Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gidens_Sotsiologiya3

.pdf
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
4.86 Mб
Скачать

678

виконуються за межами сфери традиційного оплачуваного найму.

НЕПЕРЕДБАЧУВАНІ НАСЛІДКИ (Un­ intended consequences). Результати ді­ яльності, спрямованої на досягнення інших цілей. Особи, що беруть участь у суспільній діяльності, не можуть пе­ редбачити багато її найвагоміших на­ слідків.

НЕПОВНА СІМ'Я (Lone-parent house­ hold). Сім'я, в якій тільки один із батьків (чоловік або жінка) виховує дітей.

НЕСФОКУСОВАНА ВЗАЄМОДІЯ (Un­ focused interaction). Взаємодія людей, присутніх у певному оточенні, де вони, однак, безпосередньо не спілкуються одне з одним.

НИЗХІДНА МОБІЛЬНІСТЬ (Downward mobility). Соціальна мобільність, за якої особи опиняються на нижчих по­ садах або у гіршому економічному ста­ новищі порівняно з власним минулим або минулим своїх батьків.

НОВІ ІНДУСТРІАЛІЗОВАНІ КРАЇНИ (Newly industrialized countries). Краї­ ни «третього світу», що за останні дватри десятиліття почали розвивати міц­ ну індустріальну базу, наприклад, Син­ гапур і Гонконґ.

НОВІ ЛЕЙБОРИСТИ (New Labour). Про­ ведені Тоні Блером після очолення ним британської партії лейбористів ре­ форми, за допомогою яких він прагнув спрямувати партію в інший бік.

НУКЛЕАРНА СІМ'Я (Nuclear family). Сі­ мейна група, що складається з матері, батька (або когось одного з них) та дітей на їхньому утриманні.

ОБМЕЖЕНА ВІЙНА (Limited war). Військові дії, в які втягнуті відносно невеликі групи населення і в яких бе­ руть участь переважно військові.

ОБМЕЖЕНИЙ КОД (Restricted code). Спосіб мовлення, що ґрунтується на до­ сить поширених культурних уявлен­ нях, нібито багато ідей необов'язково мають оформлюватися словесно.

ОБМОВКИ (Slips of the tongue). Помилки у вимові слів, наприклад, незумисне використання слова «sex» замість сло­ ва «six». Фройд вважав, що обмовки свідчать про приховані тривоги або емоції.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

ОЛІГАРХІЯ (Oligarchy). Правління не­ значної меншості в організації або сус­ пільстві.

ОНОВЛЕННЯ МІСТА (Urban recycling). Процес оновлення занепадаючих квар­ талів шляхом заохочення до рестав­ рації старих та спорудження нових будівель.

ОПИТУВАННЯ (Survey). Метод соціоло­ гічного дослідження, що передбачає анкетування населення як об'єкта до­ слідження.

ОПОСЕРЕДКОВАНА ВЗАЄМОДІЯ (Medi­ ated interaction). Взаємодія між особа­ ми, що фізично не перебувають у при­ сутності одне одного — наприклад, те­ лефонна розмова.

ОПОСЕРЕДКОВАНА КВАЗІ-ВЗАЄМОДІЯ (Mediated quasi-interaction). Поняття, що пов'язується з іменем британсько­ го письменника Джона Томпсона. Цей термін означає односторонню й част­ кову взаємодію, як, наприклад, у випадку з особою, що переглядає теле­ візійну програму.

ОРГАНІЗОВАНА ЗЛОЧИННІСТЬ (Orga­ nized crime). Злочинна діяльність, що здійснюється організаціями, створе­ ними під виглядом комерційних структур.

ОСОБИСТИЙ ПРОСТІР (Personal space). Фізична дистанція, якої індивіди до­ тримуються між собою та іншими знайомими особами.

ПАРТИЗАНСЬКИЙ РУХ (Guerilla move­ ment). Недержавна військова організа­ ція.

ПАТРИЛІНІЙНА СПАДКОВІСТЬ (Pat­ rilineal inheritance). Успадкування майна або титулів по батьківській лінії.

ПЕРЕКОНАННЯ ЗДОРОВОГО ГЛУЗДУ (Commonsense beliefs). Поширені уяв­ лення про суспільні або природні сере­ довища, яких дотримуються диле­ танти (нефахівці) — члени якоїсь кон­ кретної країни.

ПЕРЕХІДНІ КЛАСИ (Transitional clas­ ses). Термін, ужитий Марксом для поз­ начення класів — представників зане­ падаючого суспільства, що доживають свій вік у новому суспільстві, — наприклад, селян або великих земле­ власників у капіталістичній системі.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

«ПЕРШИЙ СВІТ» (First world). Група на­ ціональних держав з усталеними інду­ стріалізованими економічними систе­ мами, що ґрунтуються на капіталіс­ тичному способі виробництва.

ПИСЕМНІСТЬ (Literacy). Уміння читати й писати.

ПОЛІАНДРІЯ (Polyandry). Форма шлю­ бу, в якому жінка може мати двох або більше чоловіків одночасно.

ПОЛІГАМІЯ (Polygamy). Форма шлюбу, в якому особа може одночасно мати більше, ніж одного шлюбного партне­ ра.

ПОЛІГІНІЯ (Polygyny). Форма шлюбу, в якому чоловік може одночасно мати більше, ніж одну дружину.

