Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гомеопатична фармакопея.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
71.07 Кб
Скачать

6. Рецептура гомеопатичних лф заводського та екстемпорального виготовлення.

Усі лікарські препарати, застосовувані в гомеопатичній практиці для внутрішнього і зовнішнього застосування, як правило, виготовляють з основних вихідних препаратів (есенції, тинктури, тритурації, розчину) у точній відповідності з вказівками, викладеними в керівництві «Гомеопатичні лікарські засоби» (Гомеопатична фармакопея).

При описі кожного лікарського засобу, що входить у фармакопею, вказується відповідний розділ, за яким готується лікарський препарат з цього засобу, і ступінь його розведення.

Лікарські форми твердої консистенції. До цієї групи лікарських форм належать порошки, гранули (пілюлі, крупинки) і таблетки, що використовуються для внутрішнього застосування. Зазначені лікарські форми не проковтують, а розсмоктують в роті. У гомеопатичній практиці найчастіше застосовуються крупинки і порошки.

Порошки (Triturationes), як вказувалося вище, виготовляють і відпускають у вигляді відповідних розведень твердих і різних рідких засобів. Для дозування їх застосовують спеціальні скляні чи кістяні лопаточки або ж просто рекомендують приймати на кінчику кавової ложки. Доза на один прийом виходить близько 0,2 г.

Calcarea iodata 3 trit.

На кінчику кавової ложки 3-4 рази в день.

Виготовляють за цим рецептом тритурацію по 1-му методу і відповідно оформляють до відпустки як нерозділений порошок. Через те, що кількість порошку не зазначено, відпускають 10,0 г.

Гранули (Granulae) виготовляють із тростинного цукру вищої якості. У міру потреби в гомеопатичних аптеках гранули насичуються певною кількістю рідких препаратів (есенції, тинктури, розчини і т. п.). Після цього крупинки висушують, кожна має вагу 0,032-0,033 г. Якщо в рецепті кількість крупинок не прописано, то їх відпускають 10,0 г. Насичення гранул проводиться так. У посудину завантажують гранули з розрахунку на 1 кг гранул 10,0 г відповідного розведення лікарської речовини, додають 10,0 г 60 % етилового спирту, щільно закупорюють і струшують протягом 10 хвилин чи вручну 3-4 хвилини при використанні механізації. Гранули сушать на повітрі, після чого їх пересипають у відповідну тару. Не можна насичувати гранули ліками, виготовленими з летких, пахучих речовин, а також з усіх кислот у концентрації нижче третього сотенного розведення.

Aurum muriaticum 6 gran.

По 8 гранул 3-4 рази в день.

Таблетки (Tabulettae) являють собою ті ж тритурації, тому що їх пресують без додавання допоміжних речовин, причому кожна таблетка відповідає разовій дозі тритурації, тобто близько 0,2 г. Приймають таблетки так само, як тритурашї і крупинки.

За рубежем у даний час виготовляють таблетки, використовуючи як наповнювачі сахарозу, магнію стеарат. пшеничний крохмаль, тальк.

Рідкі лікарські форми. Лікарські форми в рідкому стані призначаються як для внутрішнього, так і для зовнішнього застосування, причому дуже рідко у виді первинних есенцій і тинктур. Найчастіше користуються відповідними розведеннями за десятковою чи сотенною шкалою. Для одноразового прийому всередину рідкі лікарські препарати призначають по 5-8 крапель у чайній ложці води чи без води. Кількість діючої речовини в одній краплі залежить від ступеня розведення. Так, наприклад, 5 крапель першого десяткового розведення відповідають 0,025 г, другого - 0,0025 г і т. п.

Рідкі лікарські форми застосовуються у виді мікстур, крапель, обмивань, примочок, розтирань, змазувань, масляних розчинів та ін.

Розчини (Solutionisчи Dilutiones). Мікстури в гомеопатичній практиці застосовуються дуже рідко. Іноді їх застосовують у дитячій практиці.

