Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція Психологія управлінського впливу.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
268.8 Кб
Скачать

Влада, основана на примусі. Вплив через страх

Влада за допомогою примусу – це вплив через страх – так уявляють собі владу люди, які її критикують. Страх може бути використаний, але не часто, тому що він згодом може стати дуже дорогим способом впливу. Коли основою влади є головним чином примус, майже неможливо підтримувати ефективний контроль при помірних витратах, тому що підсилюється прагнення людей свідомо обманювати організацію. Людині не дають можливості задовольнити свої більш високі потреби, бути задоволеною процесом роботи. Організації, де страх використовується дуже часто, можливо, не зможуть проіснувати тривалий час.

Влада, основана на винагороді

Обіцянка винагороди – один із самих старих і часто найефективніших способів впливу на інших людей. Влада, яка основана на винагороді, впливає через позитивне підкріплення підлеглого з метою домогтися від нього бажаної поведінки. Виконавець не уникає такого впливу, тому що він в обмін на виконання того, що хоче керівник, чекає одержання винагороди в тій чи іншій формі. У контексті мотиваційної теорії очікування виконавець уявляє, що є велика імовірність одержання прямої чи непрямої винагороди, яка задовольнить активну потребу, і що він здатний зробити те, чого бажає керівник.

Щоб впливати на поведінку, винагорода повинна надаватися така, щоб вона була адекватна згоді на вплив.

НЕДОЛІКИ ПОЗИТИВНОГО ПІДКРІПЛЕННЯ. На практиці в керівника маса обмежень у можливості видавати винагороди (у кожної організації ресурси обмежені, часто буває не просто визначити, що ж вважають винагородою). Гроші і більш престижна посада не завжди здатні створити враження на людину і вплинути на її поведінку. Тому гарний керівник повинний навчитися використовувати й інші способи впливу.

Законна влада. Влада через традиції

Керівник користається традицією, щоб задовольнити потреба виконавця в захищеності і приналежності. Однак, цей метод стане діючим тільки за умови, що виконавець уже засвоїв цінності, які дадуть йому можливість повірити, що керівник здатний задовольнити ці потреби. Тому вплив за допомогою традиції можливий лише тоді, коли норми культури, (стосовно організації), підтримують точку зору підпорядкування начальству, що і є бажаною поведінкою.

Традиція має величезну перевагу безособовістю. Виконавець реагує не на людину, а на посаду.

Традиція може діяти і на шкоду організації. По-перше, молодому керівнику важко побороти висловлювання членів колективу: ”Ми завжди робили так, і до цих пір було все добре”. По-друге, це призводить до недостатнього використання потенціалу людських ресурсів, тому що люди, які володіють інформацією про проблему чи спосіб вдосконалення справи, не завжди є частиною системи формальних повноважень в структурі.

Влада прикладу

ХАРИЗМА – це влада, побудована не на логіці, не на давній традиції, а на силі особистих якостей чи здібностей лідера. Влада прикладу, чи харизматичний вплив, визначається ототожненням виконавця з лідером чи потягом до нього, а також від потреби виконавця в приналежності та повазі. На противагу безособовому «посадовому» впливу традиції, харизматичний вплив – цілком особисте. Навіть незважаючи на те, що виконавець і лідер ніколи не зустрічалися, в уяві виконавця його відносини з лідером будуються майже на рівних. Виконавець може уявити, що в нього багато спільного з лідером. На рівні підсвідомості виконавець також очікує, що підпорядкування, можливо, зробить його схожим на лідера чи, по-крайній мірі, викличе до нього повагу.

Люди частіше випробують вплив тих, хто їх захоплює, має риси характеру, які притаманні їм, і хто є їхнім ідеалом. Такі харизматичні особистості часто беруть участь у рекламах, щоб впливати на людей і спонукати їх купити продукт чи скористатися послугою.

Керівники часто є прикладом поведінки для підлеглих. Це може бути наслідування стилю поведінки і манерам керівника.