ПОЛІТЕЇЗМ (Polytheism). Віра у двох або більше богів.

ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ (Political party). Організація, створена з метою здобут­ тя влади та використання цієї влади для реалізації конкретної програми.

ПОЛІЦЕНТРИЧНІ ТРАНСНАЦІОНАЛИ (Polycentric transnationale). Трансна­ ціональні корпорації, керовані з двох або кількох головних адміністратив­ них центрів у різних країнах.

ПОРІВНЯЛЬНИЙ (КОМПАРАТИВНИЙ) АНАЛІЗ (Comparative analysis). Ана­ ліз, що ґрунтується на порівнянні різних суспільств або культур.

ПОРОЗУМІННЯ (Shared understanding). Спільні припущення, яких дотри­ муються люди і які дозволяють їм систематично взаємодіяти один з од­ ним.

ПОРТФЕЛЬНИЙ ПРАЦІВНИК (Portfo­ lio worker). Працівник, який володіє різноманітними навичками або квалі­ фікаціями і тому може легко пере­ ходити з однієї роботи на іншу.

ПРЕДСТАВНИЦЬКА ДЕМОКРАТІЯ (Par­ ticipatory democracy). Демократична система, в якій усі члени групи або громади беруть колективну участь в ухваленні найголовніших рішень.

ПРЕСТИЖ (Prestige). Повага, з якою ставляться до особи або групи відпо­ відно до статусу.

ПРИВАТНА СИСТЕМА ОХОРОНИ ЗДО­ РОВ'Я (Private health care). Медичні послуги, доступні лише тим особам,

679

які можуть сплатити їхню повну вар­ тість.

ПРИРОДНИЙ ДОБІР (Natural selection). Ідея пов'язана з іменем засновника су­ часної еволюційної біології Чарлза Дарвіна. Види тварин виживають і по­ ширюються залежно від того, як їм пристосуватися до довкілля; ті, що не адаптувалися як слід, «витісняються» з нього, тоді як краще пристосовані види займають їхнє місце.

ПРИХОВАНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ПЛАН (Hidden curriculum). Характеристики поведінки або цінності, засвоєні в школі, але не включені до змісту офі­ ційного навчального плану. Прихова­ ний навчальний план — це «неписані правила», передбачені у шкільній ос­ віті — де, наприклад, знаходять вираз аспекти тендерних відмінностей.

ПРОЕКЦІЯ (Projection). Приписування іншим особам власних почуттів.

ПРОРОКИ (Prophets). Релігійні вожді, які мобілізують послідовників через своє тлумачення священних книг.

ПРОСТИТУЦІЯ (Prostitution). Продаж послуг сексуального характеру.

ПРОФСПІЛКА (Trade union). Організа­ ція людей, створена для предс­ тавництва інтересів трудящих на підприємстві.

ПСИХОАНАЛІЗ (Psychoanalysis). Мето­ дика психотерапії, автором якої є Зиг­ мунд Фройд. Словом «психоаналіз», крім того, почали називати розбудова­ ну Фройдом інтелектуальну систему психологічної теорії.

ПСИХОПАТ (Psychopath). Специфічний тип особистості. Таким особам бракує моральних відчуттів і турботи про інших, характерних для більшості нормальних людей.

ПУБЛІЧНА ДИСТАНЦІЯ (Public distan­ ce). Фізична відстань, якої особи до­ тримують між собою та іншими тоді, коли займаються громадською діяль­ ністю, наприклад, читають лекцію.

РАБСТВО (Slavery). Форма соціальної стратифікації, в якій деякі особи нале­ жать іншим, так само, як належить майно.

PACA (Race). Відмінності фізичних ха­ рактеристик, що вважаються підста-

680

вою для поділу людей на великі кате­ горії.

РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ (Rationalization). Вперше використане Вебером поняття, що означає процес дедалі більшого панування в суспільстві моделей точ­ ного розрахунку та організації, включ­ но з абстрактними правилами та про­ цедурами.

РЕҐГОН СЦЕНИ (Front region). Сфера суспільної діяльності, в якій особи на­ магаються зіграти певну «роль» для інших осіб.

РЕҐІОНАЛІЗАЦІЯ (Regionalization). По­ діл суспільного життя за різними регіональними сферами або зонами.

РЕГУЛЮВАННЯ МАС МЕДІА (Media re­ gulation). Використання легальних за­ собів контролю за власністю на засоби масової комунікації та за змістом мас медіа.

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ВИБІРКА (Repre­ sentative sample). Метод соціального дослідження, спрямований на ототож­ нення досліджуваної групи з широки­ ми колами населення, характеристики яких ця група відтворює.

РЕПРОДУКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ (Repro­ ductive technologies). Технології, що впливають на процес відтворення лю­ дини, наприклад, контрацепція або штучне запліднення.

РЕФОРМАТОРСЬКИЙ РУХ (Reformati­ ve movement). Суспільний рух, мета якого — реалізувати практичну, хоча й обмежену, програму соціальних змін.

РЕЦИДИВІЗМ (Recidivism). Повторне скоєння злочину особами, раніше зви­ нуваченими в порушенні закону.

РОБІТНИЧИЙ КЛАС (Working class). Суспільний клас, що переважно скла­ дається з осіб, які виконують фізичну роботу або ручні операції.

