Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Лекція 4. Психологія управлінських рішень і дій

  1. Психологічні механізми підготовки до прийняття управлінських рішень.

  2. Основні етапи та особливості процесу прийняття управлінських рішень.

  3. Види управлінських рішень. Вимоги до управлінських рішень.

  4. Методи розв’язання управлінських завдань.

  5. Особливості прийняття управлінських рішень в ході ведення ділових переговорів.

  6. особливості прийняття рішення в екстремальних ситуаціях.

  1. Психологічні механізми підготовки до прийняття управлінських рішень.

Прийняття управлінського рішення — найважливіший етап управлінської діяльності, реалізації управлінських відносин і лідерських здібностей кожного управлінця. Підсумком управлінської і організаційної роботи є управлінське рішення.

Рішення ухвалюється в тих випадках, коли виявлена проблемна ситуація. Остання всесторонньо досліджена, визначені причини і умови її виникнення, зібрана необхідна інформація, знайдений ключ рішення, оцінені можливі наслідки в зміні якості життя людей і т.п. При підготовці рішення виявляються ті обмеження, в рамках яких реалізується мета, починають розв'язуватися поставлені задачі. Ці обмеження можуть бути внутрішніми (кваліфікація людей, наявність ресурсів, якість інформації) і зовнішні (зв'язки із зовнішнім світом, зв'язки з постачальниками, наявність інвесторів і т. п.).

Виділяють такі рішення: економічні, соціальні, політичні, ідеологічні, державно-правові, стратегічні і тактичні, глобальні і специфічні, концептуальні і програмні, науково обгрунтовані і емпіричні, інтуїтивні, рутинні і новаторські.

Виділяють різну кількість стадій в підготовці управлінського рішення (пошук проблеми, визначення шляхів рішення, вибір оптимального рішення з наявних альтернатив, декларація рішення і т. п.), але основним є процес збору, аналізу і переробки інформації про зовнішні і внутрішні умови.

При підготовці і ухваленні рішень використовуються сучасні наукові і технічні засоби, методи дослідження операцій, системний аналіз, моделювання, електронно-обчислювальна техніка. Для колективних вирішень особливе значення має сукупний колективний інтелект суб'єкта управління, що ухвалює рішення. Проте слід підкреслити творчий характер процесу підготовки до прийняття рішень, першорядну роль особи людини, його управлінського інтелекту, професіоналізму, волі і інших особистих і професійних якостей.

Будь-яке рішення пов'язане з людиною, його творчою індивідуальністю, з мотивацією до діяльності кожного. Без урахування цього рішення, навіть саме обгрунтоване, не може бути ухвалене, а тим більше реалізовано. Суб'єкт управління, ухвалюючи рішення, організовуючи його виконання, керується непорушним принципом — рішення повинне бути “спроектоване” на людину, колектив, організацію, зачіпати їх корінні інтереси, мотивувати їх до діяльності. Тому важливо вжити всі заходи до того, щоб рішення було ухвалене людьми і вони усвідомили його необхідність. Звичайно, може скластися така ситуація: рішення правильне, навіть інноваційне, але свідомість людей не готова до його сприйняття, в ньому переважає прихильність до старих рішень, діють стереотипи минулого, емоції переважають над здоровим глуздом. Але і у такому разі суб'єкт управління проводить роботу по інновірованію свідомості, поступово добивається внедренчеського ефекту засобами роз'яснюючих і повчальних технологій по вивченню і інновірованію громадської думки.

Прийняття рішення я можна визначити як процес невипадкового вибору дій.

Здійснити вибір — значить віддати перевагу (у якомусь відношенні) одному в порівнянні з іншим. Результатом процесу прийняття рішень є саме рішення.

Прийняття рішення — “вольовий акт формування послідовних дій, що ведуть до досягнення мети на основі перетворення інформації в ситуації невизначеності”.

Управлінські рішення відрізняються від інших тим, що є двохступеневі. Керівник в процесі керівництва весь час ухвалює рішення відносно того, як він повинен керувати, але ці його рішення містять одночасно “другий ступінь” — вони є рішенням про те, які повинні діяти підлеглі.

Розв’язання завжди соціальні, завжди виховують у підлеглих або позитивні, або негативні якості. Тому, ухвалюючи те або інше рішення, керівник повинен мати на увазі двоякий ефект: виробничо-економічний і соціальний, етично-психологічний. І оцінкою оптимальності ухваленого ним рішення є не тільки господарські показники, але і поведінка працівників при досягненні ними виробничих цілей, міра їх активності, ініціативи.

чинники, які впливають на процес прийняття рішення:

— інформаційні чинники, тобто об'єм інформації про об'єкт дії, про виконавців і умови, в яких відбуватиметься дія;

— мотиваційні чинники, тобто мотиви суб'єкта, що ухвалює рішення, його інтереси, установки і позиції;

— характерологічні чинники, або риси вдачі суб'єкта, а у разі колегіального розв’язання — характер взаємостосунків в групі, що ухвалює рішення;

— технологічні чинники, обумовлені дотриманням певних принципів і правил, технологічних процедур, використовуванням наявного арсеналу методів прийняття рішень.

Суттєво впливає процес прийняття рішень те, на що людина в цьому процесі орієнтується. Звичайно виділяють і розглядають чотири ціннісні орієнтації суб'єкта (окремої людини, групи): на справу, на інших, на вищестоячого керівника, на себе.

Для різних вирішень тривалість відповідного моменту виявляється неоднаковою — від долі секунд до декількох місяців або навіть років. Наприклад, прийняття рішень в екстремальній (аварійної, небезпечної для життя) ситуації може здійснюватися в долі секунди, Прийняття ж рішення про вибір доктрини суспільного розвитку можливе протягом декількох років.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]