Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фарма наркотичні анальгетики тести.doc
Скачиваний:
197
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Збуджуючі цнс.

1. Дитина народилася в стані асфіксії. Який препарат необхідно ввести новонародженому для стимуляції дихання?

A. * Етимізол

B. Лобелін

C. Празозин

D. Атропін

E. Прозерин

2. До лікаря-терапевта звернулася жінка зі скаргами на слабкість, швидку стомлюваність, сонливість, головний біль. АТ 90/60 мм рт. ст. Поставлений діагноз: гіпотонічна хвороба. Який препарат необхідно призначити хворій?

A. * Рідкий екстракт елеутерококу

B. Цитітон

C. Анаприлін

D. Новокаїнамід

E. Каптоприл

3. Вказати стимулятор дихання при отруєнні барбітуратами легкого ступіня.

A. *Бемегрид

B. Кофеїн

C. Цитітон

D. Сиднокарб

E. Камфора

4. Під час видалення зуба у пацієнта виник колаптоїдний стан, хворий знепритомнів. Який препарат необхідно використати для швидкого виведення пацієнта з цього стану?

A. * Кофеїн

B. Новокаїн

C. Анальгін

D. Амітриптилін

E. Папаверин

5. У неврологічне відділення поступив хворий зі скаргами на погіршення пам’яті та розумової працездатності після перенесеної травми голови. Запропонуйте лікарський засіб для покращення метаболізму головного мозку.

A. * Пірацетам (ноотропіл)

B. Меридил

C. Сиднокарб

D. Кофеїн

E. Анальгін

6. Хворий 32 років тривалий час лікувався у лікарні з приводу хронічного гепатиту. На даний час він скаржиться на слабкість, в`ялість, швидку стомлюваність, гіпотензію. Який препарат можна призначити хворому з метою покращення самопочуття?

A. *Настойку женьшеню

B. Настойку валеріани

C. Мікстуру Павлова

D. Ніаламід

E. Натрію бромід

7. Дитині, що народилася в стані асфіксії, лікар ввів у пупочну вену препарат для стимуляції дихання. Який препарат міг ввести лікар?

A. *Етимізол

B. Коразол

C. Кордіамін

D. Сульфокамфокаїн

E. Кофеїн

8. Жінка 63 років приймала пірацетам для відновлення функції ЦНС після ішемічного інсульту. Стан хворого значно покращився. Який механізм дії даного препарату?

A. * Покращення метаболізму в ЦНС

B. Блокада дофамін-гідроксилази

C. Блокада холінацетилази

D. Блокада катехіл-о-метилтрансферази

E. Блокада моноамінооксидази

9. До приймального відділеня був доставлений хворий у непритомному стані з різьким пригніченням дихання та серцевої діяльності, зниженням сухожильних рефлексів. За словами супроводжуючої його дружини він в останній час страждав на безсоння та приймав на ніч снодійні засоби. Який лікарський препарат необхідно ввести хворому для невідкладної допомоги?

A. *Бемегрид

B. Унітіол

C. Дипіроксим

D. Атропіну сульфат

E. Протаміну сульфат

10. Молодій особі в стані важкого алкогольного сп'яніння лікар швидкої допомоги серед інших заходів провів внутрішньом'язеве введення розчину кофеїну. Поясніть на основі якого принципу дії дана маніпуляція є доцільною.

A. *Фізіологічний антагонізм

B. Синергізм

C. Потенціація

D. Конкурентний антагонізм

E. Сумація ефектів

11. У хворого має місце отруєння етамінал-натрієм, яке супроводжується незначним пригніченням дихання, зниженням тиску крові. Який лікарський засіб доцільно ввести з метою усунення вказаних токсичних ефектів?

A. *Бемегрід

B. Мезатон

C. Строфантин К

D. Анаприлін

E. Діазепам

12. До лікаря поліклініки звернувся юнак 19 років із скаргами на біль в області серця. Виявилося, що він полюбляє каву і вживає до 8 склянок цього міцного напою. Чому кава, яка містить кофеін, може погіршувати серцеву діяльність?

