Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / Методичка укр (3 Порушення обміну речовин).doc
Скачиваний:
127
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
4.77 Mб
Скачать

3. Практичні роботи (завдання), які виконуються на занятті:

Дослід 1. Визначення титраційної кислотності сечі у трьох пацієнтів

Завдання

Вказівки до завдання

Відібрати по 5 мл сечі. Після додавання кількох крапель фенолфталеїну титруємо 0,1 N розчином NaOH до рожевого забарвлення

Розчин додавати по краплях, перемішуючи. Титрувати на тлі білого паперу

V. Зміст теми

Vі. Матеріали для самоконтролю а. Завдання для самоконтролю:

Завдання

Вказівки до завдання

1

Охарактеризувати роль нирок в патогенезі ацидозів

Відмітити значення ацидогенезу та ам­ніогенезу в реабсорбції гідрокар­бонату і виведенні аніонів нелетких кислот при ацидозі.

2

Показати взаємозв’язок між яви­щами компенсації та ушко­д­жен­ням при негазовому аци­дозі

Пояснити захисну роль іонообміну та гіпервентиляції при ацидозі.

Перерахувати патологічні явища, які спричинюють гіперкаліємію та гіпо­капнію.

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1.При обстеженні хворого виявлено: гіперглікемію, кетонурію, поліурію, гіперстенурію та глюкозурію. Яка форма порушення кислотно-основного стану має місце в даній ситуації?

Задача2.У хворого з діареєю рН венозної крові 7,33, РСО2– 33 мм рт. ст. Яка форма порушення кислотно-основного стану розвинулась у хворого?

Задача3. У пацієнта через довготривале блювання відбулась значна втра­та шлункового соку, що стало причиною порушення КОС. Яка форма порушення кислотно-основного стану має місце?

Задача4. У хворого встановлено порушення КОС. За якими основними показниками КОС здійснювали оцінку?

Задача5.У новонародженого з пілоростенозом спостерігається часте блю­вання, апатія, в’ялість, підвищення тонусу м’язів, інколи судоми.

Яка форма порушення кислотно-основного стану розвинулась у дитини?

Задача6. Хворій К., 56 р., у якої емфізема легень та дихальна недос­тат­ність, провели дослідження кислотно-основного стану венозної крові. Які будуть зміни показників КОС при цьому відносно норми?

Задача7.У хворого на цукровий діабет внаслідок накопичення-ок­сима­сляної та ацетооцтової кислот має місце порушення КОС. Як називається дане порушення кислотно-основного стану?

Задача8.У туриста, що піднявся на висоту 5200 м, розвинулося пору­шення кислотно-основного стану. Яка форма порушення кислотно-основного стану розвинулась?

Задача9.У хворого декомпенсований газовий ацидоз. Які зміни показників кислотно-основного стану будуть характерні для цього хворого?

Задача10. У вагітної жінки з токсикозом тривалий час спостерігається блю­вання. Який вид порушення кислотно-основного стану виникне?

Задача11.У хворого з негазовим алкалозом спостерігається м’язова сла­бість, гіпотонія та аритмія. Яка причини цього?

Задача12. Пролонговані конвульсії у хворого із епілепсією викликали появу нас­тупних змін: рН – 7,34, РСО2– 45 мм рт. ст., НСО3– 14 ммоль/л, Na+– 140 ммоль/л, Cl– 98 ммоль/л. Який виник вид порушення кислотно-основногостану?

Задача13.У пацієнта з хронічним гломерулонефритом розвинулася уремічна кома. Який вид порушення кислотно-основного стану супроводжує уремічну кому?