Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції про художні стилі.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
355.35 Кб
Скачать

5. Питання стилю в музиці

Питання стилю є невіддільним від питань історичного розвитку, ево-люції музичної творчості, а тому закономірно включається у проблематику історії музики. Разом з тим поняття стилю торкається естетики, теорії музики (основним чином в методиці аналізу). Отже, з категорією стилю неодмінно стикається і музикант-історик, і теоретик, і естетик, і культуролог, і вико-навець. Одночасно стиль зачіпає всі соціальні функції музичного мистецтва: створення музики (творчість), її відтворення (виконання) і сприйняття. Як вираз музичного мислення стиль в музиці пов’язаний також з психологією як в її об’єктивних, соціально-історичних, так і суб’єктивних, індивідуальних проявах.

Отже, ми розглядатимемо стиль в музичному мистецтві як один із важливих факторів музично-творчого мислення і психології сприйняття музики. Інтерпретація даної категорії у відношенні до різних видів художньої творчості буде зачіпатися нами побіжно.

Формування поняття «стиль» у музикознавстві відбувалося протягом століть, однак на початку ХХ ст. публікуються найбільш значні роботи, спеціально присвячені проблемі стилю в музиці. Це зокрема праці одного із найвидатніших музикознавців цього періоду Гвідо Адлера10«Стиль в музиці» (Лейпціг, 1929) та «Метод історії музики» (Лейпциг, 1919). Разом із більш пізньою колективною працею під його редакцією «Керівництво з історії музики» (Лейпциг, 1930) вони склали свого роду «трилогію», що міс-тить концепцію музичного стилю. Саме Г. Адлер поставив «стилезнавство» в центр уваги музичної науки. Згодом науковці наблизилися до розуміннястилю як системи внутрішньо організованих елементів.

Серед російських музикознавців, які пов’язані з проблемою стилю, насамперед слід назвати імена Бориса Яворського та Бориса Асаф’єва (1930-ті рр.). Їх об’єднує розуміння стилю як прояву і виразу музичного мислення. У 1960–1970-х друкуються книги А. Н. Соколова «Теорія стилю» (1968), С. Скребкова «Художні принципи музичних стилів» (1973).

Найбільш ґрунтовно розглянув стиль у музиці російський музико-знавець Михайло Михайлов (1981). Він вважає, що художній( а отже, також і музичний) стиль знаходиться в нерозривному зв’язку з художньо-творчим мисленням11і дає таке визначення: «Музичний стиль вираз особливостей музичного мислення як специфічної художньо-творчої форми мислення (на відміну від науково-творчої). Музичне мислення – мислення музично-образними уявленнями, засвоєними за допомогою музично-інтонаційного слухового досвіду – результату повторних музичних сприйняттів»12.

Категорія стилю тісно пов’язана із категорією жанру, який є одним із суттєвих компонентів стилю. Еволюція стилю обов’язково накладає відбиток на еволюцію жанрів, у чому ми переконаємося в процесі вивчення. Досяг-ненням в галузі теорії музичних жанрів є праці В. Цуккерамана, А. Сохора, О. Соколова. Музична енциклопедія визначає термін «жанр музичний» як «багатозначне поняття, що характеризує історично складені роди і види музичних творів у зв’язку з їх походженням і життєвим призначенням, спо-собом і умовами (місцем) виконання і сприймання, а також з особливостями змісту і форми»13.

Стильові рівні музичного мистецтва. В залежності від кола явищ, які охоплені спільністю стильових ознак, М. Михайлов визначає три основні рівні: стиль історичний, або епохальний, стиль напрямку і стиль індивідуальний14. Перші два об’єднуються поняттям колективних або гру-пових стилів, оскільки їх основою є творча діяльність повної кількості композиторів. При всіх індивідуальних відмінностях їх творчості притаманні певні спільні ознаки, що дозволяє говорити про їх приналежність до однієї стильової системи.

Стиль історичний – найбільш широка за масштабом категорія – уза-гальнює значне коло музичних художніх явищ в межах більш чи менш тривалого історичного відрізку часу. Основним критерієм використання даного поняття служить наявність відчутних в музиці якогось великого історичного періоду спільності певного комплексу стильових ознак, які зна-ходяться між собою в системному взаємозв’язку.

Менш широка різновидність – стиль напрямку – передбачає додаткові підрозділи в залежності від характеру об’єднуючих ознак: «течія», «школа» в різному розумінні цього поняття. Поняття стилю напрямку передбачає існування стильової спільності у кола композиторів, об’єднаних єдністю музично-естетичних принципів і в основному відповідає поняттю напрямку в музиці. Поняття стилю напрямку співвідноситься з поняттям «школа» («франко-фламандська», «веймарська», «московська», «київська», «львів-ська», школа М. Римського-Корсакова, С. Людкевича, Б. Лятошинського і т.п.). Приклад стилю напрямку: імпресіонізм, експресіонізм в якості пізнього етапу романтизму; неокласицизм. Ці напрямки не стали епохальними істо-ричними стилями.

