Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

модуль історія

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
585.53 Кб
Скачать

терміном на 4 роки; в) Парламентом терміном на 5 років (але не більше ніж на два терміни).

№ 2 1. Проголошення Української Народної Республіки та її взаємини з радянською Росією.

2. Проблеми духовно-культурного розвитку незалежної України (1991–2010). 3. Політичний портрет Володимира Винниченка.

4. До складу Австро-Угорщини входили такі українські етнічні території: а) Східна та Західна Галичина і Буковина, а також Підкарпатська Русь; б) територія, Волинської, Подільської, Полтавської, Харківської, Чернігівської, Катеринославської, Таврійської і Херсонської губернії; в) Східна та Західна Галичина і Буковина; г) Східна Галичина і Буковина, а також Підкарпатська Русь.

5. Єдиним легальним українським вищим навчальним закладом у міжвоєнній Польщі був(ла): а) Львівський університет; б) Львівська політехніка; в) Богословська (теологічна) академія у Львові.

6. Встановіть відповідність:

а) Підкуп державних і політичних діячів (чиновників і політиків); б) Державний устрій, для якого характерне централізоване управління адміністративнотериторіальними одиницями держави; в) Належність до будь-якої церкви,

релігійної організації. (1) конфесія; 2) корупція; 3) унітаризм)

№ 3 1.Українська гетьманська держава Павла Скоропадського, її внутрішня і

зовнішня політика.

2. Проблеми політичного розвитку України в умовах незалежності (1991–2010). 3. Політичний портрет Павла Скоропадського.

452

4. Встановіть відповідність:

а) УНР; б) Українська держава (1) монархія; 2) демократична республіка).

5. Встановіть відповідність між назвами художніх творів та їх авторами:

а) «Собор»; б) «Мальви»; в) «Мертва зона»; г) «Південний комфорт».

(1)Ю.Дрозд; 2) Є.Гуцало;3) О.Гончар; 4) Р.Іваничук)

6. Єдиним органом законодавчої влади є Верховна Рада. Вона складається: а) з 450 депутатів і обирається на 5 років; б) з 450 депутатів і обирається на 4 роки; в) з 300 депутатів і обирається на 4 роки.

№ 4 1. Українська Народна Республіка доби Директорії, її внутрішня і зовнішня

політика.

2. Створення та боротьба Української повстанської армії.

3. Роман Шухевич («Тарас Чупринка»): постать на тлі епохи.

4. Уряд УНР називається: а) Раднарком; б) Генеральний секретаріат; в) Народний секретаріат.

5. Юридичне оформлення СРСР відбулося: а) 30 грудня 1922 р.; б) 28 грудня

1920 р.; в) 31 січня 1924 р.

6. Творцем ідеології інтегрального націоналізму був: а) В. Липинський; б) Д. Донцов; в) В. Винниченко.

№ 5 1.Західноукраїнська Народна Республіка, її внутрішня і зовнішня політика.

2. Пакт Молотова– Ріббентропа і його вплив на розв’язання Другої світової війни.

3. Політичний портрет Євгена Петрушевича.

4. Бій під Крутами відбувся: а) 17 листопада 1917р.; б) 16 січня 1918р.; в) 17 березня 1918р.; г) 16 квітня 1918р.

453

5. Із наведених у дужках варіантів відповідей виберіть правильний: Організацію українських націоналістів було створено на з’їзді офіцерського об’єднання у

(1919, 1920, 1929) році у (Відні, Львові, Варшаві).

6. «Радянізація» західних областей УРСР у повоєнний період виявилася: а) у залученні до роботи в органах державного, партійного і господарського управління місцевих спеціалістів; формуванні мережі партійних , комсомольських, профспілкових організацій посиленому розвитку сільського господарства та промисловості, підвищенні матеріального добробуту та соціальної захищеності населення, утвердженні радянського політичного устрою тощо; б) у залученні до роботи в органах державного, партійного й господарського управління спеціалістів з інших регіонів України та СРСР, формуванні мережі партійних, комсомольських та профспілкових організацій, посиленому розвитку важкої індустрії та розгортанні суспільної колективізації, переведенні на російську мову викладання у вищих і загальноосвітніх закладах, активній підтримці еміграції населення інших національностей, «чистках» серед українців, боротьбі за активістами руху Опору.

