Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма наркотичні анальгетики тести.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Психоседативні засоби.

1. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на страх, відчуття неспокою, внутрішньої напруги, що виникли після душевної травми. Який препарат слід йому призначити?

A. * Діазепам

B. Мікстуру Павлова

C. Настоянку валеріани

D. Настоянку собачої кропиви

E. Етамінал-натрію

2. У хворого гострий інфаркт міокарду супроводжується стійкими болями за грудиною. Неефективність попередньовведених препаратів дала основу лікарю провести нейролептанальгезію. Який нейролептик використовують для цього виду знеболення ?

A. *Дроперидол

B. Метаперазин

C. Етаперазин

D. Галоперидол

E. Аміназин

3. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на нездужання, пригнічений настрій, висипання на шкірі. При опитуванні з'ясувалося, що хворий протягом останніх 3 тижнів приймав мікстуру, прописану невропатологом. З прийомом препаратів якої групи зв'язані скарги пацієнта?

A. * Броміди

B. Препарати валеріани

C. Солі літію

D. Транквілізатори

E. Нейролептики

4. Хворий, що лікувався з приводу неврозу сибазоном, відчув зубний біль. Лікар призначив йому знеболювальний засіб у дозі, меншій від середньої терапевтичної. Яке явище взяв до уваги лікар, зменшуючи дозу препарату?

A. * Потенціювання

B. Сумація

C. Кумуляція

D. Лікарська залежість

E. Толерантність

5. При щелепно-лицевій операції в стаціонарі, лікар для премедикації, з метою зменшення почуття жаху та для потенціювання дії анестетиків, хворому призначив транквілізатор – похідне бензодіазеліну. Який з перерахованих засобів призначив лікар ?

A. *Діазепам

B. Дроперідол

C. Атропін

D. Сульпірид

E. Аміназин

6. Хворому для короткочасного хірургічного втручання зробили нейролептанальгезію шляхом введення фентанілу і дроперидолу. Що з перелічених явищ обґрунтовує досягнення знеболювання, достатнього для проведення операції?

A. *Потенціювання

B. Кумуляція

C. Сумація

D. Сенсибілізація

E. Прямий синергізм

7. Хворому в депресивному стані призначили ніаламід. Лікар застеріг хворого про необхідність виключити з харчування в період лікування:

A. *Сиру

B. Яблук

C. Картоплі

D. Капусти

E. Груш

8. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом?

A. *Дроперидол

B. Етаперазин

C. Левомепромазин

D. Клозапін

E. Сульпірид

9. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Препарат якої групи міг викликати подібну побічну дію?

A. *Солі брому

B. Препарати валеріани

C. Препарати пустирника

D. Адаптогени

E. Препарати хмелю

10. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Був встановлений діагноз “бромізм”. Що доцільно призначити для послаблення симптомів?

A. *Натрію хлорид

B. Розчин глюкози 5%

C. Аспаркам

D. Поліглюкін

E. Послаблюючи засоби

11. Для зняття марення і галюцинацій у хворої на шизофренію лікар використав аміназин. Який механізм антипсихотичної дії препарату?

A. *Блокада адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

B. Стимуляція адренергічних і дофамінергічних процесів в ЦНС

C. Стимуляція холінергічних процесів в ЦНС

D. Блокада холінергічних процесів в ЦНС

E. Інгібування зворотнього нейронального захоплення МАО

12. У другій половині вагітності жінка приймала транквілізатори групи бензодіазепинів. Пологи наступили в строк, протікали нормально, але народилась дитина з численними аномаліями розвитку (заяча губа, полідактилія). Як називається описана дія?

A. *Тератогенна

B. Мутагенна

C. Ембріотоксична

D. Фетотоксична

E. --

13. Після тривалого застосування аміназину в зв’язку з розвитком побічних ефектів лікар призначив пацієнту інший препарат з групи нейролептиків. Який з перерахованих препаратів належить до групи нейролептиків?