РОЗМІЩЕННЯ РЕСУРСІВ (Resource allocation). Спосіб використання су­ спільними групами або суспільними рухами різних соціальних і матері­ альних ресурсів.

РОЗШИРЕНА СІМ'Я (Extended family). Родинна група, що складається більше як з двох поколінь родичів, які прожи­ вають в одному будинку або дуже близько один до одного.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

РУХ СПАСІННЯ (Redemptive move­ ment). Суспільний рух, спрямований на повернення до колишнього стану речей, що вважається кращим, аніж той, який існує тепер.

САМОПРОСВІТА (Self-enlightenment). Чітке розуміння умов свого життя, яке люди можуть набути завдяки соціо­ логічному дослідженню, яке, можли­ во, спонукатиме їх до дії, аби змінити ці умови.

САНКЦІЯ (Sanction). Винагорода або покарання, що утверджують соціаль­ но очікувані форми поведінки.

СВІТОВИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ПОРЯ­ ДОК (World information order). Гло­ бальна система комунікацій, що діє через супутниковий зв'язок, радіо- і телетрансляції, телефонну і комп'ю­ терну мережі.

СВІТСЬКИЙ (Profane). Той, що належить до земного, повсякденного життя.

СВЯЩЕННИЙ (Sacred). Той, що вселяє відчуття побожності або благоговіння серед віруючих у певний комплекс ре­ лігійних ідей.

СЕКСУАЛЬНЕ ДОМАГАННЯ (Sexual ha­ rassment). Демонстрація одним індиві­ дом небажаних сексуальних домагань щодо іншого індивіда, за якої перший наполягає на своєму, хоча небажання другого очевидне.

СЕКСУАЛЬНЕ СКРИВДЖЕННЯ ДІТЕЙ (Sexual abuse of children). Сексуальне насильство над дітьми з боку до­ рослих.

СЕКСУАЛЬНІСТЬ (Sexuality). Широке по­ няття, яким позначаються сексуальні характеристики та сексуальна пове­ дінка людських істот.

СЕКТА (Sect). Релігійний рух, що відме­ жовується від ортодоксальної віри.

СЕЛЯНИ (Peasants). Люди, що виробля­ ють харчові продукти на земельних ді­ лянках, використовуючи традиційні сільськогосподарські методи.

СЕМІОТИКА (Semiotics). Дослідження способів, у які позамовні реалії мо­ жуть породжувати значення — як у випадку із світлофором.

СЕНСОМОТОРНИЙ ЕТАП (Sensorimotoric stage). Згідно з Піаже, стадія коґнітивного розвитку людини, на якій в дитячому сприйнятті на-

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

вколишнього середовища провідну роль відіграють відчуття і дотик.

СЕРЕДНІЙ КЛАС (Middle class). Суспіль­ ний клас, що складається переважно з «білих комірців» та службовців ниж­ чої керівної ланки.

СЕРІЙНА МОНОГАМІЯ (Serial monoga­ my). Дії особи, яка укладає декілька шлюбів один за одним, проте за умови не більше одного подружнього партне­ ра одночасно.

СИМВОЛ (Symbol). Один предмет, що за­ міщує або репрезентує інший — як у випадку з прапором, котрий символі­ зує країну.

СИМВОЛІЧНА ВЛАДА (Symbolic power). Влада, що реалізується не прямим ке­ рівництвом, а за допомогою символів. Наприклад, керівники індустрії куль­ тури мають значну символічну владу над аудиторією, котра дивиться їхні телепрограми або читає газети.

СИМВОЛІЧНИЙ ІНТЕРАКЦІОНІЗМ (Sym­ bolic interactionism). Розвинутий Мідом теоретичний підхід у соціології, в якому особливо наголошується на ролі символів та мови як ключових елемен­ тів всієї людської взаємодії.

СИСТЕМА ЗАЙНЯТОСТІ (Occupational system). Поділ праці між різними про­ фесіями в суспільстві.

СИСТЕМА ОСВІТИ (Educational system). Система надання освіти, що діє у пев­ ному суспільстві.

СИСТЕМИ НИЗЬКОЇ ДОВІРИ (Low-trust systems). Організаційне або робоче се­ редовище, в якому особам довіряють частковий контроль за виконанням робочого завдання.

СІМ'Ї З ВІТЧИМОМ АБО МАЧУХОЮ (Step-families). Сім'ї, в яких чоловік або жінка мають дітей від поперед­ нього шлюбу, які проживають в цьому ж будинку або поруч.

СКОТАРСЬКІ СУСПІЛЬСТВА (Pastoral societies). Суспільства, що існують за­ вдяки розведенню одомашнених тва­ рин.

СЛУЖБОВЦІ (Officials). Особи, які обій­ мають офіційні посади у великомас­ штабних організаціях.

СНІД (AIDS). Захворювання, що вражає імунну систему організму.

681

СОЦІАЛІЗАЦІЯ ПРИРОДИ (Socializa­ tion of nature). Вплив соціальних і тех­ нологічних чинників на природний світ.

СОЦІАЛІЗМ (Socialism). Комплекс полі­ тичних ідей, що робить наголос на ко­ оперативній природі промислового ви­ робництва і на потребі формування рівноправної суспільної спільноти.