Стиль індивідуальний є певною мірою передумовою стилів колек-тивних і одночасно їх виразом, тобто творчість окремих митців є першо-основою, на якій виникають колективні стильові напрямки. Індивідуальний стиль (або індивідуальна творча манера) – це наявність у різних творах одного композитора певних рис, що повторюються (стильвих елементів), певної «одноманітності». Індивідуальні стилі композиторів найбільш деталь-но досліджені музикознавцями. Індивідуальний стиль композитора не зали-шається незмінним, він розвивається, еволюціонує і може бути відмінним у пізній період у порівнянні з раннім (Бетховен – класицизм → романтизм), а тому у межах індивідуального стилю виділяємо ще один рівень – стиль різних етапів творчого шляху композитора.

Дещо окремо слід розглядати стиль національний. Це специфічне по-няття, яке знаходиться у складних взаємозв’язках із трьома вище названими рівнями. Зустрічається в науковій літературі поняття стиль твору, яке допускає двояке трактування. Воно може виражати приналежність твору до якоїсь певної стильової системи, або визнання на за ним особливої стильової автономності, до дозволяє розглядати його як свого роду самостійну стильову систему. До останньої категорії можна віднести Месу сі-мінор або Стасті за Матфеєм Баха, 9-у симфонію Бетховена, 6-у Чайковського і т.і.

Висновок.

У центрі уваги естетики мистецтва: художня творчість в її есте-тичному ставленні до дійсності і значенні для людства; особливості худож-нього твору, художнього образу, художньої реальності, художньої концепції світу й особистості; найбільш загальні закони художнього освоєння світу в літературі, живописі, скульптурі, театрі, кіно, музиці, хореографії, архітек-турі, прикладному і декоративному мистецтві; походження, природа і закони соціального буття, функціонування, розвитку мистецтва; особливості худож-нього процесу (природа художнього розвитку, художніх напрямків і худож-ніх взаємодій); проблеми художнього сприйняття та інтерпретації твору.

Мистецтво – це устояна, відкристалізована і закріплена форма осво-єння світу за законами краси. Воно естетично змістовно і несе в собі художню концепцію світу й особистості.

Стиль в літературі та мистецтві – стійка цілісність або спільність образної системи, засобів художньої виразності, образних прийомів, що характеризують твір мистецтва або сукупність творів. Стилем також називається система ознак, за якими така спільність може бути визначена. В теорії стилів підкреслюється глибока зумовленість формальних структур соціальним і культурно-історичним змістом мистецтва, його методом, світоглядом художника. Не менш важливо, що ця обумовленість не носить прямого, механічного характеру і пов’язана з відносною самостійністю розвитку стилю: стилістичні ознаки могли зберігатися і тоді, коли мистецтво істотно змінювало свій зміст.

Оскільки не існує музики поза стилем, будь-який музичний твір несе в собі ознаки приналежності до певної стильової системи незалежно від його художньої цінності. Процеси формування, розвитку, еволюції музичного стилю визначаються в кінцевому рахунку світосприйняттям, духовною культурою епохи, різних соціальних груп всередині них.

Література до теми:

Античные теории языка и стиля. – М.–Л., 1936.

Власов В. Г. Стили в искусстве : словарь. Т. 1. – СПб. : Кольна, 1995. – 672 с.

Гете И. В. Из моей жизни. Поэзия и правда // Гете И. В. Собр. соч. В 10-ти т., т. 10. –М., 1937.

Європейські стилі в українській архітектурі : презентація [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.authorstream.com/Presentation/aSGuest100852-1053235-european-style-architecture-ukrainian/

Зонтаг С. Проти інтерпретації та інші есе. – Львів : Кальварія, 2006. – 320 с.

Лосев А. Ф. Проблема художественного стиля. – К.: Collegium, 1994. – 288 c.

Михайлов М. Стиль в музыке: исследование / М. Михайлов. – Л.: Музыка, 1981. – 262 с.

Музыкальная энциклопедия. – М., 1973 –1978. Т.1–4.

Новиченко Л. М. Проблеми стильової диференціації в сучасних східно-слов’янських літературах. – К., 1968.

Соколов А. Н. Теория стиля. – М., 1968;

Типология стилевого развития нового времени. – М., 1976.

Типология стилевого развития XIX века. – М., 1977.

Шпенглер О. Закат Европы. Очерки морфологии мировой культуры. В 2-х т. Т.1. Гельштальт и действительность. – М., 1993.

Доктор мистецтвознавства,

професор Ганна Карась