Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство / Нова Зеландія.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

Членство в міжнародних організаціях

Нова Зеландія є членом і/або учасником наступних міжнародних і регіональних організацій: АБР, АНЗЮС, АСЕАН, АТЕС, ВМО, ВООЗ, ВОІВ, СОТ, ВФП, ВПС, ГЯП, Рух неприєднання, ЄБРР, ЮНКТАД, МАР, МКВП, ІМО, Інтерпол, ІКАО, МОМ, ІСО, МОП, МТП, МФК, МАГАТЕ, МЕА, МБРР, МВФ, МГО, МКЧХ, МКС, МТС, МФСР, ООН, ЮНІДО, План Коломбо, ФАО, СПС, УВКБ, ФТО, СПАРТЕКА, Британська Співдружність.

Міжнародні рейтинги[ред. • ред. Код]

Нова Зеландія належить до найрозвиненіших країн світу, постійно посідає провідні позиції у світових рейтингах рівня життя й економічного та соціального розвитку.

Дослідження

Позиція в рейтингу

Світовий показник спокою[21], 2010 рік

1 з 149

Індекс розвитку людського потенціалу[22], 2009 рік

20 з 182

Індекс сприйняття корупції[23], 2009 рік

1 з 180

Рейтинг конкурентноздатності економіки[24], 2009—2010 року

23 з 133

Рейтинг «Doing Business»[25], 2013 рік

3 з 185

Державна символіка Державний прапор

Докладніше: Прапор Нової Зеландії

Прапор Нової Зеландії являє собою прямокутне полотнище у співвідношенні 1:2. В обмеженому застосуванні прапор такого дизайну став використовуватися починаючи з 1864 року і отримав статус державного прапора 24 березня 1902 року. Синій фон прапора асоціюється з блакитним кольором неба і моря, що оточують країну. Зірки Південного хреста проводять зв'язок з місцем розташування країни в південній частині Тихого океану. Символіка прапора Великої Британії говорить про історичну спадщину і є загальноприйнятою для багатьох країн — колишніх Британських колоній[26].

Державний герб

Докладніше: Герб Нової Зеландії

Перший державний герб Нової Зеландії було запроваджено 1911 року, нині чинний герб було ухвалено 1956 року. Герб являє собою щит, утримуваний з одного боку білявою жінкою з прапором Нової Зеландії в руках і з іншого боку — воїном маорі. Над щитом височить корона святого Едуарда. Під щитом розташовано дві гілки папороті. Герб асоціюється з єдністю всіх культур і народів, що населяють країну, і з прихильністю новозеландської монархії[27].

Державні символи Нової Зеландії

Державний прапор

Державний герб

Державний гімн[ред. • ред. Код]

Докладніше: Гімн Нової Зеландії

Два гімни визнані державними в Новій Зеландії — «Боже, захисти Нову Зеландію» (англ. God, Defend New Zealand) і «Боже, бережи королеву» (англ. God, Save the Queen). Хоча обидва мають рівний статус, «Боже, захисти Нову Зеландію» вживається частіше.

Текст «Боже, захисти Нову Зеландію» було написано 1870 року Томасом Бракеном (англ. Thomas Bracken). Переможцем конкурсу на музику до тексту, проведеного в 1876 році, став Джон Джозеф Вудс (англ. John Joseph Woods). Пісня отримала популярність, і 1940 року уряд країни придбав на неї авторські права й визначив як національний гімн. Але лише 1977 року пісню законодавчо затвердили як другий державний гімн.

Текст гімну «Боже, захисти Нову Зеландію» складається з п'яти куплетів. Оригінал тексту написаний англійською мовою, офіційна версія має також переклад на мову маорі. Під час державних урочистостей виконується лише перший куплет: спочатку звучить версія мовою маорі, потім — версія англійською мовою[28].

Соседние файлы в папке Країнознавство