Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
патан makro описи.docx
Скачиваний:
519
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
44.33 Кб
Скачать

28. Кулястий тромб лівого передсердя

1. Тромб побудований з гілкоподібних балок,склеєних еритроцитів і пучків фібрину з еритроцитами та лейкоцитами,які знаходяться між ними.

2. Тромб лівого передсердя може відриватися від ендокарда;тоді він відшліфовується током крові та приймає кулясту форму.

3. Механізм розвитку. Тромбоутворення складається з чотирьох послідовних стадій: аглютинація тромбоцитів, коагуляція фібриногену і утворення фібрину, аглютинація еритроцитів, преципитация білків плазми.

4. У формуванні тромбів в порожнинах серця основну роль грає активація плазмових факторів згортання.

5. При мітральному стенозі зустрічається особливий різновид - кулястий тромб у лівому передсерді, який утворюється внаслідок постійного руху в передсерді відірвалася пристінкового тромбу.

6. Основні клінічні прояви внутрішньосерцевих тромбів обумовлені тромбоемболічними ускладненнями.

29. Тромб аневризми серця

Внутрішньосерцеві тромби утворюються внаслідок уповільнення кровотоку і наявності зон акінезії і тому виникають при вадах або аневризмі серця.

Механізм розвитку. Тромбоутворення складається з чотирьох послідовних стадій: аглютинація тромбоцитів, коагуляція фібриногену і утворення фібрину, аглютинаціяеритроцитів, преципитация білків плазми.

Збільшення розмірів тромбу відбувається шляхом нашарування тромботичних мас на первинний тромб, причому зростання тромбу може відбуватися як по струму, так і проти течії крові.

.Тромб в аневризмах називають дилатаційним.,відбуваються зміни судинної стінки, уповільнення і порушення току крові; загальні фактори- порушення регуляції згортання і антизсідальної систем рідкого стану крові в судинному руслі і зміна складу крові.

Міграція тромбу з аневризми спостерігається досить рідко, однак, у випадках коли це все-таки відбувається, має місце закупорка однієї з периферичних артерій, внаслідок чого може розвинутися інсульт, гангрена кінцівки, інфаркт нирки та ін.

.

30. Субкапсулярна гематома печінки

Відбувається скупчення згорнутої крові з порушенням її цілісності;гематома є утворенням патологічної порожнини,що заповнена кров*ю;Відбувається скупчення еритроцитів на місці пошкодження структур печінки(крововилив),набряк строми.

Розрив капсули печінки може відбутися через кілька діб після травми внаслідок розтягування її скопилася кров’ю (двухмоментно розрив печінки). У клінічній картині при розривах печінки превалюють симптоми шоку, внутрішньочеревної кровотечі, перитоніту. Тяжкість стану швидко наростає і призводить до летального результату.

Травма може супроводжуватися утворенням невеликої субкапсульної гематоми печінки, що має в разі припинення кровотечі більш сприятливий перебіг: відзначаються біль і помірна болючість при пальпації в області печінки, стан хворих зазвичай задовільний. Скупчилася під капсулою кров поступово розсмоктується. Якщо кровотеча продовжується, відзначається наростання гематоми, печінка збільшується, температура тіла підвищується до субфебрильних цифр, з’являється іктеричність шкіри та склер, лейкоцитоз. На 3-13-у добу після травми може також відбутися розрив капсули печінки, що супроводжується сильними болями в правому підребер’ї. Кров при цьому виливається у вільну черевну порожнину, що проявляється симптомами внутрішньочеревної кровотечі і перитоніту.

Центральні гематоми печінки протікають клінічно безсимптомно і в ряді випадків залишаються нерозпізнаними. Нерідко через кілька місяців після травми на їх місці внаслідок інфікування та здавлення навколишнього паренхіми утворюються травматичні кісти, абсцеси і вогнища некрозу тканини печінки.

У хворих підвищується температура тіла (до 38 ° і вище), з’являються озноби, пітливість, іктеричність склер і шкіри, анемія, гемобілія (кров у жовчі), пов’язана з надходженням крові з гематоми в пошкоджені внутрішньопечінковий жовчні протоки, мелена, кривава блювота.