A.*Викликає тахікардію, збільшує потребу міокарду в кисні

B. Послаблює силу серцевих скорочень

C. Уповільнює провіднісь в серці

D. Викликає звуження коронарних судин

E. Порушує ритм серцевих скорочень

13. У хворого на маніакально-депресивний психоз спостерігаються пригнічення психічної і рухової активності, тривожно-депресивний стан. Який препарат необхідно йому призначити для зняття патологічної депресії?

A. *Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Кофеїн-бензоат натрію

D. Пірацетам

E. Трифтазин

14. У приймальне відділення поступив хворий з пригніченням дихання. Препарати якої фармакологічної групи стимулюють дихання при його пригніченні?

A. * Аналептики

B. Транквілізатори

C. Нейролептики

D. Антидепресанти

E. Анальгетики

15. На прийомі у лікаря хворий скаржиться на швидку втому, слабкість, сонливість. Об’єктивне обстеження показало: АТ 90/55 мм рт ст. Решта показників в межах норми. Що доцільно призначити?

A. * Настоянку женьшеню

B. Настоянку валеріани

C. Стрихніну нітрат

D. Циклодол

E. Анальгін

16. Підчас барбітурового наркозу у хворого 65 років почалость пригнічення дихання. Анестезіолог зробив внутрішньовенну ін’єцію 10 мл 0,5% розчину бемегріду. Стан хворого покращився, обєм легеневої вентиляції збільшився. Яке явище полягає в основі взаємодії цих препаратів?

A. *Антагонізм прямий

B. Антагонізм непрямий

C. Антагонізм однобічний

D. Синергізм прямий

E. Синергізм непрямий

17. Під час операції у пацієнта,що знаходиться під наркозом, виникла загроза зупинки дихання. Вкажіть, який стимулятор дихання слід застосувати в даній ситуації.

A. *Етимізол

B. Кордиамін

C. Цитітон

D. Лобеліну гідрохлорид

E. Кофеїн

18. До неврологічного відділення поступив хворий зі скаргами на зниження памяті і розумової роботоздатності, порушенням сну, головокружінням. Перераховані симптоми хворий пов”язує зі струсом мозку 2 роки тому в результаті автомобільної аварії. Виберіть препарат, що покращує метаболізм головного мозку, найбільш показаний в даній ситуації.

A. *Пірацетам

B. Сиднокарб

C. Натрію оксибутират

D. Кордиамін

E. Кофеїн

19. До жінки, що намагалась покінчити з життям, був викликаний психіатр, який виявив стан ендогенної депресії. Який препарат найбільш доцільно призначити хворій для проведення курсу лікування?

A. *Амітриптилін

B. Сиднокарб

C. Етимізол

D. Ноотропіл

E. Кофеїн

20. У дитини 9 років виявлено порушення навчання, зниження інтелектуального розвитку. Призначення якої групи психотропних засобів є виправданим в даному випадку?

A. *Ноотропів

B. Антидепресантів

C. Транквілізаторів

D. Нейролептиків

E. Адаптогенів

21. Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом був введений аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи н-холіноміметичних засобів. Який засіб було призначено ?

A. *Лобеліну гідрохлорид

B. Атропіну сульфат

C. Адреналіну гідрохлорид

D. Мезатон

E. Пентамін

22. Хворий похилого віку скаржиться на головний біль, запаморочення, швидку втому, погіршення пам’яті. В анамнезі черепно-мозкова травма. Яку групу препаратів необхідно використати?

A. * Ноотропні засоби

B. Снодійні

C. Нейролептики

D. Анальгетики

E. Транквілізатори

23. При органічних пошкодженнях головного мозку пам’ять може покращити:

A. *Пірацетам

B. Нітразепам

C. Мезапам

D. Діазепам

E. Кофеїн

24. Після перенесеної черепно-мозкової травми у хворого виникли розлади уваги, пам’яті, мови. Який лікарський засіб бажано призначити у даному випадку?

A. * Амінолон

B. Галоперидол

C. Седуксен

D. Кордіамін

E. Ніаламід

25. У хворої Ю. 59 років з нейроциркуляторною (первинною) артеріальною гіпотензією купіровано гіпотонічний криз зашкірним введенням 1 мл 20% розчину кофеїну бензоату натрію. Механізм дії цього препарату?

A. * Блокада адонізинових рецепторів

B. Активація пуринових рецепторів

C. Блокада альфа-адренорецепторів

D. Активація бета-адренорецепторів

E. Блокада моноаміноксідази