СОЦІАЛЬНА ДИСТАНЦІЯ (Social distan­ ce). Ступінь просторового розмежуван­ ня, що підтримується особами під час взаємодії з іншими, малознайомими їм людьми.

СОЦІАЛЬНЕ ПЕРЕКРИТТЯ (Social clo­ sure). Практика відмежування одних груп від інших.

СОЦІАЛЬНЕ «Я» (Social self). Згідно з тео­ рією Г.Х. Міда, основа самоусвідом­ лення людських індивідів. Соціальне «я» є ідентичністю індивіда, зумовле­ ною реакцією інших осіб. Особа дося­ гає самоусвідомлення тоді, коли дізна­ ється про цю соціальну ідентичність.

СОЦІАЛЬНІ ОБМЕЖЕННЯ (Social const­ raint). Термін, що стосується визна­ чального впливу на нашу поведінку з боку груп і суспільств, частину яких ми становимо. Соціальне обмеження розглядається Дюркгаймом як одна з характерних вдастивостей «соціаль­ них фактів».

СОЦІОБІОЛОГІЯ (Sociobiology). Підхід, мета якого — пояснити поведінку тва­ рин і людських істот на основі біоло­ гічних принципів.

СОЦІОЛОГІЧНА УЯВА (The sociological imagination). Застосування образного мислення до постановки соціологіч­ них питань та відповідей на них. Соці­ ологічна уява дозволяє людині «абст­ рагуватися» від знайомої рутини пов­ сякденного життя.

«СПЛАВ» (Melting pot). Думка про те, що етнічні відмінності можна об'єднати, створивши нові моделі поведінки, які б спиралися на різноманітні культурні джерела.

СТАН (Estate). Форма стратифікації, що віддзеркалює узаконену нерівність різних груп та осіб.

СТАНДАРТИЗОВАНІ АНКЕТИ (Stand­ ardized questionnaires). Призначені для соціологічного опитування анкети

682

з фіксованими категоріями, так що респондентам надається обмежена кількість варіантів відповідей.

СТЕРЕОТИПНЕ МИСЛЕННЯ (Stereoty­ pical thinking). Процеси мислення, що спираються на жорсткі й негнучкі ка­ тегорії.

СТРАЙК (Strike). Тимчасове припинення роботи групою працівників з метою висловити назадоволення або наполяг­ ти на своїх вимогах.

СТРИМІНГ (Streaming). Розмежування шкільних учнів за групами з різними рівнями здібностей.

СТРУКТУРАЛІЗМ (Structuralism). Запо­ зичений із мовознавства теоретичний підхід, предметом якого e визначення структур у соціальних або культурних системах.

СУБКУЛЬТУРА (Subculture). Цінності й норми, відмінні від цінностей і норм більшості, яких дотримується певна група у складі великого суспільства.

СУБУРБАНІЗАЦІЯ (Suburbanization). Розвиток приміських зон, сфер житло­ вого будівництва за межами центру міст.

СУПЕРЕЧЛИВІ КЛАСОВІ ФОРМУВАН­ НЯ (Contradictory class locations). Ста­ новище в класовій структурі, яке, зок­ рема, посідають «білі комірці» та ме­ неджери нижчої ланки, поєднуючи в собі характеристики класового стано­ вища осіб, розташованих вище та ниж­ че від них.

СУПЕРЕЧНІСТЬ (Contradiction). Вико­ ристаний Марксом термін, що позна­ чає взаємно антагоністичні тенденції в суспільстві.

СУСПІЛЬНА ТРАНСФОРМАЦІЯ (Social transformation). Процеси змін у «су­ спільствах» або соціальних системах.

СУСПІЛЬНЕ ПЕРЕТВОРЕННЯ (Social re­ production). Процеси, які підтриму­ ють або посилюють характеристики соціальної структури протягом певно­ го часу.

СУСПІЛЬСТВО НАГЛЯДУ (Surveillance society). Суспільство, в якому за осо­ бами ведеться постійне спостережен­ ня, а їхня діяльність документується. Дедалі ширше використання відеокамер на автошляхах, на вулицях і в тор­

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

гових центрах є одним із аспектів поширення нагляду.

СУСПІЛЬСТВО РИЗИКУ (Risk society). Поняття, пов'язане з іменем німецько­ го соціолога Ульріха Бека. Як стверд­ жував Бек, індустріальне суспільство породило багато нових небезпек, неві­ домих у попередні століття. Одним із прикладів є ризик, пов'язаний із гло­ бальним потеплінням.

СУСПІЛЬСТВА МИСЛИВЦІВ І ЗБИРА­ ЧІВ (Hunting and gathering societies). Суспільства, члени яких здобувають засоби до існування від полювання на тварин, рибальства та збирання їстів­ них рослин.

СФОКУСОВАНА ВЗАЄМОДІЯ (Focused interaction). Взаємодія між особами, зайнятими у спільній діяльності або захопленими безпосередньою розмо­ вою одне з одним.

ТАВРО (Stigma). Будь-яка фізична або соціальна характеристика, що вважа­ ється принизливою.

ТЕЙЛОРИЗМ (Taylorism). Комплекс ідей (його називають ще «науковим менед­ жментом»), розвинутий Фредериком Вінслоу Тейлором, що передбачає ви­ конання простих, скоординованих ви­ робничих операцій.