Для виготовлення водного розчину десяткового чи сотенного розведення беруть 10 крапель відповідного розведення на 30,0 г очищеної води і призначають по 1 чайній ложці кілька разів у день.

Розчини для зовнішнього застосування часто виготовляють з есенцій і тинктур, для чого 20 крапель розчиняють у половині склянки прокип'яченої чи очищеної води.

Arnica Ø

По 20 крапель на півсклянки води для зігрівальних компресів.

Thuja Ø

Для змазування бородавок.

За цими рецептах відпускають по 10,0 г есенцій, що застосовуються згідно з призначенням.

Краплі (Guttae) - це одна з найпоширеніших лікарських форм. Дозуються за допомогою піпетки. Відпускають їх, як і інші лікарські препарати, у кількості 10,0 г.

Camphora-Rubini

По 3-5 крапель на прийом на цукрі 3-4 рази в день.

Виготовляють 10,0 г розчину, що складається з рівних частин камфори і 96 % спирту. Називається цей гомеопатичний лікарський препарат по імені італійського професора Рубіні, який його запропонував.

Allium сера 3 10,0 dil.

По 5-7 крапель відповідно до розкладу прийому.

Для виготовлення препарату за рецептом використовують тинктуру, отриману з есенції цибулі ріпчастої за 1 способом.

Виготовляють дилюцію шляхом потенціювання за десятковою шкалою від х1 до х6 (3) на 45 % етиловому спирті при енергійному струшуванні кожної потенції 10 разів.

Lachesis 6

По 8 крапель 3-4 рази в день.

Виготовляють тритурацію по 2-му методу, а потім розводять спиртом до шостої сотенної потенції.

Олії (Оlеа) також призначаються винятково для зовнішнього застосування у виді 10 % розчину лікарських засобів (есенцій, тинктур) у прованській (оливковій), мигдальній чи соняшниковій олії.

Oleum Cantharis 50,0

Для змазування місця опіку

Спирти (SpiritusseuSolutionesspirituosae) виготовляють змішуванням відповідної кількості спиртових настойок (3,5, 10 %) з 60 % етиловим спиртом. Використовують їх тільки зовнішньо.

Spiritus Apis 3 % 10,0

Для змазування місця укусу чи забитого місця.

Лініменти (Linimenta) (оподельдоки рідкі). Основу оподельдока виготовляють змішуванням 2 вагових частин спирту мильного, 1 вагової частини води і 1 вагової частини 96 % етилового спирту, потім змішують з різними кількостями (3, 5, 10 %) настойок. Наприклад, оподельдок Ледум містить 10 % настойки багна, оподельдок Рус - 5 % настойки сумаху отруйного.

Концентрація оподельдока відповідає мазям і оліям. На етикетці позначається оподельдок і назва лікарської речовини, з якою він змішаний.

М'які лікарські форми. Мазі (Unguenta). Як основи використовуються вазелін і ланолін. Мазі виготовляють за загальними правилами, викладеними в однойменній статті ДФ XI. Якщо немає вказівок у власних статтях, то з несильнодіючих засобів мазі виготовляють 10 % концентрацій, із сильнодіючих - 5 %. Деякі мазі виготовляють в іншій концентрації(0,5 %, 1 %, 3 %).

У мазях, а також лініментах, спиртах та інших формах для зовнішнього застосування принцип малих доз не використовується.

Більшість гомеопатичних мазей виготовляють по типу мазей-емульсій, використовуючи як основний діючий компонент матричні (базисні) настойки.

Unguentum Calendulae 10% 100,0

Для змащення опрілостей.

Даний пропис мазі затверджений наказом МОЗ УРСР № 165 від 30.08.89 р. її склад:

Tinctura Calendulae 10,0

Vaselinum 85,0

Lanolinum 5,0

Беруть 10,0 г настойки календули, емульгують у ступці з ланоліном і змішують з вазеліном.

