Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Країнознавство / Австралійський Союз.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
995.33 Кб
Скачать

Державний устрій[ред. •

Австралійський Союз входить до складу Британської Співдружності Націй. Конституція Австралійського Союзу набула чинності з 1 січня 1901. Австралійський Союзскладається з 6 штатів і 2 самоврядних одиниць, до яких належать — столиця Канберра і Північна Територія. Найвища законодавча влада належить федеральномупарламентові, до складу якого входять король (королева) Великої Британії, що його (її) представляє призначений ним (нею) генерал-губернатор і дві палати: палата представників, що обирається пропорційно до загальної кількості населення штату на 3 роки, і сенат, куди обирається по 10 сенаторів від кожного штату строком на 6 років. Виконавча влада належить генерал-губернатору і кабінету (уряду). Штати Австралійського Союзу мають свої конституції, парламенти і губернаторів. Австралійський Союз є федерацією. Місцевими справами відають органи самоврядування — виборні ради. Ці ради перебувають під наглядом урядових органів.

Сучасні вищі посадові особи[ред. • ред. Код]

Глава держави — королева Єлизавета II з 1952, представлена генерал-губернатором Квентін Брайс, яка була призначена на цю посаду 5 вересня 2008 після виходу на пенсіюМайкла Джеффері. Вона стала першою в історії жінкою, призначеною на цю посаду. Прем'єр-міністр — Джулія Гіллард з 2010.

Адміністративно-територіальний устрій

Докладніше: Адміністративний поділ Австралії

Федерація у складі 6 штатів і 2 територій.

  • Новий Південний Уельс

  • Південна Австралія

  • Північна Територія

  • Вікторія

  • Тасманія

  • Австралійська столична територія

  • Західна Австралія

  • Квінсленд

Географія та клімат[ред. • ред. Код]

Докладніше: Географія Австралії, Клімат Австралії та Геологія Австралії

Топографічна карта Австралії

Територія Австралії, що становить 7617930 км²[7], розташована на Індо-Австралійській плиті. Оточена Індійським і Тихим океанами, Австралія межує з Азією через Арафурське та Тиморське моря. Найменший у світі континет[8] і шосту найбільшу країну за площею у світі[9]Австралію також часто називають островом-континентом через її великий розмір та ізольованість[10], або й найбільшим островом[11]. Довжина берегової лінії Австралії становить 34218 кілометрів (не включали острови)[12]. Не включаючи острів Макуорі, територія Австралії розташована між 9° and 44° пд широти, та 112° and 154° східної довготи.

Великий бар’єрний риф, найбільший кораловий риф у світі[13], простягнувся на 2000 км від східного узбережжя). Гора Аугустус, що вважається найбільшим монолітом у світі,[14] розташована у Західній Австралії. Найвища гора на Австралійському континенті — гораКосцюшко (2228 м), проте найвищою точкою на території, що належить Австралії, — це пік Моусон (2745 м, острів Херд[15]).

Австралія — це найплоскіший континент[16] з найстарішими родючими ґрунтами;[17][18] Пустелі Австралії чи напівпустульні землі практично незаселені. Це найсухіший населений континент на планеті, тільки південно-східна та південно-західна його частини мають помірний клімат[19]. Густота населення 2.8 мешканця на кілометр квадратний робить Австралію однією з найменш густозаселених країн,[20] однак більша частина людей проживає на південно-східному узбережжі[21].

Східну частину Австралії займає Великий Вододільний хребет, що розташований вздовж узбережжя Квінсленду, Нового Південного Уельсу і частини Вікторії, хоч і назва гір не є зовсім коректною, позаяк подекуди хребет становлять низькі пагорби, а найвищі гори не сягають вище 1600 м над рівнем моря.[22] Серце країни — це рівнини і височини центральної Австралії характеризується великою кількістю пустель: Велика Піщана, пустеля Гібсона, Велика пустеля Вікторія, пустеля Сімпсона з відомою Налларборською рівниною на південному узбережжі.[23][24][25][26]

На клімат Австралії суттєво впливають океанічні потоки, зокрема Індійський океанський диполь та Ель-Ніньйо, які корелюються періодичними засухами та сезонними тропічними системами низького тиску, які утворюють циклони у північній Австралії[27][28]. Ці фактори стимулюють атмосферні опади, які суттєво відрізняють кожного року. Більша частина північної Австралії має тропічний клімат із переважанням літніх опадів, або мусонний клімат[29]. Третина Австралії — це пустелі та напівпустелі[30]. Південно-західний куток Західної Австралії має середземноморський клімат[31] Більшій частині південного сходу, включаючи Тасманію, властивий помірний клімат[29].

Найголовнішою річкою Австралії є Мюррей, яка протягом всього року не пересихає. Найдовшими притоками Мюррею єДарлінг та Маррамбіджі. Басейн річок Мюррей-Дарлінг займає 1 млн км², тобто 14% від всієї площі Австралії. Найбільш розвита річкова система на острові Тасманія. Річки мають переважно мішане дощове й снігове живлення.

острови: Нова Гвінея і Тасманія; Австралійська Антарктична територія

Соседние файлы в папке Країнознавство