ТЕОРЕТИЧНА ДИЛЕМА (Theoretical di­ lemma). Головна теоретична проблема, навколо якої зосереджуються довго­ тривалі дискусії соціологів.

ТЕОРЕТИЧНІ ПИТАННЯ (Theoretical questions). Питання, що ставляться со­ ціологом, який прагне пояснити певну послідовність подій. Постановка тео­ ретичних питань є вирішальною, оскільки дозволяє нам робити узагаль­ нення щодо природи суспільного життя.

ТЕОРІЯ «ЯРЛИКІВ» (Labelling theory). Підхід до дослідження відхилень, згід­ но з яким люди стають «девіантними» через певні «ярлики», начеплені на їхню поведінку органами політичної влади та іншими особами.

ТЕТЧЕРИЗМ (Thatcherism). Доктрини, пов'язані з ім'ям колишнього прем'єрміністра Великобританії Марґарет Тетчер. У цих доктринах наголошуєть­ ся на важливості економічного підпри­ ємництва у поєднанні із сильним дер­ жавним правлінням.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

ТЕХНОЛОГІЯ (Technology). Застосуван­ ня знань до процесу виробництва мате­ ріальних ресурсів. Технологія перед­ бачає створення матеріального устат­ кування (наприклад, машин), що ви­ користовується у взаємодії людини з природою.

ТИСЯЧОЛІТНИЦТВО (Millenarianism). Вірування учасників певних видів релігійного руху, згідно з якими у найближчому майбутньому стануться катаклізмічні зміни, що знамену­ ватимуть прихід нової епохи.

ТОРГІВЛЯ ЗБРОЄЮ (Arms trade). Про­ даж урядом або приватними підрядни­ ками зброї з метою одержання при­ бутку.

ТОТАЛЬНА ВІЙНА (Total war). Військо­ ві дії, в які прямо чи опосередковано втягуються великі групи населення і в яких беруть участь сотні або й тисячі мільйонів військових.

ТОТЕМІЗМ (Totemism). Система релігій­ них вірувань, що приписує божествен­ ні властивості певному виду тварин або рослин.

ТРАДИЦІЙНІ ДЕРЖАВИ (Traditional states). Держави, в яких головною базою виробництва є сільське госпо­ дарство або тваринництво. Традиційні держави також часто називають «ран­ німи цивілізаціями».

ТРАНСНАЦІОНАЛЬНІ КОМПАНІЇ (Trans­ national companies). Ділові корпора­ ції, розташовані у двох або більше країнах.

ТРАНСФОРМАТИВНИЙ РУХ (Transfor­ mative movement). Суспільний рух, спрямований на реалізацію важливих процесів соціальних змін.

«ТРЕТІЙ СВІТ» (Third world). Слабороз­ винуті країни, в яких промислове ви­ робництво або фактично не існує, або розвинуте лише деякою мірою. У краї­ нах «третього світу» проживає біль­ шість населення світу.

ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ (Life expectancy). Середня кількість років, яку люди певного віку можуть сподіватися про­ жити в майбутньому.

УВ'ЯЗНЕННЯ (Incarceration). Розміщен­ ня осіб у фізично ізольованих органі­ заціях, таких як в'язниці або психіат­ ричні лікарні.

683

«УЗАГАЛЬНЕНИЙ ІНШИЙ» (Genera­ lized other). В теорії Г.Х. Міда — поняття, згідно з яким особа в процесі соціалізації переймає загальні ціннос­ ті певної групи або певного суспіль­ ства.

УНІВЕРСИТЕТ «ТРЕТЬОГО ВІКУ» (Uni­ versity of third age). «Третій вік» — це особи, що вийшли на пенсію. «Уні­ верситет третього віку» забезпечує на­ вчальні програми для таких осіб.

УРБАНІЗАЦІЯ (Urbanization). Розвиток великих і малих міст.

ФАКТИЧНІ ПИТАННЯ (Factual ques­ tions). Питання, що стосуються фак­ тичних справ (а не теоретичних або мо­ ральних проблем).

ФЕМІННІСТЬ (Feminity). Характерні форми поведінки, що їх очікують від особи жіночої статі у будь-якій куль­ турі.

ФЕМІНІСТСЬКИЙ РУХ (Feminist move­ ment). Рух, спрямований на захист прав та інтересів жінок у суспільстві.

ФОРДИЗМ (Fordism). Започаткована Генрі Фордом система виробництва, в якій було впроваджено конвеєр.

ФОРМАЛЬНИЙ ОПЕРАТИВНИЙ ПЕРІ­ ОД (Formal operational period). Згідно з теорією Піаже, стадія коґнітивного розвитку, впродовж якої дитина починає усвідомлювати абстрактні поняття та гіпотетичні ситуації.

ФУНКЦІОНАЛІЗМ (Functionalism). Тео­ ретичний погляд, згідно з яким сус­ пільні події можна найкраще тлу­ мачити з огляду на здійснювані ними функції — тобто той внесок, який вони роблять до розвитку суспільства.

ФУНДАМЕНТАЛІЗМ (Fundamentalism). Віра в повернення до буквального розуміння значень текстів Священно­ го письма.

