говорять про мене погано

2. Я рідко даю здачу, коли мене б'ють

3. Я швидко втрачаю самовладання, проте також швидко заспокоююся

4. Якщо мені зі здачею дають на одну гривню більше і я її беру, то пізніше за мене мучить совість

5. Я можу так розлютитися, що буду наприклад, бити все підряд

6. Чесно кажучи, мені іноді приносить задоволення мучити інших

7. Якщо по відношенню до мене хтось поступає несправедливо, то я бажаю йому справжнього покарання

8. Я вірю в те, що за зло можна відплатити добром, і відповідно до цього дію

9. Якщо грубо звертаються до кого-небудь з моїх друзів, то ми разом думаємо про покарання

10. У мене інколи бувають труднощі з батьками

11. Собака, який не слухається, заслуговує удару

12. З іншими, які люб'язніші, ніж я міг чекати, я тримаюся обережно

13. Якщо я винен для захисту своїх прав застосувати фізичну силу, то я так і роблю

14. У мене часто бувають розбіжності з іншими

15. Мені здається, що велика частина поганих вчинків одного разу буде покарана

16. Коли я розлючений, я охоче звільняюся від цього стану під час фізичної роботи

17. Раніше я іноді дуже охоче мучив інших, наприклад, вивертав руки, смикав за волосся і т.д.

18. Іноді я собі уявляю, які жахи повинні були б відбутися з тими, хто до мене несправедливий.

19. Я можу пригадати, що одного разу був такий розсерджений, що узяв першу річ, що опинилася під рукою, і розірвав або розбив її.

Обробка й оцінка результатів. Для кожного з різновидів батьківських відношень, що з'ясовуються за допомогою даного опитувальника, нижче зазначаються номери суджень, що пов'язані з даним різновидом виховання.

 Прийняття – неприйняття дитини: 3, 4, 8, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 20, 24, 26, 27, 29, 37, 38, 39, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 49, 52, 53, 55, 56, 60.

Кооперація: 6, 9, 21, 25, 31, 34, 35, 36.

Симбіоз: 1, 5, 7, 28, 32, 41, 58.

Контроль: 2, 19, 30, 48, 50, 57, 59.

Ставлення до невдач («маленький невдаха»): 9, 11, 13, 17, 22, 28, 54, 61.

За кожну відповідь типу «так» випробуваний одержує 1 бал, а за кожну відповідь типу «ні» – 0 балів. Високі бали свідчать про значну розвиненість зазначених вище видів батьківських відношень, а низькі бали – про те, що вони порівняно слабко розвинені.

Високі бали по шкалі «прийняття – неприйняття» – від 24 до 33 – говорять про те, що в даного випробуваного є виражене позитивне відношення до дитини. Дорослий у цьому випадку ухвалює дитину такою, яка вона є, поважає й визнає її індивідуальність, схвалює інтереси, підтримує плани, проводить із нею досить багато часу й не жалкує про це.

Низькі бали по цій шкалі – від 0 до 8 – говорять про те, що дорослий відчуває стосовно дитини в основному тільки негативні почуття: роздратування, злість, досаду, навіть іноді ненависть. Такий дорослий вважає дитину невдахою, не вірить у її майбутнє, низько оцінює її здатності й нерідко своїм відношенням третирує дитину. Зрозуміло, що такий дорослий не може бути гарним педагогом.

Високі бали по шкалі «кооперація» – 7-8 балів – є ознакою того, що дорослий виявляє щиру зацікавленість до того, що цікавить дитину, високо оцінює здатності дитини, заохочує самостійність і ініціативу дитини, намагається бути з нею на одному рівні.

Низькі бали цій шкалі – 1-2 бала – говорять про те, що дорослий стосовно дитини поводиться протилежним образом і не може претендувати на роль гарного педагога.

Високі бали по шкалі «симбіоз» – 6-7 балів – достатні для того, щоб зробити висновок про те, що дана доросла людина не встановлює психологічну дистанцію між собою й дитиною, намагається завжди бути ближче до неї, задовольняти її основні розумні потреби, відгородити від неприємностей.

Низькі бали по цій шкалі – 1-2 бала – є ознакою того, що дорослий, навпаки, установлює значну психологічну дистанцію між собою й дитиною, мало опікується про неї. Навряд такий дорослий може бути гарним учителем і вихователем для дитини.

Високі бали по шкалі «контроль» – 6-7 балів – говорять про те, що доросла людина поводиться занадто авторитарно стосовно дитини, вимагаючи від неї беззастережної слухняності й задаючи її строгі дисциплінарні рамки. Він нав'язує дитині майже у всьому свою волю.

Низькі бали по цій шкалі – 1-2 бала – напроти, свідчать про те, що контроль над діями дитини з боку дорослої людини практично відсутній. Це може бути не дуже добре для навчання й виховання дітей. Найкращим варіантом оцінки педагогічних здатностей дорослої людини по цій шкалі є середні оцінки, від 3 до 5 балів.

Високі бали по шкалі «відношення до невдач дитини» – 7-8 балів – є ознакою того, що доросла людина вважає дитину маленьким невдахою й ставиться до нього як до нетямущої істоти. Інтереси, захоплення, думки й почуття дитини видадуться дорослій людині несерйозними, і вона ігнорує їх.

Низькі бали по цій шкалі – 1-2 бала, навпаки, свідчать про те, що невдачі дитини дорослий уважає випадковими й вірить у неї. Такий дорослий, швидше за все, стане непоганим учителем і вихователем.

Додаток В