Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма наркотичні анальгетики тести.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Ненаркотичні анальгетики.

36. Після вживання ацетилсаліцилової кислоти у пацієнта з’явився біль в ділянці шлунку як наслідок загострення виразкової хвороби. Що лежить в основі ульцерогенності вказаного препарату?

A. * Антипростагаландинова дія

B. Спазм судин

C. Імунодепресивний ефект

D. Жовчогінна дія

E. Стимулює дію пепсину

37. Дитина 5 років після невдалого падіння з дивану скаржиться на різкий біль у шиї, що виникає при найменших порухах. Огляд виявив припухлість, порушення цілості в області правої ключиці, крепітацію. Що слід ввести в першу чергу для швидкого усунення болі і заспокоєння дитини?

A. *Промедол

B. Анальгін

C. Діазепам

D. Парацетамол

E. Кодеін

38. В поліклініку за допомогою звернувся хворий 60 років зі скаргами на інтенсивні, періодичні головні болі. При огляді хворого порушень апарату кровообігу не виявлено, на комп'ютерній томографії органічних вражень ЦНС не знайдено. Однак, гастроентеролог виявив виразковий дефект в луковиці 12-палої кишки. Який препарат слід приписати хворому для усунення болі?

A. *Анальгін

B. Ацетилсаліцилову кислоту

C. Індометацин

D. Діклофенак

E. Промедол

39. До приймального відділення був доставлений хворий 30 років після автомобільної аварії з переломом кістки стегна. У хворого різко знижений АТ 70 – 40, слабкий пульс, посилена больова реакція на найменший дотик в області пошкодження. Що необхідно ввести хворому для профілактики травматичного шоку?

A. *Морфін

B. Парацетамол

C. Пентазоцин

D. Анальгін

E. Папаверин

40. У хворого 55 років на 4-й день лікування індометацином виникла шлункова кровотеча в результаті виразки слизової оболонки шлунка. З чим пов’язана ульцерогенна дія препарату?

A. *Зменшення утворення простагландіну Е1

B. Зменшення утворення простацикліну

C. Зменшення утворення лейкотриєнів

D. Зменшення утворення циклічних ендоперекисів

E. Зменшення утворення тромбоксану

41. Жінка 28 років звернулася у поліклініку зі скаргами на головний біль. Лікар запропонував їй парацетамол, взявши до уваги наявність соматичного захворювання. Яка супутня хвороба визначила призначення саме парацетамолу?

A. *Виразкова хвороба шлунку

B. Ревматоїдний артрит

C. Холецистит

D. Атеросклероз

E. Нефрит

42. У дитини 7 років виник озноб, підвищилась температура до 39,2 С. Частота дихання дорівнювала 45 за хвилину, пульс -105 ударів в хвилину. Лікар діагностував гостру респіраторну вірусну інфекцію і призначив дитині ацетилсаліцилову кислоту. Реалізацію якого механізму дії цього препарату запропонував лікар?

A. *Посилення тепловіддачі.

B. Знеження теплопродукції.

C. Уповільнення серцебиття.

D. Уповільнення ритму дихання.

E. Загальна заспокійлива дія.

43. Дитина 5 років після невдалого падіння з дивану скаржиться на різкий біль у шиї, що виникає при найменших порухах. Огляд виявив припухлість, порушення цілості в області правої ключиці, крепітацію. Що слід ввести в першу чергу для швидкого усунення болі і заспокоєння дитини?

A. *Промедол

B. Анальгін

C. Діазепам

D. Парацетамол

E. Кодеін

44. В поліклініку за допомогою звернувся хворий 60 років зі скаргами на інтенсивні, періодичні головні болі. При огляді хворого порушень апарату кровообігу не виявлено, на комп'ютерній томографії органічних вражень ЦНС не знайдено. Однак, гастроентеролог виявив виразковий дефект в луковиці 12-палої кишки. Який препарат слід приписати хворому для усунення болі?

A. *Анальгін

B. Ацетилсаліцилову кислоту

C. Індометацин

D. Діклофенак

E. Промедол

45. Юнак 15 років звернувя до невропатолога з приводу болей, пов`язаних з невритом. Він попрохав дати знеболюючий засіб трамал.Однак лікар відмовився призначити трамал, мотивуючи це можливостю ускладнення. Які недоліки цього препарату перешкоджують його призначенню при невриті?

A.*Можливість пристрасті

B. Пригнічення дихання

C. Здатність до кумуляції

D. Зниження АТ

E. Явище обстипації

46. Хворому із перенесеним гострим інфарктом міокарду лікар рекомендував протягом 3-4 місяців приймати ацетилсаліцилову кислоту по 0,25 1 раз в 2-3 дні. На яку дію аспірину розраховував лікар?

A. * Антиагрегантна

B. Протизапальна

C. Жарознижуюча

D. Анальгезуюча

E. Судиннорозширююча

47. У хворого був діагностований іноперабельний бронхогенний рак легенів з метастазами в хребетний стовбур. Для полегшення стану хворого необхідно ввести знеболюючий засіб. Який знеболюючий засіб необхідно ввести хворому ?

A. *Морфін

B. Папаверин

C. Парацетамол

D. Кодеїн

E. Анальгін

48. Жінку 59 років непокоять болі в правому колінному суглобі. Об'єктивно: шкіра в області коліна гіперемійована. Температура підвищена, тканини напружені, в ділянці колінного суглобу рентгенологічно виявлено ексудат. Який препарат найбільш ефективний для лікування цієї хворої?

A. *Iндометацин

B. Анальгін

C. Промедол

D. Парацетамол

E. Новокаїн