«ХОЛОДНА ВІЙНА» (Cold war). Кон­ фліктна ситуація між Сполученими Штатами й Радянським Союзом за участі їхніх союзників, що існувала з кінця 1940-х років до 1990 року. Вона називалася «холодною війною», оскіль­ ки обидві сторони фактично ніколи не вступали у воєнне протистояння.

ЦЕНТРАЛЬНА ЧАСТИНА МІСТА (Inner city). Територія, до якої належать цен­ тральні квартали міста, котрі за свої-

684

ми характеристиками переважно від­ різняються від передмістя. У багатьох сучасних міських зонах «першого сві­ ту» після переміщення заможніших мешканців до приміських районів.

ЦЕРКВА (Church). Велика група людей, що належать до усталеної релігійної організації. Цим терміном також по­ значається місце, де відбуваються релігійні церемонії.

ЧОЛОВІЧА НЕЕКСПРЕСИВНІСТЬ (Male inexpressiveness). Труднощі, що їх від­ чувають чоловіки, висловлюючи свої почуття або розповідаючи про них іншим.

ШАМАН (Shaman). Особа, що, як вважа­ ють, володіє особливою магічною си­ лою; чаклун або знахар.

ГЛОСАРІЙ ВАЖЛИВИХ ТЕРМІНІВ

ШТУЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ (The created environment). Аспекти матеріального світу, що виникають через викорис­ тання створеної технології. Штучне се­ редовище — це конструкції, створені людськими істотами для обслугову­ вання своїх потреб — наприклад, шляхи, залізниці, фабрики, офіси, приватні будинки та інші будівлі.

ЯВНІ ФУНКЦІЇ (Manifest functions). Функції якогось аспекту або виду сус­ пільної діяльності, що є відомими осо­ бам, присутнім у певній ситуації сус­ пільного життя, і мають виконуватися ними.

ЯДЕРНЕ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ (Nucler proliferation). Поширення ядерної зброї у всьому світі.

подяки

The author and publishers wish to thank the following for permission to use copyright material:

Aldine de Gruyter for Fig. 3.1 from Richard В. Lee and lrven de Vore, eds. Man the Hun­ ter, frontispiece. Copyright © 1968 by the Wenner Gren Foundation for Anthropological Research, Inc; Philip Allan Publishers for Fig. 7.3 and Table 8.2 and material from var­ ious issues of Sociology Review; American Anthropological Association for material from Horace Miner, 'Body ritual among the Nadrema', American Anthropologist, 58:3, 1956, pp. 503-4; Blackwell Publishers for Fig. 12.2 from Peter Sinclair, Unemployment: Economic Theory and Evidence, 1987, Fig. 1.1, p. 2; Butterworth-Heinemann for Fig. 11.1 from Shaun Gregson and Frank Livesey, Organizations and Management Behaviour, 1993; Cambridge University Press for material from Laing, Popular Music, 1993; Centre for Re­ search in Ethnic Relations, University of Warwick, for Table 9.1 from D. Owen, Ethnic

Minorities in Britain: Settlement Patterns, 1991 Census Statistical Paper No. 1; and Table

9.2 from D. Owen, Ethnic Minorities in Britain: Economic Characteristics, 1991 Census Statistical Paper No. 3. Crown Copyright; The Economist for Fig. 16.1 from The Economist, 4.4.92, p. 73. Copyright 1992 The Economist; Fig 17.1 from The Economist, 29.7.95, p. 5. Copyright © 1995 The Economist; Fig. 14.2 from The Economist, 1.7.95, p. 5. Copyright © 1995 The Economist; Fig. 16.2 from The Economist, 8.7.95, p. 20. Copyright © 1995 The Economist; Fig. 7.1 from The Economist, 28.5.94, p. 77. Copyright © 1994 The Eco­ nomist; Fig. 12.3 from The Economist, 22.7.95, p. 92. Copyright © 1995 The Economist; and Fig. 11.3 from The Economist, 24.6.95, p. 19. Copyright © 1995 by The Economist; Food and Agriculture Organization of the United Nations for Fig. 3.2 from Nikos Alexan­

dratos, ed. World Agriculture: Towards 2010,

FOA, 1995, Table A.l;

Guardian News Ser­

vice Ltd for material from David Brindle,

'Blacks and Asians still at social disadvantage'.

Guardian,

8.8.96: Fig. 8.5, 'Getting older', Guardian, 19.1.96, p. 1;

'Transsexuals' (text),

Guardian,

1.2.96, p. 96; 'The vicious street cycle'. Guardian, 5.3.96;

'New Job: Househus-

band' and 'Old Job: Housewife', Guardian, 6.3.96; and 'Legality and illegality: drugs and the law in modern Britain', Guardian, 12.11.91; Harvard University Press for Table 7.2 from Sara McLanahan and Gary Sandefur, Growing Up With a Single Parent: What Hurts, What Helps. Copyright © 1994 by the President and Fellows of Harvard College; Helicon for 'Green movement: chronology', 'Consumption and the environment', and 'Evangelists invade the states of the former Soviet Union' and Fig. 13.1 from Hutchinson Gallup, Info 1995. 1994, pp. 514, 527, 183, 176; The Controller of HMSO and the Office for National Statistics for Figs. 7.2, 8.1, 8.2, 8.4, 10.2, 12.1, 15.1 and Tables 6.2, 7.1, 10.1, 10.3, 12.1,

14.1,

16.2

from Social Trends,

1995/6. Crown copyright material; The Independent for

Fig.

