Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФОФКіС ФР модуль1.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
107.01 Кб
Скачать

Зміст головних тем модуля.

Тема 1: Вступ у «Фізіологічні основи фв і спорту», методи дослідження. Фізіологічна характеристика спортивних вправ та станів організму.

Мета: Вивчити основні закономірності і сучасне уявлення про фізіологічні механізми адаптації організму людини до фізичних навантажень.

Завдання:

  1. Ознайомитись з історією розвитку “Фізіологічних основ фізичної культури та спорту”.

  2. З’ясувати предмет, об’єкт та методи дослідження курсу “Фізіологічних основ фізичної культури та спорту”.

  3. Ознайомитись з фізіологічною класифікацією і характеристикою фізичних вправ.

  4. Дати характеристику передстартових станів, розминання, впрацьовування, стійкого стану.

  5. Дати фізіологічну характеристику втоми та процесів відновлення.

Теми та короткий зміст лекцій:

  1. Вступ у “Фізіологічні основи фізичної культури і спорту”. Завдання фізіології спорту, предмет, об’єкт дослідження. Методи дослідження. Короткий нарис розвитку дисципліни. Фізіологічна характеристика спортивних вправ. Зони потужності при циклічній роботі.

  2. Фізіологічна характеристика станів організму. Фізіологічна характеристика передстартових станів організму та вплив на них психологічних та медико-біологічних факторів. Фізіологічна характеристика та значення розминання. Особливості впрацьовування та стійкий стан.

  3. Фізіологічна характеристика втоми. Біологічне значення втоми. Теорії втоми та фази її виникнення. Особливості втоми при різних видах діяльності та при фізичних навантаженнях різного характеру і потужності.

  4. Фізіологічна характеристика процесів відновлення. Основні властивості відновлення, структура відновного процесу. Засоби відновлення, їх класифікація та механізми впливу на прискорення відновних процесів.

Теми та зміст лабораторних занять:

1. Вступ у “Фізіологічні основи ФК і спорту”. Особливості методів дослідження. Дослідження залежності ЧСС від потужності роботи. На занятті студенти аналізують предмет, об’єкт та методи дослідження дисципліни. Розкривають історичні етапи розвитку спортивної фізіології та її основні завдання. Знайомляться з основними методами дослідження, зокрема досліджують залежність ЧСС від потужності роботи з допомогою степ-тесту.

2. Фізіологічний аналіз розминання та впрацьовування. Дослідження фізіологічних реакцій при роботі максимальної та субмаксимальної потужності. Студенти знайомляться з впливом розминання на показники різних систем організму. Виявляють особливості впрацьовування та стійкого стану. Дають класифікацію рухів у спорті та фізіологічну характеристику циклічної роботи різної потужності.

  1. Дослідження фізіологічних реакцій організму під час статичної роботи. Студенти дають фізіологічну характеристику статичної роботи та аналізують зміни функцій організму під час статичної роботи. Знайомляться з феноменом Ліндгарда і Верещагіна. Виявляють особливості втоми під час статичної роботи.

  2. Дослідження втоми при циклічній роботі. Студенти дають загальну характеристику втоми, фаз втоми, теорій втоми, біологічне значення втоми. Аналізують прояви втоми в різних системах організму.

  3. Дослідження процесів відновлення при циклічній роботі. На занятті студенти аналізують структуру і фази відновного періоду, звертають увагу на гетерохронність відновних процесів. З’ясовують фізіологічні механізми дії засобів відновлення та їх класифікацію.

  4. Фізична працездатність, методи визначення. Фізіологічні механізми аеробних можливостей організму. На занятті обговорюють поняття фізичної працездатності та фактори, які визначають її. З’ясовують поняття МПК та фактори, що визначають і лімітують МПК. Знайомляться з основними методами визначення фізичної працездатності та МПК. Виявляють залежність МПК від статі, віку, рівня натренованості.

Теми та зміст самостійної роботи:

  1. Анаеробні можливості організму спортсмена та методи визначення. Студенти дають визначення поняття про анаеробні можливості організму. Характеризують методи визначення анаеробних можливостей. Аналізують анаеробні можливості організму в залежності від віку, статі, видів спорту та рівня натренованості.

  2. Особливості фізіологічних реакцій у спортсменів під час локального та глобального статичного навантаження. Студенти знайомляться із механізмами змін функцій організму під час статичної роботи, особливостями поз виконуваної статичної роботи. Аналізують феномен Ліндгарда та механізми виникнення втоми при статичній роботі.