A. *Трифтазин

B. Фентаніл

C. Дифенін

D. Сибазон

E. Натрію бромід

14. Для проведення оперативного втручання необхідно використати метод загального охолодження. При застосуванні якого препарату у комбінації з фізичним охолодженням спостерігається виразна гіпотермія?

A. * Аміназин

B. Ацетилсаліцилова кислота

C. Морфін

D. Дроперидол

E. Галоперидол

15. Для проведення термінового оперативного втручання хворому в хірургічне відділення викликали анестезіолога, який вирішив провести нейролептаналгезію. Яка з перелічених комбінацій препаратів використовується для цього?

A. *Дроперидол + фентаніл

B. Промедол + сибазон

C. Анальгін + діазепам

D. Галоперидол + фентаніл

E. Дроперидол + сибазон

16. В кардіологічне відділення доставлений хворий з діагнозом: гострий інфаркт міокарду. Для купірування больового синдрому в складі нейролептанальгезії пацієнту необхідно ввести таку комбінацію лікарських препаратів:

A. *Дроперидол + фентаніл

B. Морфін + атропін

C. Аміназин + діазепам

D. Анальгін + піпольфен

E. Но-шпа + димедрол

17. При інфаркті міокарду була проведена нейролептанальгезія. Який препарат з групи нейролептиків найчастіше застосовується спільно з фентанілом ?

A. * Дроперидол

B. Трифтазин

C. Аміназин

D. Клозапін

E. Сульпірид

18. Хвора протягом двох тижнів приймала призначену невропатологом мікстуру з приводу неврастенії. Самопочуття хворої декілька покращилось, однак незабаром з’явились скарги на нежить, кон’юктивіт, шкірні висипи, в’ялість та послаблення пам’яті. Препарат якої групи міг викликати подібну побічну дію?

A. * Солі брому

B. Препарати валеріани

C. Препарати пустирнику

D. Адаптогени

E. Препарати хмелю

19. В поліклініку звернулась за допомогою жінка зі скаргами на поганий настрій, безсоння, болі в серці. Який засіб для лікування неврозу слід призначити хворій?

A. *Діазепам

B. Аміназин

C. Дроперидол

D. Трифтазін

E. Фенобарбітал

20. До лікаря звернулась жінка 48 років, що тривало та безконтрольно приймала натрію бромід, зі скаргами на загальмованість, порушення памяті, нежить, кашель. Яка причина небажаних ефектів?

A. * Кумуляція

B. Звикання

C. Лікарська залежність

D. Ідіосинкразія

E. Тахіфілаксія

21. В психіатричній клініці при тривалому лікуванні у хворого появилися симптоми паркінсонізму. Який препарат вводили ?

A. * Аміназин

B. Мезапам

C. Натрію бромід

D. Літію карбонат

E. Ніаламід

22. У хворого діагностовано гострий інфаркт міокарду, який супроводжується стійкими болями за грудиною. Неефективність попередньо введених препаратів дала підставу лікарю провести нейролептанальгезію. Який нейролептик використовується для цього виду знеболення?

A. * Дроперидол

B. Метаперазин

C. Галоперидол

D. Резерпін

E. Аміназин

23. В психіатричну клініку доставлений хворий 40 років у стані збудження, агресіі, марення. Який препарат слід ввести ?

A. *Аміназин

B. Амітриптилін

C. Настойку валеріани

D. Резерпін

E. Натрію бромід

24. Хворий 38 років, що страждає на шизофренію, тривалий час знаходився на лікуванні психотропними засобами. Він звернувся до лікаря із скаргами на порушення координації рухів, тремор у руках, сонливість. Яка група препаратів можуть викликати такий симптомокомплекс?