10.1,

'Rising inequality

1979-95', Independent on Sunday,

21.7.96; W. W. Norton

& Company, Inc. for Fig. 3.4 from Philip Lee Ralph et al.,

World Civilizations, Eighth

Edition, Vol. 2, p. 385. Copyright © 1991, 1986, 1982, 1974, 1969, 1964, 1958 by W. W. Norton & Company, Inc.; The Open University for Fig 9.1 from Ben Crow and Mary Thor­

pe,

Survival and Change in the Third World, 1988, p. 15;

Open University Press for Fig.

8.3

from A. K. Bottomley and K. Pease, Crime and

Punishment:

Interpreting the Data,

1986, Fig. 1.1, p. 9; Oxford University Press for Figs.

11.2, 13.2,

14.1 from Commission

on Global Governance: Our Global Neighbourhood, 1995, pp. 25,13, 174; Profile Books Ltd for Tables 6.1, 8.1, 15.1 from The Economist Pocket World in Figures: 1996 Edition. Co­ pyright © 1996 The Economist Newspaper Ltd; Routledge for material from Selma Frai-

berg, The Magic Years: Understanding and

Handling the Problems of Early Childhood,

1959, Methuen & Co., pp. 49-50; Sage Publications Ltd for Table

6.3 from Arber & Ginn,

Gender and Later Life, 1991,

Table 1.3, p. 8;

John Wiley & Sons,

Inc. for material from

S. Katz and S. A. Mazur,

Understanding the

Rape Victim, 1979, p. 307.

Every effort has been made to trace the copyright holders but if any have been inadvert­ ently overlooked the publishers will be pleased to make the necessary arrangement at the first opportunity.

подяки

ЗА ІЛЮСТРАТИВНИЙ МАТЕРІАЛ

Page 1 Rodin, The Thinker, photograph: The Bridgeman Art Library, courtesy Musée Rodin, Paris; page 7 August Comte, © The Hulton Getty Picture Collection Ltd; page 8 Emile Durkheim, © Lauros Giraudon, courtesy Bibliothèque Nationale, Paris; page 9 Karl Marx, © David King Collection; page 11 Max Weber, © Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz, Berlin; page 17 Children with Birthday Cake, © Magnum Photos, photo: Harry Gruyaert; page 20 'Evolution's been good to you, Sid,' drawing by Lorenz © 1980 The New Yorker Magazine, Inc.; page 45 Mud People, Silver Lake, © Magnum Photos, photo: Steve McCurry; page 67 Masks, Brian Cooke Image Manipulation: Leanda Newlyn; page 69 The

Far Side by Gary Larson; page 89 Group of young people in a bar, Mauritius, © Telegraph Colour Library / V.СL., Photo: Paul Viant; page 96 Brenda Mark Rees, © Rex Features, photo: Tiddy Maitland; page 108 Homosexual Wedding, © AP/Worldwide Photos; page 115 'Brother' Shop, © John Londei; page 117 Left: Magnum Photos, photo: C. Steele-Per­ kins, Right: The Picture Cube, photo: William Thompson; page 118 Princess Diana with Dr Henry Kissinger, Mirror Syndication International, photo: Kent Gavin; page 128 Car­ toon by William Scully, © William Scully and The Spectator; page 139 One of a series of six images produced for a competition entry entitled 'Home Truths', by students of the Design: Photography Department at Exeter School of Arts & Design. The students' brief was to interpret contemporary issues of family and parent/child relationships; page 145 Matt Cartoon, © Daily Telegraph; page 150 David Austin cartoon, © David Austin and The Spectator; page 171 Man in Handcuffs, Magnum Photos, photo: Leonard Freed; page 179 Drugs Information, credit as given; page 190 Top: Associated Press; Bottom: Associated Press; page 191 Left to Right: Impact, photo: Piers Cavendish. Associated Press. Impact, photo: Piers Cavendish. Impact, photo: Piers Cavendish; page 201 Cartoon, © Sidney Har­ ris; page 209 Babies of different races. © Pictor/Uniphoto; page 239 Babies being washed in sinks, © Magnum Photos, photo: Eugene Richards; page 243 Cartoon, reproduced by kind permission of Punch Ltd; page 252 Michael Heath Cartoon, © Michael Heath and The Spectator; page 266 Roland Fiddy Cartoon, © Roland Fiddy and Exley Publications Ltd; pages 276 and 277 © Guardian; page 283 Modern glass fronted office, © Telegraph Colour Library, photo: Paul Venning; page 290 Bill Stott Cartoon, © Bill Stott and Exley Publi­ cations Ltd.; page 305 Suzuki factory workers, © Magnum Photos, photo: Richard Kavlar; page 321 Doonesbury Cartoon, © G. B. Trudeau. Reprinted with permission of Universal Press Syndicate. All Rights Reserved; page 325 Bill Stott Cartoon, © Bill Stott and Exley Publications Ltd; page 337 Toppled Statue, © Hutchison Library, photo: Leslie Woodhead; page 349 'Oldie' cartoon, © Neil Bennett and Oldie Magazine; page 363 Aborigine on 'phone, © Ray Kennedy/The Age; page 367 The Far Side by Gary Larson; page 371 Sylves­ ter Stallone as Judge Dredd, © Cinergi Pictures Entertainment, Inc., and Cinergi Produc­ tions N.Y. Inc. All Rights Reserved. Photo: The Kobal Collection; page 373 © Rose Fennell; page 380 Cartoon, © Nicole Hollander; page 391 New Big Ben, © Image Bank, photo: Chris Wilton; page 392 Cartoon, © Mike Turner and Private Eye; page 394 © 1996 Boris Drucker from The Cartoon Bank Inc.; page 399 Schoolyard: girls, © Jane Bown; page 428 Generation Why, © Tony Reeve and Steve Way and the Independent; page 433 Bangkok City Mosque, Magnum Photos, photo: Abbas; page 469 Reflection, © Magnum Photos, photo: Ernst Haas; page 493 Jakarta, © Magnum Photos, photo: Stuart Franklin; page 501 Tienanmen Square, © Magnum Photos, photo: Stuart Franklin; page 503 Le Regard d'Ulysse, © Magnum Photos, photo: J. Koudela; page 508 Tahiti, © Greenpeace, photo: Morgan; page 519 Gulf War Pollution, © Magnum Photos, photo: Steve McCurry; page 521 Cartoon 'What Can One Man Do?'; page 537 Saxophone, © Jane Bown; page 543 Cartoon by Gary Larson © San Francisco Chronicle; page 559 © Robert Halhnan.

