Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан makro описи.docx
Скачиваний:
519
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
44.33 Кб
Скачать

19. Селезінка при малярії:

1. Селезінка

2. Атрофія фолікулів,розростання сполучної тканини. Збільшення селезінки, зумовлене гіперплазією і склерозом пульпи з розширенням синусів.Безліч малярійних плазмодіїв у еритроцитах або ретикул. чи ендотеліальних клітин.

3. Селезінка буруватого кольору збільшена в 2-5 разів, у дітей 4-7 раз. На розрізі селезінка повнокрівна, з великим зішкрібком.

4. Інфекційне захв., що викликається Plasmodium malarie

5. Нагромадження пігменту гемомеланіну – коричнево-чорний колір, не містить заліза.

6. Титр білірубіну зумовлює надпечнкову жовтяницю, а гемомеланін депонується у селезінці, надаючи їй чорного забарвлення.

7. Малярійна спленгомегалія; гіперплазія, внаслідок повнокрів”я; розвиток склерозу.

20. Бура атрофія серця

1. Серце(міокард)

2. В цитоплазмі розташовується скупчення гранул коричневого пігменту, частіше депозити займають ділянку перікаріону.

3. Міокард має коричневий відтінок , ущільнена консистенція органу

4. Метаболічна травма клітин вільними радикалами, активація перекисн. Окислення

5. Накопичення ферменту ліпофусцину – пігмент, що спостерігається в альтернативно змінених або старих клітинах.

6. Спадковий гепатоз, доброякісна гіпербілірубінемія, нейронатальний ліпофусциноз

7. Якщо атрофія і склероз не досягнули високого ступеня, то після усунення причини винекнення атрофії можливе відновлення структури і ф-цій.Атрофічні зміни, які далеко зайшли – необоротні.

21. Коралоподібний камінь нирки

1. нирка

2. Атрофія ниркової паренхіми, розростання сполучної тканини.Канальці нефронів різко розширенні.Епітелій канальців з ознаками зернистої дистрофії.Частина клубочків нирок – склеротизована, інша частина- з ознаками запальної інфільтрації.

3. Нирка сірувато-бурого кольору, зменшена у розмірах.Поверхня її дрібнобугриста з точковим червонуватим крапом.

4. Фактори, що сприяють розвитку каменів у нирці є спадкові та набуті порушення мінерального обміну та кислотно-лужного стану, характер харчування, авітамінози

5. Трофічні та моторні порушення функції чашок, мисок та сечоводів(атонія мисок, порушення кровообігу)

6. Клінічна картина залежить головним чином від локалізації каменя.  Камені нирок можуть себе ніяк не проявляти, а іноді викликають біль в поперековій області,посилюється при фізичному навантаженні. Камінь може порушити відтік сечі з ниркової балії і викликати ниркову кольку – раптовий приступ постійної інтенсивної розпирала біль у ділянці нирок або у відповідній половині живота з поширенням іноді на його бічні і нижні відділи.

7. Внаслідок натиснення каменів на тканину відбувається її змертвіння, що призводить до утворення пролежнів, перфоращії свищів.Камінь може бути причиною запалення порожнинних органів.

22 .Селезінка при малярії

1. Нагромадження гемо меланіну,гемоглобіногенний пігмент,який утв при гідролізі оксигемоглобіну,лише при малярії,має коричнево-чорний колір,не містить залізо.

2. Сіро-чорне забарвлення селезінки-результат депонування гемо меланіну.

3. Причиною змін є Малярійний плазмодій.

4. Плазмодіум проникає у еритроцити,де відбувається його проліферація з утв шизонтів-еритроцитарна шизогонія. Кожного 3-4 дня виникає масовий гемоліз.При цьому утв звичайні фізіологічні пігменти ферити,гемосидерин і білірубін,а також патологічний при малярії-гемомеланін.Високий титр білірубіну-надпечінкова жовтяниця,а гемо меланін депонуються у селезінці,надаючи її чорного забарвлення.

5. Можна говорити про перенесену малярію.

6. Після утв гемо меланіну фагоцитується фагоцитами кл та депонується у печінці,селезінці,кістковому мозку,лімфатичних вузлах,надаючи їм чорного забарвлення.Розміри органів при цьому збільшується.