A.*Нейролептики

B. Анальгетики

C. Антидепресанти

D. Психомоторні стимулятори

E. Адаптогени

25. В поліклініку звернувся хворий 35 років зі скаргами на тривалу застуду. У хворого спостерігається апатія, нежить, кашель, сльозотеча. Температура нормальна. На шкірі вугруватий висип. Із анамнезу з'ясовано, що хворий страждає неврозом, він тривалий час приймав препарати для лікування неврозу. Який препарат став причиною ускладнення?

A. *Натрію бромід

B. Діазепам

C. Настока валеріани

D. Амізил

E. Настойка пустирнику

26. Хворому з порушеннями психоемоційної сфери та розладом сну був призначений діазепам. Що лежить в основі загальної дії діазепаму ?

A. *Активація ГАМК-рецепторної системи

B. Зниження АТ

C. Гальмування лімбічної системи

D. Збудження ретикулярної формації

E. Збільшення часу рефлекторної реакції

27. Підберіть найбільш адекватний засіб для систематичного лікування хворого з інтенсивно виявленими продуктивними симптомами (галюцинаціями).

A.*Трифтазин

B. Клозапін

C. Мезапам

D. Буспирон

E. Амітриптилін

28. У хронічного алкоголіка розвинувся психоз. Які препарати доцільно при цьому використовувати?

A.* Аміназин

B. Атропіну сульфат

C. Пентамін

D. Гігроній

E. Адреналіну гідрохлорид

29. У хворого після тривалого курсу лікування в’ялопротікаючої шизофренії виникли явища паркінсонізму. Який з нижчеперерахованих препаратів міг викликати дане захворювання?

A. *Аміназин

B. Сибазон

C. Пірацетам

D. Літію карбонат

E. Галоперидол

30. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на нежить, пригнічений настрій, висипами на шкірі. При опиті зясовано, що хворий на протязі трьох тижнів приймав мікстуру, яку йому виписав невропатолог. З вживанням яких препаратів, якої групи повязані скарги пацієнта?

A. *Броміди

B. Препарати валеріани

C. Солі літію

D. Транквілизатори

E. Нейролептики

31. В психіатричну клініку доставлений хворий 40 років у стані збудження, агресіі, марення. Який препарат слід ввести?

A. *Аміназин

B. Седуксен (діазепам)

C. Настойку валеріани

D. Резерпін

E. Натрію бромід

32. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на роздратованість, безсонню, швидку втомленість. В якості заспокійливого засобу йому був призначений лікарський засіб. Вказані симптоми зникли, але хворий продовжував приймати ліки з профілактичною метою. Через деякий час в нього з”явились нежить, кашель, конюктивіт, дерматит, сонливість, послаблення памяті. Лікар поставив діагноз кумуляції даного лікарського препарату і призначив лікування хлоридом натрію і вживанням великої кількості рідини. Який препарат приймав хворий?

A. *Броміди

B. Транквілізатори

C. Препарати валеріани

D. Препарати пустирнику

E. Антигістамінні препарати

33. Хворому на шизофренію було призначено аміназин. Який з перерахованих фармакодинамічних ефектів є підставою для його призначення даному хворому?

A. *Антипсихотичний

B. Протиблювотний

C. Гіпотермічний

D. Міорелаксуючий

E. Гіпотензивний

34. Хворому для лікування психотичного стану було призначено трифтазин. Який механізм його антипсихотичної дії?

A. *Пригнічення дофамінових Д2-рецепторів

B. Стимуляція бензодіазепінових рецепторів

C. Стимуляція ГАМК-ергічних рецепторів

D. Стимуляція опіатних рецепторів

E. Пригнічення опіатних рецепторів

35. Хворий на протязі двох тижнів отримував лікарську терапію з приводу психозу. Стан хворого поліпшився, однак невдовзі з’явилась ригідність, тремор, гіпокінезія. Який з перелічених препаратів виклакає вказані ускладення?

A. *Аміназин

B. Дифенін

C. Сиднокарб

D. Імізін

E. Хлордіазепоксид