Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navichki.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
3.83 Mб
Скачать

10.Дати заключення про ефективність знезараження води за хлорпотребою та методом перехлорування.

Для ефективного знезараження доза хлору в має бути такою, щоб після знезаражування у воді залишилося 0,3-0,5 мг/дм3 залишкового хлору. Така кількість хлору, з одного боку, свідчить про надійність знезаражування, а з другого не погіршує органолептичних властивостей води і не є шкідливою для здоров’я. Ця кількість хлору називється хлорпотребою води.

Час контакту не менше 30хв влітку ,взимку 1год..Кількість активного хлору в хлорному вапні не менше 20%.Для знезараження криниць та прозорої води використ.3грами(1ч.л.)хлорного вапно(20%АКТИВНОГО ХЛОРУ),для каламутної 6грам(2ч.л.)Після знезараження у ній повинен відчуватися слабкий запах хлору Воду можна хлорувати як нормальними дозами, так і підвищеними(методом перехлорування)У польових умовах найчастіше використовується метод перехлорування води. Невимагає визначати хлорпотребу води, короткий час контакту-15-20 хвилин влітку та 30-60 хвилин взимку. Визначити у прохлорованій воді вміст залишкового хлору (має бути 0,8-1,2 мг/дм3), про що свідчить різкий його запах),розрахувати кількість гіпосульфіту натрію для її дехлорування. Визначену кількість гіпосульфіту змішати з водою. Концентрація залишкового хлору після цього не повинна перевищувати 0,3-0,5 мг/дм3. Недоліками методу є збільшення витрат дезінфікуючої речовини та необхідність дехлорування води, а також дотримання запобіжних заходів при роботі з концентрованими розчинами хлорвмісних речовин.

Придатна до вживання хлорована вода повинна мати легкий присмак хлору. При його відсутності хлорування повторюється половинною дозою хлору. Якщо після хлорування вода має різкий запах і присмак хлору, проводиться її фільтрування через 30-тисантиметровий шар активованого вугілля, або 50-тисантиметровий шар подрібненого деревного вугілля, або дехлорування гіпосульфітом (тіосульфатом натрію) з розрахунку 3,5 мг на 1 мг/дм3 залишкового хлору.

Найбільш ефективним залишаються хлорування та пере-хлорування води з використанням різних хлоровмісних речовин: хлорного вапна (містить до 35 % активного хлору), нейтрального гіпохлориту кальцію (НГК, 70 % активного хлору), 2/3 основної солі гіпохлориту кальцію (ДТС ГК, 55 % активного хлору). Хлорування води нормальними дозами проводять згідно із за-гальноприйнятою методикою (визначають хлорпотребу води, вміст активного хлору в дезінфікуючій речовині, розраховують на цій підставі потрібну кількость її на об'єм води. Знезараження потребує проведення контролю його ефективності шляхом визначення залишкового активного хлору - 0,3-0,5 мг/л (методику визначення хлор-потреби води наведено в розділ 7). Після знезаражування у ній повинен відчуватися слабкий запах хлору. Рис. 15.15. Кип'ятіння води в польовій кухні. Цей метод застосовують тільки для води із задовільними санітарними показниками. Більш надійним є метод перехлорування, при використанні якого не треба визначати хлорпотребу води. За короткий час (15-20 хвилин влітку та 30-60 хвилин взимку) надійно знезаражується навіть каламутна вода та зникають неприємні запах і присмак. Послідовність його проведення: визначення вмісту активного хлору в дезінфіку-вальній речовині та розрахунок на цій підставі потрібної її кількості для взятого об'єму води; додавання дезінфікуючої речовини в ємність з водою; визначення вмісту залишкового хлору через потрібний для ефективного знезаражування термін; розрахунок кількості гіпосульфату натрію, необхідного для дехлорування води. Вміст залишкового хлору до дехлорування повинен становити 0,8-1,2 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]