Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word (2).docx
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
89.26 Кб
Скачать

1.2.3. Класифікація за в.П. Кеппеном

Уже в 1874 р. де Кандоль помітив природну географічну зональність рослинності і спробував виділити п’ять географічних зон. Великий вклад у розвиток теорії класифікації кліматів вніс В.П. Кеппен (Кйоппен). Він різко критикував описові класифікації і висунув зовсім новий принцип класифікації кліматів і назвав його принципом кліматичних аналогів. Він старався об’єднати суттєво подібні клімати в далеко розташованих місцевостях земної кулі. Для класифікації кліматів він використав середні річні та місячні температури повітря та річні атмосферні опади.

В.П. Кеппен удосконалював свою класифікацію у ряді публікацій з 1900 до 1936 рр. У кінцевому вигляді вона одержала широке розповсюдження у багатьох країнах як така, що не погано відповідає ландшафтним зонам. В.П. Кеппен виділив 5 основних типів клімату: тропічної дощовий, сухий, помірно теплий, помірно холодний і снігового. Ці основні типи Кеппен поділив ще на 12типів, а в останніх було виділено ряд підтипів.

Виділені Кеппеном основні типи клімату характеризуються такими властивостями.

1. Тропічний дощовий клімат. Самий холодний місяць має середню температуру не нижче 18 °. Опадів випадає багато. Даний тип ділиться на наступні клімати - жаркий і вологий клімат тропічних лісів, клімат саван і клімат мусонів.

2. Сухий тропічний клімат. Найтепліший місяць має середню температуру вище 10°С. Цей тип поділяється на клімат пустель і степів.

3. Помірно теплий клімат. Середня температура найхолоднішого місяця від -3 до +18°С. Даний тип ділиться на теплий клімат з сухим літом (береги Середземного моря), на теплий клімат із сухою зимою (Південний Китай) і на волого помірний клімат (Франція, Англія та ін.)

4. Помірно холодний клімат. Найтепліший місяць має середню температуру вище 10°С, а самий холодний нижче -3 °. Цей тип ділиться на клімат із сухою зимою (Східна Сибір) і на клімат з вологою зимою (велика частина Східної Європи).

5. Сніговий клімат. Найтепліший місяць має середню температуру нижче 10 °. Даний тип клімату підрозділяється на клімат тундри, з температурою найтеплішого місяця вище 0 ° С, і на клімат вічного морозу, з температурою найтеплішого місяця нижче 0 ° С(Гренландія, Антарктика).

Класифікація кліматів Кеппена має тісний зв'язок з ботаніко-географічними районами. У цій класифікації назви типів клімату приурочені до певних ландшафтним зонам (тропічний ліс, савана, пустеля і т.д.). Крім того, класифікація Кеппена дає чіткі кількісні характеристики різних типів клімату. Ці якості класифікації зробили її досить поширеною, особливо серед геоботаніків.

Цінність класифікації Кеппена у її географічності. Зараз вона не використовується, оскільки в основі лежить штучний критерій посушливості клімату, а саме співвідношення між середньою кількістю опадів і середньою річною температурою. Насправді однозначної залежності посушливості клімату від цього співвідношення немає навіть в середньому. Тому сухі пояси Кеппена розташовані південніше помірно теплих [ 7].