№6 1. Причини поразки та уроки Другої української національної революції 1917–

1921рр.

2. «Радянізація» західноукраїнських земель у 1939–1941 р. 3. Політичний портрет Симона Петлюри.

4. 27 січня 1918 р. у Бресті був укладений договір між УНР та: а) Німеччиною та Австро-Угорщиною; б) країнами Антанти; в) Радянською Росією.

5. Ватажками селянського руху в Україні в 1919–1920 рр. були: а) М.Муравйов, В.Антонов-Овсієнко; б) С.Петлюра, М.Омелянович-Павленко; в) М.Григор’єв, Н.Махно; г) А.Денікін, П.Врангель.

454

6. Армія Карпатської України мала назву: а) Українська Повстанська Армія; б) Карпатська Січ; в) Карпатська армія.

№ 7 1. Дайте оцінку політики радянської влади у сфері релігійних відносин.

Порівняйте її ставлення до УАПЦ та РПЦ.

2. Розкрийте геополітичні інтереси Німеччини та СРСР щодо Західної України. 3. Політичний портрет В’ячеслава Чорновола.

4. Акт Злуки Української Народної Республіки і Західно – Української Народної Республіки було проголошено: а) 1 листопада 1918р.; б) 22 січня 1919р.; в) 25 червня 1919р.

5. У 1921–1923 рр. посуха, скорочення виробництва продовольства в наслідок господарської розрухи та непомірні реквізиції призвели до голоду, який охопив: а) Західну Україну; б) Буковину та Закарпаття; в) південні губернії УРСР; г) північні губернії УРСР.

6. Варшавський процес 1935–1936 рр. – це: а) укладення договору між УНР і Польщею; б) судовий процес над членами ОУН; в) створення Української військової організації (УВО).

№ 8 1. Голод 1921–1923 р. в Україні, причини та наслідки.

2. Декларація про державний суверенітет УРСР 1990р. Акт про незалежність України. Референдум та вибори президента України 1991.

3. Політичний портрет Леоніда Кравчука.

4. Гетьманська армія була розгромлена військами Директорії у битві: а) в районі пагорба Лисоня 4 червня 1916р.; б) під Крутами 16 січня 1918р.; в) поблизу с. Мотовилівки 18 листопада 1918р.

5. Дайте визначення: «воєнний комунізм», «десталінізація».

455

6. Вкажіть дату (число, місяць, рік) прийняття Верховною Радою Конституції України.

№ 9 1. Політика українізації: причини та наслідки.

2. Німецький окупаційний режим в Україні (1941–1944).

3. Політичний портрет Леоніда Кучми.

4. Українська Соціалістична Радянська Республіка у 1919р. була: а) незалежною державою де-юре і де-факто; б) рівноправною частиною федеративного утворення; в) державою незалежною юридично, проте зі значно обмеженим суверенітетом і тенденцією до остаточної втрати незалежності.

5. Акт проголошення відновлення Української держави відбувся: а) 30 червня

1941 р.; б) 9 липня 1941р.; в) 25 листопада 1941р.

6. Встановіть відповідність:

а) Ліна Костенко; б) Йосип Сліпий; в) Іван Дзюба; г) Олесь Гончар; д) Петро

Григоренко. (1) Митрополит УГКЦ, кардинал; 2) український письменник автор романів «Прапороносці», «Собор», «Тронка»; 3) літературний критик,

лідер дисидентського руху в Україні, автор книги «Інтернаціоналізм чи русифікація?»; 4) генерал радянської армії, відомий правозахисник; 5)

український поет, автор роману в віршах «Маруся Чурай»)

№ 10 1. Індустріалізація в УСРР: причини , результати.

2. Німецько-радянська війна 1941–1945 рр. й Україна. 3. Політичний портрет Віктора Ющенка.

4. Як називалися вищі законодавчі та виконавчі органи Західноукраїнської Народної Республіки: а) Центральна Рада і Генеральний секретаріат; б) Рада

456

міністрів; в) Українська національна рада і Тимчасовий державний секретаріат; г) Директорія.

5.Учасники руху Опору проти німецьких окупантів в Україні в 1941–1942 рр. – оунівці та радянські партизани: а) співпрацювали між собою у боротьбі проти німецьких окупантів; б) були вороже налаштовані через ідеологічні розбіжності; в) не йшли на контакт між собою, вважаючи більш ефективною боротьбу проти німецьких окупантів.

