Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zavdannya_na_kursovoy_proekt13.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.23 Mб
Скачать
    1. Розрахунок ділянки оповіщення до переїзду.

Щоб своєчасно закривати переїзд при наближенні поїзда, слід розраховувати довжину ділянки наближення. Від розрахованої довжини ділянки наближення залежить також вибір типу схем сигнальних установок (однієї або двох), розташованих перед переїздом.

Розрахунок довжини ділянки наближення до переїзду детально розкритий в [1], на ст. 163–164. При розрахунку слід прийняти довжину переїзда (lп) на однопутній ділянці ≈12м, а на двопутній ≈16м. Розрахунок треба робити за формулою:

де, розрахункова довжина ділянки приближення, м;

0,28- коефіцієнт погодження розмірів км/год і м/хв;

- максимальна швидкість руху поїзда, визначається на даній ділянки, км/год;

необхідний час оповіщення про приближення поїзда до переїзду;

довжина переїзду, визначаються відстань від переїзного світлофора (або напівшлагбаума), найбільше віддаленого від крайньої рейки, до противоположної крайньої рейки додати ще 2,5м;

розрахункова довжина автомобіля;

відстань від місця зупинки автомобіля до переїздного світлофора;

розрахункова швидкість руху автомобіля через переїзд;

час спрацювання приладів кіл оповіщення і керування сигналізацією;

гарантований запас часу;

Якщо розрахункова довжина більше, ніж фактична довжина ділянки наближення, слід подавати оповіщення за 2 ділянки, тому при цьому може статися, що відстань від початку блок–ділянки, з зайняттям якого подається оповіщення на переїзд, до переїзду буде значно більше розрахованої. Слід розрахувати ємність конденсатора затримки, який підключається паралельно до обмоток реле В. Ємність конденсатора розраховують з того, що 1000мкф дає затримку реле в 4 сек.

2. Технічна частина.

2.1 Обґрунтування проектованої системи автоблокування.

Для обґрунтування необхідності обладнання лінії автоблокування слід визначити пропускну спроможність ділянки при існуючих засобах регулювання руху поїздів і при автоблокуванні. Засобами регулювання руху поїздів є: напівавтоматичне блокування на перегоні.

Для визначення пропускної спроможності перегону необхідно встановити, скільки разів на добу (1440 хвилин) повторюється період графіка, і отримане число помножити на кількість поїздів або пар поїздівk, пропуску за годину одного періоду. Таким чином, пропускну спроможність перегону визначають:

поїзди (пар поїздів)

При однопутній непокетних графіках і напівавтоматичному блокуванні у період входить одна пара поїздів (k=1), а час періоду складає:

, хвилин,

де і - час ходу непарного і парного поїзду по перегону;

- додатковий час в періоді графіку, який слід принят при напівавтоматичному блокуванні і стрілках ручного управління дорівнює 9 хвилин, а при автоблокуванні і централізованих стрілках – 5 хвилин.

Час руху по перегону поїзда можна визначити за формулою:

, хвилин,

де - середня довжина перегону, м;

- середня швидкість поїзда на ділянки, визначається по кривій швидкості км/год;

0,06 – коефіцієнт погодження розмірів км/год і хвилин;

Таким чином, пропускна спроможність одноколійного перегону при напівавтоматичному блокуванні визначають за формулою:

пар поїздів

При одноколійному пакетному графіку на ділянці, обладнаній автоблокуванням при двох поїздах в пакеті, (k=2) прупускна спроможність буде рівно:

пар поїздів,

де - інтервал між поїздами в пакеті або інтервал попутного слідування поїздів.

При напівавтоматичному блокуванні і двохколійній ділянці блокуванні непакетному графіку, руху разрахунок пропускної спроможності визначається кожного напрямку руху за формулою:

де - час руху поїзда по перегону поїзд разглядають напрямок (формула для визначеннянаведена вище);

- інтервал попутнього слідування, який при напівавтоматичному блокуванні може бути прийнятий рівно 5 хвилин;

- поправка на розгон і сповільнення поїзда, який має регулярні зупинки на ст. А і Б. Приблизно =3 хвилини.

Ділянка, що працює з повним завантаженням графіку, вкрай важко, то значення отримані максимальної пропускної спроможності, слідує змінити на 15% .

Далі слід зробити висновок, що є прилади регулювання руху поїздів на ділянки не зможуть забезпечувати завдання на перспективу розміру руху. Із цього слідує виробничий розрахунок пропускної спроможності при введенні більш прогресивних засобів регулювання рухом поїздів на перегоні, іменно – автоблокування.

При двохколійних пакетних графіках і обладнанням ділянки автоблокування пропускну спроможність ділянки визначаємо формулою: