Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_6.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
75.78 Кб
Скачать

4.Формування особистості старшокласників

У зв’язку з підвищенням теоретичного рівня учбової діяльності в цьому віці її більш високими вимогами до самостійності та активності школярів розвитком інших видів діяльності. Інтенсивно розвиваються психічні пізнавальні процеси старшокласників.

Загальною тенденцією розвитку цих процесів у даному віці є розвиток довільності пізнавальних процесів та здатності управляти ними. Наприкінці старшого шкільного віку учні повністю оволодівають своїми пізнавальними процесами.

Сприймання

Підвищується аналітико-синтетична діяльність при сприйманні об’єктів, розвивається така якість як спостережливість.

Увага

У старшому у шкільному віці домінує довільна увага, інтенсивно розвивається післядовільна увага, причому на відміну від підліткового віку, де домінує післядовільна увага була фрагментарною, епізодичною у старшокласників. Цей вид уваги стає більш стійким, наближається до рівня дорослої людини. Характеристики властивостей уваги:

  1. увага стає більш стійкою;

  2. обсяг уваги такий, як у дорослих;

  3. розвивається здатність до розподілу та переключення уваги.

У період ранньої юності спостерігається вибірковість уваги, яка пов’язана з пізнавально-професійними інтересами старшокласників.

Пам'ять

У старшокласників переважає довільна словесно-логічна, смислова пам’ять, проте не зменшується роль мимовільної пам’яті, просто даний вид запам’ятання набуває специфічного характеру, пов’язують з пізнавально-професійними інтересами старшокласника.

Старшокласники значно ширше, ніж підлітки вміють застосовувати прийоми смислового запам’ятання, дослівне запам’ятання матеріалу, яке ґрунтується на його повторенні не є поширеним у цьому віці. Старшокласники вміють диференціювати мнемічні завдання (якісний матеріал потрібно запам’ятовувати дослівно, який передавати своїми словами, а з яким лише ознайомитись).

Мислення

Значне ускладнення учбової діяльності приводить до інтенсивного розвитку мисленнєвої діяльності старшокласників. У цьому віці розвивається найбільш інтенсивно такі якості розуму як самостійність, критичність мислення, його творчий характер. Більш високо у порівнянні з підлітковим віком розвиваються розумові дії та операції. Підвищується здатність до абстрагування та узагальнення матеріалу, вміння доводити свою думку, аргументувати свої висловлювання, аналізувати явища з різних сторін.

Розвиток всіх перелічених вмінь виступає основою для розвитку теоретичного, діалектичного мислення, опанування загальних переконань розвитку природи та суспільства.

Уява

У цьому віці бурхливо розвивається творча уява як компонент творчих здібностей, проте не втрачає свого значення і репродуктивна уява.

Мовлення

У період ранньої юності значно розширюється активний словниковий запас, відбувається його збагачення за рахунок наукової термінології, удосконалюється структура мовлення старшокласників, розвивається здатність чітко, виразно і логічно послідовно висловлювати свої думки.

5.Формування особистості старшокласників

Моральна сфера

В цьому віці продовжується розвиток моральної свідомості, моральних переконань, світогляду. Старшокласники, на відміну від підлітків, значно більше у своїй поведінці орієнтуються на власні моральні переконання та ціннісні орієнтації.

В процесі самовиховання вони намагаються розвивати в себе правильні, позитивні моральні якості. Цьому сприяють і ті ідеали, які формуються в період ранньої юності.

Старшокласники більш глибоко розуміють певні моральні норми, моральні якості особистості, усвідомлюють їхні нюанси.

Емоційно-вольова сфера

Емоції та почуття старшокласників відрізняються жвавістю та багатогранністю. Старшокласники здатні більш глибоко усвідомлювати як власні почуття, так і почуття інших людей. У цьому віці інтенсивно розвиваються вищі почуття: моральні, інтелектуальні та естетичні. Серед моральних почуттів важливе значення в старшому шкільному віці мають почуття дружби та кохання.

У період ранньої юності досить розвиненими є почуття товаришування. Дружба в старшокласників відрізняється від дружби підлітків за таким характеристиками:

  • мотиви дружби стають більш усвідомленими, глибокими;

  • до дружби і друга пред’являються більш високі вимоги.

Ускладнюються інтелектуальні почуття. які стають більш різноманітними і глибокими. Естетичні почуття розвиваються під впливом формування загальної естетичної культури особистості.

У старшому шкільному віці своєрідно трансформується почуття дорослості. Старшокласники ще менше, ніж підлітки схильні терпіти посягання на їхню дорослість, проте в цьому віці знімається гострота конфлікту між старшокласниками і дорослими через справжнє або уявне невизнання дорослими дорослості школярів. Це згладжування гостроти конфлікту відбувається через отримання старшокласниками певних об’єктивних доказів їхньої дорослості. Якщо підлітки хотіли бути схожими на дорослих, нічим не відрізнятись від них. То старшокласники не намагаються підкреслити свою самобутність і оригінальність серед інших дорослих. Не знаючи як це правильно зробити, вони намагаються звернути на себе увагу специфічними естетичними смаками.

Вольова сфера

У старшокласників розвиненими є вольові якості особистості: самостійність, наполегливість, цілеспрямованість, дисциплінованість, організованість, рішучість тощо. Проте в процесі самовиховання старшокласник звертає увагу на розвиток сили волі. У тих старшокласників, у яких умови сімейного виховання не сприяли формуванню позитивних вольових якостей, спостерігається загальний недорозвиток волі та негативні вольові якості, імпульсивність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]