Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма наркотичні анальгетики тести.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Протигрибкові засоби.

18. В клініку поступила дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, зумовлений Candida albicans. Який із перелічених лікарських препаратів використовується для лікування цього захворювання?

A. * Кетоконазол

B. Гентаміцин

C. Тетрациклін

D. Цифран

E. Пеніцилін

19. Під час лікування тетрацикліном хворий почав скаржитись на діарею, неприємні відчуття в роті, нудоту. Лабораторними аналізами встановлено наявність кандідозу. Що треба призначити хворому?

A. * Ністатин

B. Сульфаніламіди

C. Ампіцилін

D. Вивар кори дуба

E. Левоміцетин

20. В результаті тривалого застосування антибіотиків широкого спектру дії розвинувся кандидомікоз кишківника. Що призначити для його лікування?

A. *Ністатин

B. Рифампіцин

C. Граміцидин

D. Інтерферон лейкоцитарний

E. Ремантадин

21. Жінка 48 років звернулася до гінеколога із скаргами на зуд в області зовнішніх статевих органів та рясні виділення. При мікроскопіі мазку з піхви виявлено дріжджеподібні грибки. Який препарат у вигляді вагінальних свічок треба призначити?

A. *Клотримазол

B. Гризеофульвін

C. Хінофунгін

D. Амфотерицин

E. Левоміцетин

22. Хвора на туляремію тривалий час приймала тетрациклін, що призвело до кандидозного генералізованого ураження вісцеральних органів. Який препарат треба ій призначити з метою найбільш ефективного лікування?

A. *Амфотерицин

B. Ністатин

C. Леворин

D. Гризеофульвін

E. Ципринол

23. Після курсу антибіотикотерапії з приводу гострої пневмонії у хворої виникли явища кандидомікозу кишківнику. Який із перелічених препаратів доцільно призначити з лікувальною метою?

A. * Ністатин

B. Левоміцетин

C. Діазолін

D. Ізоніазид

E. Грізеофульвін

24. Для лікування гнійного синуситу хворому було призначено пероральне застосування тетрацикліну. Який протигрибковий засіб необхідно профілактично приймати хворому для запобігання розвитку кандидозу?

A. *Ністатин

B. Гризеофульвін

C. Левамізол

D. Фуразолідон

E. Ципрофлоксацин

25. У хворого, який тривалий час приймав тетрациклін, виник кандидоз слизових оболонок. Який лікарський препарат слід призначити для його лікування?

A. * Ністатин

B. Гризеофульвін

C. Нітрофунгін

D. Амфотеріцин

E. Фурадонін

26. У хворого мікоз ступень обох ніг. Місцеве застосування нітрофунгіну і міконазолу не дало ефекту. Який препарат для прийому всередину слід додатково призначити?

A. * Гризеофульвін

B. Амфотеріцин В

C. Канаміцин

D. Ністатин

E. Ампіцилін

Протигельмінтні засоби.

27. Хворому на аскаридоз призначили лікарський засіб, який має також вплив на імунну систему і використовується як імуномодулятор. Вкажіть цей препарат.

A. *Левамізол

B. Пірантел

C. Піперазину адипінат

D. Фенасол

E. Нафтфмон

28. У хворого по лабораторним даним визначили аскаридоз та зниження імунітету. Який засіб треба призначити?

A. *Декаріс (левамізол)

B. Фенасал

C. Піперазін

D. Фуразолідон

E. Гентаміцин

29. У хворого виявлена змішана глисна інвазія: аскарідоз кишківника та трематодоз печінки. Який з протигельмінтних препаратів доцільно призначити?

A. * Мебендазол

B. Левамізол

C. Пірантел

D. Хлоксил

E. Піперазину адипінат

30. При лабораторному аналізі калу хворого на яйця гельмінтів встановлено, що яйця належать ціп’яку бичачому. Призначте найбільш ефективний засіб для лікування теніозу.

A. * Празіквантель

B. Нафтамон

C. Хлоридин

D. Метронідазол

E. Піперазин

31. Хлопчик 5 років непокоїть анальний свербіж. Виявлені черв’яки класу нематод (гострики). Оберіть лікарський засіб для дегільмінтації дитини.

A. * Мебендазол

B. Фенасал

C. Аміноакрихін

D. Сім’я гарбуза

E. Празіквантель

32. У дитини 5 років відзначається змішана інвазія аскаридами та гостриками. Який протиглисний препарат слід призначити для однократного прийому?

A. * Мебендазол

B. Насіння гарбуза

C. Аміноакрихін

D. Фенасал

E. Піперазину адипінат

Н-ХОЛІНОЛІТИКИ.

1. При проведенні анестезії лікар-анестезіолог передозував дозу тубокурарину хлориду. Хворому призначили прозерин. На чому заснована дія цього препарату?

A. * Зменшення активності холінестерази

B. Підвищення активності холінестерази

C. Блокада пресинаптичної мембрани

D. Активація М-холінорецепторів

E. Блокада адренорецепторів

2. У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосування дитиліну понад 30 хвилин відмічалось пригнічення дихання не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

A. *Переливання крові

B. Гемодіаліз

C. Гемосорбція

D. Форсований діурез

E. Перитоніальний діаліз

3. До щелепно-лицьового відділення доставили хворого з переломом нижньої щелепи. Було вирішено з’єднання кісток провести хірургічним методом під наркозом. Після внутрішньовенного введення міорелаксанту спостерігались короткочасні фібрилярні скорочення м’язів обличчя хворого. Який міорелаксант було застосовано?

A. *Дитилін

B. Тубокурарину хлорид

C. Піпекуроній бромід

D. Діазепам

E. Меліктин

4. У чоловіка, якому під час оперативного втручання застосували міорелаксант - дитилін, розслаблення скелетних м’язів і пригнічення дихання продовжувалось більше 2 годин. Відсутність якого ферменту в сироватці крові зумовлює цей препарат?

A. *Бутирилхолінестерази

B. Каталази

C. Ацетилхолінестерази

D. Глюко-6-фосфатази

E. Глутатіонпероксидази

5. Для зменшення втрати крові при проведенні операції на печінці необхідно викликати штучну гіпотонію. Вибрати препарат:

A. *Гігроній

B. Ацеклідин

C. Пірилен

D. Метацин

E. Гоматропін