По типу мазей-суспензій виготовляють, наприклад, мазі Графіт 1 % чи Сульфур субліматум 10%.

Прикладом мазі-розчину може служити мазь від нежитю, до складу якої входять ментол і олія евкаліптова по 1 %.

Зустрічаються і багатокомпонентні комбіновані мазі, наприклад, суспензійно-емульсійна мазь «Плазмін»:

Tinctura Calendulae 2,0

Tinctura Phytolaceae 6,0

Tinctura Bryoniae 2,0

Acidum boricum 18,0

Lanolinum 40,0

Vaselinum 140,0

Борну кислоту (більше 5 %) розтирають з частиною розплавленого вазеліну (близько 10,0 г) і змішують з рештою вазеліну. Настойки по черзі емульгують у ступці водним ланоліном і змішують з раніше виготовленою суспензійною частиною мазі.

Супозиторії (Suppositoriae). Як основа застосовується масло какао. Супозиторії виготовляють змішуванням основи з есенцією чи настойкою з розрахунку на один супозиторій 2 краплі есенції чи 20 крапель настойки, попередньо згущених за допомогою випарювання.

ОЦІНКА ЯКОСТІ, ЗБЕРІГАННЯ І ВІДПУСК ГОМЕОПАТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ

Якість рідких препаратів визначають за наступними показниками: щільність рідини, вміст етилового спирту, екстрактивних речовин, жирних олій, алкалоїдів, відновників, фарбування есенцій, настойок і рідких розведень; капілярний і капілярно-люмінесцентний аналіз рідких розведень, тритурацій та ін.

Рівномірність розподілу лікарської речовини в тритураціях визначають за допомогою лупи чи мікроскопа. У низьких розведеннях можна визначити забарвлення, запах, смак відповідних лікарських речовин. У деяких випадках для перевірки тритурацїї використовують явище перекристалізації лікарських речовин з пересичених розчинів. Величину часток металів і вугілля в тритураціях вимірюють під мікроскопом.

У мазях визначають однорідність, у супозиторіях - час повної деформації. Дійсність препаратів визначають за допомогою загальних, специфічних кольорових реакцій, а також методів тонкошарової хроматографії. Цей метод використовується як орієнтований на встановлення доброякісності матричних настойок. При аналізі хроматограми, як правило, не вказуються діючі речовини, а дається лише її опис із вказанням послідовності розташування зон.

Кількісний вміст БАР вказується лише в рідкісних випадках, зокрема, при аналізі настойок, що містять отруйні речовини, а також препарати миш'яку, ртуті, кадмію. Якість настойок гарантується параметрами хроматографічного аналізу заданої кількості проби, а також випробуванням 4-го десяткового розведення, якому піддаються настойки, що містять отруйні і сильнодіючі речовини (аконіт, строфант, нукс воміка, ігнація, беладона). У гомеопатичних фармакопеях деяких країн (США, Бельгія) лікарські засоби приводяться в гомеопатичних розведеннях, які також випробовуються. Так, французька фірма «Буарон» у сертифікатах якості приводить випробування четвертого десяткового, другого і четвертого сотенного розведень з посиланням на фармакопейну статтю, а іноді - на стандарт фірми. У гомеопатичних аптеках відпускають без рецептів різні комплексні засоби, що мають відповідні назви: антигрипін, антиклімактерин, антинервін, краплі антиасматичні, золоті, від коклюшу, мазь д-ра Флемінга та ін. Гомеопатичні лікарські засоби, включені в списки «А» і «Б», зберігаються за загальними правилами фармації й оформляються відповідними етикетками. Сильнодіючі лікарські речовини й отрути можна відпускати, починаючи тільки з четвертого десяткового розведення.