БІБЛІОГРАФІЯ

Abercrombie, Nick 1966: Television and Society (Cambridge: Polity Press)

Aberie, David 1966: The Peyote Religion Among the Navaho (Chicago: Aldine Press)

Adorno, Theodor W. et al. 1950: The Authoritarian Personality (New York: Harper and Row)

Ainsworth, M. D. S. 1977: Infancy in Uganda (Baltimore: Johns Hopkins University Press)

Albert, Michel 1993: Capitalism vs Capi­ talism: How America's Obsession with Individual Achievement and Short-term Profit has Led it to the Brink of Col­ lapse (New York: Four Walls Eight Windows)

Aldridge, Alan 1987: 'In the absence of the minister: structures of subordina­ tion in the role of deaconess in the Church of England', Sociology, 21

Alexander, Jeffrey C. (ed.) 1985: Neofunctionalism (London: Sage)

Alexandratos, Nikos (ed.) 1995: World Ag­ riculture: Towards 2010: An FAO Study

(Chichester: FAO and John Wiley)

Allman/mànad statistik 1987: Sveriges Officiella Statistik (Stockholm: Statistika Central-byrán)

Althusser, Louis 1969: For Marx (London: Alien Lane)

Altman, Dennis 1986: AIDS and the New Puritanism (London: Pluto Press)

Amato, P. R. 1993: 'Children's adjustment to divorce: theories, hypotheses and empirical support', Marriage and the Family, 55

Anderson, Elijah 1990: Streetwise: Race, Class, and Change in an Urban Community (Chicago: University of Chicago Press)

Anderson, F. S. 1977: 'TV violence and viewer aggression: accumulation of study results 1956-1976', Public Opinion Quarterly, 41

Angier, Natalie 1994: 'Feminists and Darwin: scientists try closing the gap',

New York Times, 21 June

Arber, Sara and Jay Ginn 1991: Gender and Later Life: A Sociological Analysis of Resources and Constraints (London: Sage)

Aries, Philippe 1973: Centuries of Childhood (Harmondsworth: Penguin)

Aschenbrenner, Joyce 1983: Lifelines: Black Families in Chicago (Prospect Heights, III.: Waveland Press)

Ashworth, A. E. 1980: Trench Warfare, 1914-1918 (London: Macmillan)

Atholl, Justin 1954: Shadow of the Gallows (London: Hutchinson)

Ayres, Robert and Steven Miller 1985: 'Industrial robots on the line', in Tom Forrester (ed.), The Information Technology Revolution (Oxford: Blackwell)

Bahrami, Ноmа and Stuart Evans 1995: 'Flexible recycling and high-technology entrepreneurship', California Manage­ ment Review, 22

Baldwin-Evans, Martin and Martin Schain 1995: The Politics of Immigration in Western Europe (London: Cass)

Barnaby, Frank 1992: 'Nuclear count­ down'. New Statesman and Society, 5 (187), January

Beck, Ulrich 1992: Risk Society (London: Sage)

Becker, Howard 1950: Through Values to

Social

Interpretation

(Durham,

NC:

Duke University Press)

 

 

Bell, Daniel 1973: The Coming

of Post-in­

dustrial

Society: A

Venture

in

Social

Forecasting (London: Heinemann)

 

Bellah, Robert N. 1970: Beyond

Belief

(New York: Harper and Row)

 

 

Bennetto, Jason 1995: 'Caution: you are about to enter gangland Britain', Inde­ pendent, 21 August

Bernstein, Basil 1975: Class, Codes and Control (3 vols, London: Routledge and

Kegan Paul)

 

 

 

Bertelson,

David

1986:

Snowflakes

and

Snowdrifts:

Individualism

and Sexual­

ity in America

(Lanham: University

Press of America)

 

 

Blackburn,

Clare

1991:

Poverty

and

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]