6. УРСР стала членом Організації Об’єднаних Націй у: а) 1945 р.; б) 1954 р.; в) 1991 р.

№ 11

1. Колективізація в УСРР: причини і наслідки.

2. Звільнення України від німецької окупації. Наслідки Другої світової війни для України.

3. Політичний портрет Степана Бандери.

4. Ставлення більшовиків до незалежної УСРР після їх повернення до влади в 1920 р.: а) реально визнали незалежність УСРР; б) формально визнали незалежність УСРР; в) не визнали незалежність УСРР.

5. Німецький окупаційний режим в Україні спирався на: а) підтримку усіх верств українського населення, яке охоче співпрацювало з німецькими окупантами, створивши власні адміністративні і правоохоронні органи; б) окупаційну воєнну та цивільну адміністрацію, на різноманітні каральні органи – гестапо, СС, СД, а також на допоміжні адміністрації з представників місцевого населення – бургомістрів, голів, поліцаїв, які виявили бажання співпрацювати з окупантами; в) окупаційну воєнну та цивільну адміністрацію, а також на німецькі каральні органи – гестапо, СС, СД.

6. ОУН – УПА у повоєнні роки ставила перед собою завдання: а) винищити росіян, поляків та євреїв, представників інших національних меншин на

457

території західних областей УРСР, щоб забезпечити «чистоту української раси»; б) оборонити українське населення від беззаконня радянської влади і забезпечити умови для розгортання масової боротьби за незалежну українську державу; в) забезпечувати західні спецслужби інформацією про військові таємниці СРСР, вичекати в «криївках» та гірських селах нової світової війни; г) налагодити співпрацю з радянською владою в Україні, включитися в процес побудови соціалістичного ладу.

№ 12 1. Голодомор 1932–1933 рр. в Україні та його наслідки.

2. Політичні партії в незалежній Україні, їх програми та діяльність. 3. Політичний портрет Андрія Мельника.

4. У центрі уваги Центральної Ради влітку 1917р. були такі проблеми: а) розв’язання національного питання, досягнення автономії України; б) розв’язання аграрного питання; в) соціальний захист трудящих.

5. Із наведених у дужках варіантів відповідей виберіть правильну: Самостійність Карпатської України була проголошена 15 березня ( 1938, 1929, 1940) року. Її першим президентом став (А. Бродій, Є. Петрушевич, А.

Волошин).

6. У результаті анексії СРСР українських земель у 1939–1940 рр.:

а) більшість українських територій увійшла до складу СРСР, лише Закарпатська Україна залишилась у складі Угорщини; б) вперше в новітній історії всі українські землі були об’єднані у складі однієї держави – УРСР; в) поряд з УРСР були створені ще дві радянські українські республіки – Карпатська Україна та Західноукраїнська Народна Республіка.

№ 13

1. Масові політичні репресії 20–30- х років ХХ ст.. в Україні та їх наслідки.

458

2. Зовнішньополітичний курс України в умовах незалежності (1991–2010 рр.). 3. Володимир Щербицький: політичний портрет.

4. Встановіть відповідність:

а) 3–4 березня 1917р; б) 10 червня 1917р.; в) 3 липня 1917р.; г) 7 листопада

1917р. д) 12 грудня 1917р.; е) 9 січня 1918р. (1) ІІІ Універсал Центральної Ради.

Проголошення Української Народної Республіки (УНР); 2) ІV Універсал Центральної Ради. Проголошення незалежності України; 3) ІІ Універсал Центральної Ради; 4) Утворення Центральної Ради; 5) Проголошення радянської влади в Україні; 6) І Універсал Центральної Ради).

5.Українська Повстанська Армія була створена у: а) жовтні 1942р.; б) жовтні

1943р.; в) жовтні 1944р.

6. Українську робітничо-селянську спілку очолював: а) Л.Лук’яненко; б) В.Чорновіл; в) М.Горинь.

№ 14

1. Західноукраїнські землі 1921–1939 рр., їх політичне та соціально-економічне становище, духовно-культурний розвиток.