Гомеопатичні лікарські препарати залежно від виду лікарської форми відпускають у флаконах, коробках, пакетах. На етикетках вказують номер аптеки, номер рецепта і порядковий номер препарату в рецепті., масу препарату, що відпускається, дату і підпис фармацевта. Порядок і черговість прийому ліків за рецептом вказується в окремому розкладі, виписаному лікарем.

ВИСНОВОК

З метою удосконалення гомеопатичних препаратів, при позитивних результатах перевірки клініцистами гомеопатичних засобів, слід розрішити суперечності в їх номенклатурі, технології, регламентації і контролі якості. Повинні бути проведені наукові дослідження, спрямовані на перегляд арсеналу гомеопатичних препаратів, збагачення його сучасними ефективними засобами, вишукування вітчизняних аналогів імпортних засобів. Асортимент регламентованих у гомеопатії препаратів і форм варто розширювати за рахунок ін'єкційних розчинів, очних лікарських форм, аерозолей, таблеток, терапевтичних систем і т. п Ефективність гомеопатичних засобів можна підвищувати шляхом використання сучасних допоміжних речовин - високомолекулярних сполук, поверхнево-активних речовин, розчинників, стабілізаторів, емульсійних і гідрофільних основ для мазей та ін. Треба удосконалити технологічні процеси гомеопатичних есенцій, настойок, гранул, крапель та інших форм.

Для вивчення і контролю якості гомеопатичних лікарських засобів у різних концентраціях (розведеннях) можуть бути використані сучасні чутливі методи фізико-хімічного аналізу.

Невідкладна задача - дослідження доброякісності лікарської і тваринної сировини, а також стабільності різних гомеопатичних засобів при зберіганні, у т.ч. тих, які застосовуються в субмікроконцентраціях.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Сопа И. Новые возможности гомеопатии. //Мистер Блистер. – 2006. - №9. – с.57.

2. Фазлєєв В. Гомеопатичні ліки: всебічний підхід до організму людини. //Ваше здоров'я. – 2006. - №39 (13. жовтень). – с.15.

3. Попова Т. Гомеопатия – наука элегантная. //Медичний всесвіт. – 2003. Т.З., №2. – с. 178-180.

4. Ветютнева М.О. До питання нормування якості гомеопатичних лікарських засобів. //Ліки України. – 2002. №1. – с.40-42.

5. Гомеопатические препараты на фармацевтическом рынке Украины. Провізор – 2000. №4. – с.12-15.

6. Ветютнева Н.О., Москаленко О.О., Горобійовська О., Оцінка якості гомеопатичних ЛЗ. Сучасний етап та перспективи. // Фармацевтичний журнал. – 1999. - №3. – с.28-33.

7. Гомеопатия как система лечения //Вестник АММ СССР.– 1991. - №5. с.52-55.

8. Зеликсан Ю.И. Состав и технология ЛФ, применяемых в гомеопатии. //Фармация. – 1991. – Т.ОО, №6. – с. 85-90.

9.Донилина Ч.Д. Гомеопатия на Украине. История развития. //Фармацевтичний журнал. – 1992. №1. – с.16-18.

10. Парманов-Прафимов Б.И. Системный подход и синдромный принцип в гомеопатии. //Педиатрия. – 1998. - №2. – с.49-51.

11. Полочко В.М. Должиникова О.Н. Совершенствование организации обеспечения населения гомеопатическими ЛС. //Провизор. - 1999. - №6. - с.35-36.

12. Ветрютлева Н. До питання нормування якості гомеопатичних ЛЗ. //Ліки України – 2002. - №1. с.40-42.

13. ІДК 615. 015.32. Ф250. Фаррингтон Э.А. Гомеопатическая клиническая фармакология: Лекции читанные в Гомемановськом мед. коллегии в Филадельфии (1875-1886 г.) – К. Современное издательское предпринимательство "КОЛОС". 1992. 600 с.

14. Гомеопатические лекарственные вещества. "Руководство по описанию и изготовлению". – Др. В. Швабе. – 1950. – перевод с нем. 1967. – 573 с.

15