Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМ_КА.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
421.89 Кб
Скачать

1.Робоча програма курсу „Основи економічних теорій”

Мета викладення дисципліни– ознайомити студентів з найбільш актуальними проблемами економічного розвитку суспільства.

Завдання вивчення дисципліни– формування у студентської молоді основ наукового економічного світогляду, який би забезпечив рівні для всіх фахівців з вищою освітою стартові можливості свідомих дій в економічному житті суспільства. В сучасних умовах переходу України до ринкової економіки формування нового типу економічного мислення набуває надзвичайно важливого значення. Адже випускники вищої школи повинні застосовувати отримані ними знання з економічної теорії на практиці в повсякденному житті, робити вірний вибір рішень.

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульно-рейтинговою системою відповідно до вимог Болонської декларації.

Навчальна програма дисципліни “Основи економічних теорій” включає в себе1 модуль, що поділений на5 змістових модулів.

Кількість кредитів – 2.

Основи економічних теорій як навчальна дисципліна:

а) базуєтьсяна попередньо вивчених студентами в середній загальноосвітній школі таких предметів, як “Основи економіки”, “Людина і суспільство”;

б) забезпечуєвисокий рівень загальноекономічної підготовки;

в) закладаєстудентам фундамент для подальшого засвоєння ними знань із профільних теоретичних і клінічних професійно-практичних дисциплін (правознавства, політології, соціології, соціальної медицини та організації охорони здоров’я, загальної гігієни, епідеміології).

Кінцеві цілінавчальної дисципліни “Основи економічних теорій” випливають із цілей освітньої та професійної підготовки випускників вищого медичного навчального закладу та визначаються змістом тих системних теоретичних знань та практичних умінь і навичок, котрими повинен оволодіти лікар-спеціаліст. Знання, які студенти отримують із навчальної дисципліни “Основи економічних теорій”, є базовими для блоку дисциплін, що забезпечують гуманітарно-освітню підготовку (блок ГО).

Кінцеві цілі навчальної дисципліни сформульовано відповідно до освітньо-професійної програми (ОПП) і освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ):

ГО.037 Представляти суть і структуру господарського механізму та ринку, як форми організації суспільного виробництва.

ГО.039 Розраховувати основні показники господарської діяльності закладів охорони здоров’я.

ГО. 042 Трактувати економічні закони та вирізняти основні категорії.

2. З м і с т р о б о ч о ї п р о г р а м и.

2.1.Теми та зміст лекційних занять.

Змістовий модуль 1. Загальні основи економічного розвитку.

Конкретні цілі:

Трактуватипоняття предмету і методу економічної теорії, економічної системи, економічних законів і категорій на сучасному рівні.

Визначати місце економічних знань в житті людини, роль економічного типу мислення.

Дослідити та пояснити основні функції економічної теорії: пізнавальну, практичну і світоглядну.

Класифікуватитипи економічних систем, основні економічні закони.

Аналізуватиекономічний прогрес: його критерії і рушійні сили; роль НТР в економічному прогресі; місце людини в системі суспільного виробництва.

Інтерпретувати значення для медицини вивчення основних економічних понять і законів з метою розуміння та пояснення механізмів економічних взаємозв’язків у системі охорони здоров’я.

Засвоїтисучасні тенденції в розвитку суспільного виробництва з метою використання отриманих знань для розвитку системи охорони здоров’я.