Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма наркотичні анальгетики тести.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Антибластомні засоби.

7. Для лікування лейкозів застосовується антиметаболіт метотрексат. Антагоністом якого вітаміну він є?

A. *Фолієвої кислоти

B. Ціанокобаламіну

C. Філлохінону

D. Піридоксину

E. Рутину

8. Хворому, що страждає на гострий лейкоз призначено протипухлинний засіб антиметаболітної дії – антагоніст фолієвої кислоти. Який препарат призначено?

A. * Метотрексат

B. Фторурацил

C. Мієлосан

D. Меркаптопурин

E. Синестрол

9. Жінка 38 років звернулась до онкологічного центру в звязку із злоякісною пухлиною грудної залози. Після оперативного втручання їй провели хіміотерапевтичне лікування. Який із зазначених засобів є більш доцільним при даному захворюванні?

A. *Тестостерон

B. Прогестерон

C. Фосфестрол

D. Мієлосан

E. Сарколізин

10. В основі протипухлинної дії алкілювальних засобів лежить їх вплив на клітинні ДНК і РНК, які у зв’язку з цим втрачають здібність до редуплікації. Які найбільш ранні ускладнення від застосування цих препаратів можуть виникнути у зв’язку з вказаним механізмом їх протипухлинної дії?

A. *Гематотоксичні

B. Виразковий стоматит

C. Кардіотоксичні

D. Нефротоксичні

E. Нейротоксичні

11. У жінки 46 років діагностовано рак молочної залози. Який гормональний препарат слід призначити хворій?

A. * Тестостерону пропіонат

B. Синестрол

C. Феноболін

D. Прогестерон

E. Інсулін

12. Протипухлинний препарат, що відноситься до групи антиметаболітів, використовується для лікування гострого лейкозу у дітей, а також у дорослих для лікування пухлин. Визначте цей препарат.

A. * Метотрексат

B. Сарколізин

C. Колхамін

D. Рубоміцин

E. Преднізолон

Протипротозойні засоби.

13. Пацієнт звернувся до лікаря з приводу того, що йому необхідно виїхати на тривалий час в тропічну країну. Який препарат повинен призначити лікар для особистої профілактики малярії ?

A. *Примахін

B. Клотримазол

C. Мебендазол

D. Фуразолідон

E. Фенасол

14. Для запобігання віддалених результатів чотиридобової малярії пацієнту 42 років призначили примахін. Вже на 3 добу від початку лікування терапевтичними дозами препарату у пацієнта з’явились болі в животі та в ділянці серця, диспепсичні розлади, загальний ціаноз, гемоглобінурія. Що послужило причиною розвитку побічної дії препарату?

A. * Генетична недостатність глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази

B. Кумуляція лікарського засобу

C. Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

D. Сповільнення екскреції з сечею

E. Потенціювання дії іншими препаратами

15. У чоловіка 52 років діагностовано системний амебіаз з ураженням кишківника, печінки, легень. Який препарат слід призначити?

A. * Метронідазол

B. Хініофон

C. Тетрациклін

D. Хінгамін

E. Ентеросептол

16. Хворий 30 років звернувся до лікаря зі скаргами на діарею і болі в животі протягом 5 днів, підвищення температури тіла до 37,5С з ознобами. На передодні хворий був у лісі, де випив води з відкритого водоймища. Встановлено бактеріологічно підтверджений діагноз: амебна дизентерія. Вкажіть препарат вибору для лікування цього захворювання.

A. * Метронідазол

B. Левамізол

C. Левоміцетин

D. Фталазол

E.

17. Здорова людина перебуває в небезпечному по захворюванню на малярію районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії ?

A. * Хлоридин

B. Сульфален

C. Тетрацеклін

D. Метронідазол

E. Бісептол

18. Здорова людина перебуває у небезпечному по захворюванню малярією районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії?

A. * Хлоридин

B. Сульфален

C. Тетрациклін

D. Метронідазол

E. Ентеросептол

19. Жінка 37 років звернулася до гінеколога з приводу запального процесу піхви, який супроводжується свербінням та пінистими виділеннями. Баканаліз встановив наявність трихомонадної інфекції. Який засіб найбіль ефективний у данному випадку?

A. Метронідазол

B. Ністатин

C. Нітроксолін

D. Ампіцилін

E. Еритроміцин

20. У хворого при дослідженні калу виявлено яйця аскорид. Який засіб слід призначити ?

A. *Піперазину адіпінат

B. Ністатин

C. Левоміцетин

D. Тетрациклін

E. Фуразолідон

21. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на дисфункцію кишківника. Лікар констатував симптоми дуоденіту, ентериту. При лабораторному дослідженні поставлений діагноз: лямбліоз. Застосування якого препарату показано?

A. *Метронідазол

B. Еритроміцин

C. Мономіцин

D. Хінгамін

E. Тетрациклін

22. Хворому з аскаридозом було призначено одноразовий прийом протигельмінтного засобу, який відомий також і як імуномодулюючий засіб. Вкажіть цей препарат.

A. *Левамізол

B. Мебендазол

C. Пірантел

D. Нафтамон

E. Піперазин

23. Хворий при проходженні курсу лікування метронідазолом вжив невелику кількість алкоголю, внаслідок чого розвинулось тяжке отруєння. Поясніть причину отруєння:

A. * Накопичення ацетальдегіду

B. Алергічна реакція

C. Невралгічні розлади

D. Серцево-судинна недостатність

E. Порушення функції нирок

24. Відомо, що в осіб з генетично обумовленою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів у відповідь на призначення деяких протималярійних препаратів може розвиватися гемоліз еритроцитів. Як називається цей прояв атипових реакцій на лікарські засоби?

A. *Ідіосинкразія

B. Алергія

C. Сенсибілізація

D. Тахіфілаксія

E. Толерантність

25. Перед відрядженням за кордон лікарю з метою особистої профілактики малярії призначено засіб з гістошизонтоциною дією. Який препарат одержав спеціаліст?

A. *Хлоридин

B. Бісептол

C. Доксициклін

D. Мефлохін

E. Хінін

26. Препарат чинить згубний вплив на еритроцитарні форми малярійних плазмодіїв, дизентерійну амебу. Застосовується для лікування і профілактики малярії, лікування амебіазу і колагенозів. Визначте цей препарат.

A. * Хінгамін

B. Еметину гідрохлорид

C. Тетрациклін

D. Еритроміцин

E. Хінін