Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції про художні стилі.docx
Скачиваний:
89
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
355.35 Кб
Скачать

7. Світська музика: бродячі артисти і трубадури.

Літературні джерела часів пізнього Середньовіччя містять багато згадок про артистів мандрівних театрів, які подорожували дорогами Європи ще в VІ ст. Жонглери, менестрелі, шпільмани, клоуни, дресирувальники мавп і кіз розважали простий люд. В VІІ ст. їх стали називати jocularis – тобто людина, яка розважає народ своїм мистецтвом і гострим слівцем. Уже до Х ст. багато з артистів навчилися грати на музичних інструментах і співати. Із замку до замку, з міста до міста переходили ці музиканти – часто і автори, і виконавці власних пісень. В ХІ ст. професійні поети-співаки стали най-менуватися трубадурами (від провансальського trobar) – це провансальський поет-співак ХІ –ХІV ст. Через їх творчість простонародне мистецтво проникло у вищі шари аристократичного суспільства Середньовіччя.

Трубадури в більшості належали до вищої аристократії. Відомо біля 400 імен трубадурів. Пісні любовного змісту найчастіше складалися прован-сальською мовою. Трубадури оспівували героїку хрестових походів і звичайні людські радощі. Трубадури – це перші представники професійного мистецтва, не пов’язаного з церковною музичною культурою. Мелодії трубадурів були близькими до народних пісень.

Не меншою популярністю користувалися трубадури, що проживали на півночі Франції. Їх називали труверами. Біля середини ХІІ ст. трубадури і трувери появляються в Австрії, Баварії, Швабії, де їх називали мінне-зінгерами (від нім. minne – кохання і singer – співак; букв. – співець кохання), оскільки поклоніння прекрасній дамі було єдиною темою їхньої творчості. Серед них виділяється Тангейзер, поетична творчість якого нале-жить до другої третини ХІІІ ст.

Література до теми:

Всеобщая история музыки / автор-сост. А. Минакова, С. Минаков. – М. : Эксмо, 2009. – С.8 –52. – (Всеобщая история).

История мировой музыки: Жанры. Стили. Направления / [авт.-сост. А. Минакова, С. Минаков]. – М.: Эксмо, 2010. – 544 с.: ил. – (Библиотека мирового искусства).

Мир музыки : энциклопедия. – М. : ООО «Издательство Астрель» : ООО «Издательство АСТ», 2004. – С. 6–21 с. : ил.

Музична естетика античного світу / вступ. нарис і зібр. текстів проф. О. Ф. Лосєва. – К.: Музична Україна, 1974. – 220 с.

Опера. Иллюстрированная энциклопедия [пер. с англ.] / гл. ред Стэнли Сэди. – М. : ЗАО «БММ», 2006. – С.12–15.

Розеншильд К. История зарубежной музыки. Вып І. До середины ХVІІІ века. – М. : Музыка, 1973. – С. 7–94.

Штейнпресс Б. Популярный очерк истории музыки до ХІХ века / Б. Штейнпрес. – М.: Гос. муз. изд-во, 1963. – С.21–101.

Masterpieces of the Metropolitan museum of art [introduction by Philippe de Montebello; edited by Barbara Burn]. –The Metropolitan museum of art, New York; A bulfinch press book/ Little, Brown and company Boston; New York; Toronto; London, 2001. – 320 p.

Доктор мистецтвознавства,

професор Ганна Карась

Еволюція художніх стилів в мистецтві

Лекція. Тема 3. Мистецтво епохи Ренесансу (Відродження)

1.Золота епоха поліфонії. Мадригал.

2. Інтермедія та мадригальна комедія – попередниці опери. Народження опери.

3. Еволюція інструментальної музики. Клавірна музика. Ансамблева музика. Музика для скрипки, лютні і віоли.

4. Революція друку.