Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
L_5.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
93.7 Кб
Скачать

8.Формування особистості підлітків

В підлітковому віці закладаються основи моральної свідомості, починає інтенсивно формуватись світогляд і переконання. Якщо молодший школяр діяв або за вказівкою дорослих, або під впливом своїх безпосередніх спонукань, то підліток прагне у відповідності з власним поглядами і принципами.

У цьому віці підлітки продовжують засвоювати моральні норми і в зв’язку з цим дуже важливим є досвід позитивної моральної поведінки школярів. У підлітковому віці формуються ідеали вдвох основних напрямках:

  1. як ідеал виступає конкретна людина – носій позитивних якостей, які найбільш цінуються підлітком;

  2. як ідеал виступає узагальнений образ найбільш важливих і цінних для підлітка якостей.

Найпоширенішою в цьому віці є перша форма існування ідеалів

Потребово-мотиваційна сфера

У підлітків під впливом більш високого рівня учбової діяльності інтенсивно розвиваються пізнавальні потреби та інтереси.

Вікові особливості інтересів підлітків:

  1. У порівнянні з молодшим шкільним віком інтереси підлітків стають більш широкими, тобто охоплюють значно більшу кількість галузей знань і видів діяльності.

  2. Інтереси підлітків стають більш глибокими і змістовними.

  3. Інтереси підлітків у порівнянні з молодшими школярами стають більш стійкими, проте часто підлітки шукають свій основний інтерес, а тому вони характеризуються розкиданістю інтересів.

  4. У підлітків інтерес до чогось може набувати характер пристрасті.

Емоційно-вольова сфера

У підлітків у порівнянні з молодшими школярами набагато краще розвинена здатність управляти своїми емоціями та почуттями, проте через притаманну вікову запальність, вибуховість, нестриманість спостерігається суперечливе явище, коли підлітки не можуть стримати свої емоційні прояви і демонструють схильність до афектів.

У підлітковому у віці школярі значно краще, ніж молодші школярі можуть зрозуміти свої емоції та почуття інших, проте в цьому віці ще спостерігаються значні труднощі в адекватному розумінні як своєї власної емоційної сфери, так і емоцій і почуттів інших людей. Під впливом різних видів діяльності в підлітків розвиваються вольові якості, насамперед самостійність, наполегливість, організованість. Проте при неправильних умовах виховання підлітки демонструють замість наполегливості впертість і розвивають в процесі самовиховання негативні якості, які вважають позитивними.

Характер

У підлітковому віці продовжується формування характеру, в порівнянні з молодшим шкільним віком риси характеру набувають більшої стійкості і перетворюються в певну систему. У зв’язку з перебудовою нейро-гуморальних співвідношень в цьому віці спостерігається дратівливість, неврівноваженість підлітків, неадекватна реакція на слабкі стимули. Ці вікові особливості підлітків, які при переході до старшого шкільного віку поступово щезають.

9.Психологічні аспекти навчально-виховної роботи з важковиховуваними підлітками

До важковиховуваних підлітків у психології відносять школярів з серйозними порушеннями мм моральної та емоційно-вольової сфер особистості, які демонструють соціально дезадаптовані форми поведінки.

При роботі з важковиховуваними підлітками потрібно педагогу працювати в тісній єдності з практичним психологом. За допомогою такого співробітництва здійснюється вивчення індивідуальних особливостей кожного важкого підлітка, вивчають умови його сімейного виховання, особливості його взаємин з ровесниками, вчителями, на цій основі розробляються напрями психокореційної роботи з кожним конкретним важким підлітком.

При роботі з важковиховуваним підлітком вчитель може використовувати такі напрями:

  1. Якщо важковиховуваний підліток не є негативним лідером класу, потрібно вивчити інтереси цього підлітка і, враховуючи їх, намагатися включити цього підлітка в спільні діяльність всього класу, використовуючи при цьому прийом гарантованого успіху (який означає, що підлітку створюють умови для прояву його можливостей спочатку в трудовій, спортивній або громадській діяльності, потім переходять до учбової діяльності. Цей прийом дозволяє змінити негативне ставлення підлітка до школи, до учіння, сприяти перетворенню його заниженої самооцінки поступово в більш адекватну.

  2. Якщо підліток є негативним лідером класу і здійснює негативний вплив на клас в цілому, то вчитель повинен так організовувати спільну діяльність учнівського колективу, щоб заблокувати негативні впливи даного підлітка і розкрити його шкідливі для класу дії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]