2. «Помаранчева революція» 2004–2005 рр., її причини та результат. 4. Євген Коновалець: постать на тлі епохи.

5. Який з Універсалів Центральної Ради проголосив державну незалежність Української Народної Республіки: а) другий; б) третій; в) четвертий.

6. Яке твердження найбільше відповідає історичній дійсності: а) у першій половині 60-х років процеси демократизації суспільного життя в УРСР позитивно вплинула на становище церкви та віруючих, були зняті обмеження з релігійної діяльності, відроджувалися церкви, яким поверталося націоналізоване майно; б) у першій половині 60-х років процеси демократизації суспільного життя в УРСР оминула релігійно-церковну сферу, стосовно церкви і віруючих комуністи продовжували проводити політику активної світоглядної

459

боротьби, насадження атеїстичного світобачення, вдавалися до обмежень релігійної діяльності та переслідування віруючих; в) у першій половині 60-их років обмеженість процесів демократизації суспільного життя в УРСР призвела до формального (лише на папері) поліпшення становища віруючих та церкви в республіці, їм поверталося право на вільне віросповідання, однак так і не були розроблені механізми реалізації демократичних прав віруючих громадян республіки.

№ 15

1. Карпатська Україна у 1938–1939 рр.

2. УРСР в роки т.зв. «Брежнєвського застою» (1964–1985 рр.): сповільнення економічного розвитку, ідеологічний диктат компартій, політика русифікації. 3. Августин Волошин: постать на тлі епохи.

4. У 1930–1932 рр. українське селянство: а) з ентузіазмом включилося в процес колективізації,охоче віддавало у колективне користування власний реманент, худобу, добровільно записувалось у колгоспи; б) байдуже поставилось до більшовицьких планів колективізувати село, адже в нього завжди залишалося право власного вибору записуватись у колгоспи або продовжувати продавати власне господарство; в) вороже поставилось до колективізації ,чинило стихійний опір більшовикам, не погоджувалося віддавати власні ре манати та худобу, бойкотувало запис до колгоспів.

5. Перші загони УПА були сформовані: а) влітку 1941р. на Лівобережній Україні; б) восени 1943р. на Правобережній Україні; в) взимку 1942р. в Галичині; г) влітку 1942р. на Волині та Поліссі.

6. Наприкінці 50-х в середині 60-х років зовнішньополітична діяльність УРСР: а) відповідала інтересам її національного суверенітету, мала незалежний і самостійний характер, сприяла розбудові миролюбних відносин між країнами з різними політичними режимами; б)цілковито залежала від політичного курсу

460

СРСР, який продовжував політику «холодної війни» з капіталістичними державами; в) цілковито залежала від офіційного зовнішньополітичного курсу СРСР, який у той період ґрунтувався на принципі мирного співіснування країн з різним соціальним ладом; г) була припинена, зовнішньополітичні функції УРСР віддані Союзові, внаслідок чого були ліквідовані представництва республіки у міжнародних організаціях, у тому числі ООН та РЕВ.

№ 16

1.Повоєнні адміністративно-територіальні зміни та особливості процесу відбудови народного господарства УРСР (сер. 40-х – сер. 50-х рр. ХХ ст.).

2.Організація Українських Націоналістів: виникнення, програма та діяльність.

3.Політичний портрет Миколи Міхновського.

4.Уряд УНР називався: а) Раднарком; б) Генеральний секретаріат; в) Народний секретаріат.

5.Командувачем УПА в 1943–1945 рр. був: а) С. Бандера; б) С. Ковпак; в) Р.Шухевич ( Т. Чупринка).

6.Ідейні переслідування українських митців у 1954–1953 рр. були спричинені: а) особистою неприязню радянських лідерів УРСР до переслідуваних авторів; б) антигуманним спрямуванням творів українських авторів; в) намаганням радянських лідерів посилити контроль над суспільством, залякати та ізолювати тих, хто вороже чи хоча б скептично ставився комуністичної ідеології, політичного устрою і економічних порядків в УРСР, схилявся до підтримки національної ідеї; г) ваш варіант відповіді.

№ 17

1. Радянізація західних областей УРСР у повоєнні роки. Продовження боротьби ОУН та УПА (друга половина 40-х – середина 50-х років ХХ ст.

2. Голод 1946–1947 рр. в Україні: причини та наслідки.

461