Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_metodichki патфіз / Методичка укр (Системна патологiя) част 1.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
5.64 Mб
Скачать

V. Матеріали для самоконтролю

А. Завдання для самоконтролю:

Завдання

Вказівки до завдання

1

Вказати, які фактори вплива­ють на швидкість осідання еритроцитів.

Не менше 5.

2

Назвати види порушень кис­лотно-основного стану крові.

Пояснити основні механізми і вка­зати причини, які зумовлюють ті чи інші види порушень кислотно-ос­новного стану.

3

Описати генетичні основи спадкових порушень зсідання крові.

Вказати можливі типи спадкування. Надати конкретні приклади.

4

Перерахувати основні при­чини і механізми розвитку тромбоцитопенії.

Вказати причини порушення утво­рення, підвищеного використання тромбоцитів та руйнування їх у крові.

5

Вказати якісні зміни, які характерні для тромбоцитів при тромбоцитопатії.

Пояснити з чим пов’язаний розвиток геморагічного синдрому при тром­боцитопатії. Які дефекти функції, структури і метаболізму тромбоцитів лежать в його основі.

6

Навести приклади підви­ще­ння зсідання крові, пов’язані з пригніченням антикоагуля­ційної і фібринолітичної ак­тивності крові.

Вказати роль емоційного стресу, характеру харчування.

Б. Задачі для самоконтролю:

Задача 1. Чи може жінка хворіти гемофілією А? Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача 2. У хворого після оперативного втручання на підшлунковій залозі розвинувся геморагічний синдром. Порушення якої фази зсідання крові спостерігається при цьому?

Задача 3. Для отримання плазми крові у піддослідної тварини взяли кров у пробірку, що містила цитрат натрію. Який механізм його дії?

Задача 4. У хворого К., 47 р., що знаходиться в інфекційній лікарні з приводу механічної жовтяниці, яка супроводжується порушенням виділення жовчі в кишки, розвинувся геморагічний синдром. Порушення якої фази зсідання крові спостерігається при цьому?

Задача 5. При обстеженні хворого з метою ідентифікації виду гемо­філії до трьох порцій плазми крові, додали зразки плазми, які не міс­тять відповідно або VIII, або IX, або XI факторів зсідання крові. Нор­малізація загального часу зсідання крові відбулася в пробірках, в які були додані тест-плазми з вираженим дефіцитом VIII і XI факторів.

Який вид гемофілії є у хворого?

Задача 6. Хвора С., 23 р., госпіталізована в гінекологічну клініку з приводу кровотечі з матки, що виникла після ручного відшарування плаценти. У крові: Ер. – 3,5×1012/л; Нb – 79 г/л. Тр. – 39×1012/л; протромбіновий індекс – 79%; час згортання крові – 21 хв. При цьому в периферійній крові виявлені у великій кількості активовані форми тромбоцитів і їх агрегати, а також підвищений вміст продуктів деградації фібриногену/фібрину (ПДФ) і знайдені розчинні фібринмономерні комплекси. АТ – 80/60 мм рт.ст; ЧСС – 120 за хв. Яку стадію ДВЗ-синдрому можна запідозрити у хворого з урахуванням даних обстеження?

Задача 7. Дитина 7 р., поступила в клініку з профузною кровотечею з рани після видалення зуба. В анамнезі – після перенесеного вірусного захворювання часті носові кровотечі, кровотечі при незначних пошкодженнях шкіри. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на ногах виявлений петехіальний висип. ЧСС – 116 в хв. АТ – 90/60 мм рт.ст. В аналізі крові: Е – 3,6×1012/л; Нb – 85 г/л, КП – 0,7. Тромбоцити – 40×109/л. Час згортання крові – 9 хв., тривалість кровотечі (проба Дьюка) – 16 хв, симптом джгута позитивний, ретракція кров’яного згустку сповільнена. В крові підвищений титр IgG. Вкажіть причини і патогенез патології, що розвинулась у даному випадку?

Задача 8. У хворого з діагнозом гостра променева хвороба з’явилися численні крововиливи на шкірі, кров у сечі, калі. В який період гострої променевої хвороби виявляються дані симптоми?

Задача 9. Хвора Д., 18 р., була госпіталізована в гінекологічну клініку з приводу кровотечі, що розвинулася після проведеного напередодні кримінального аборту. Дані обстеження: Е – 3,8×1012/л; Нb – 86 г/л. Тромбоцити – 44×1012/л; протромбіновий індекс – 82%; час згортання крові – 18 хв. При дослідженні у периферійній крові виявлені активовані тромбоцити і підвищений вміст продуктів деградації фібриногену/фибрину. АТ – 70/50 мм рт.ст.; ЧСС – 132 за хв. Який патогенез кровотечі?

Задача 10. У хворого, що знаходиться у стані травматичного шоку розвинувся синдром дисемінованого внутрішньосудинного згортання крові з важкими дистрофічними і функціональними порушеннями. При дослідженні крові виявлена тромбоцитопенія. Що є пусковим фактором у патогенезі даного синдрому?

Задача 11. У хворої дитини з геморагічним синдромом при лабора­торному обстеженні виявлена якісна неповноцінність тромбоцитів. Які генетичні дефекти можуть зумовити розвиток тромбоци­топатії?

Задача 12. Хвора 25 р. знаходиться у гематологічному відділі з при­воду перніціозної анемії. Які порушення гемостазу можуть спостерігатися у даному випадку?