Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

модуль історія

.pdf
Скачиваний:
25
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
585.53 Кб
Скачать

3. Політичний портрет Петра Шелеста.

4. У квітні 1920 року був підписаний Варшавський договір між: а) Урядами УНР та Польщі; б) Урядами УНР та радянської Росії; в) Урядами радянської України та Польщі.

5. Кордони між УСРР і Польщею, встановлено згідно з Ризьким мирним договором, існували протягом: а) жовтня 1920р. – вересня 1939р.; б) березня

1921р. – вересня 1939р.; в) березня 1921р. – червня 1941р.

6. Керівництво збройною боротьбою радянських партизанів та підпільників на окупованій нацистами території України здійснював(ла): а) Українська головна визвольна рада; б) Український штаб партизанського руху; в) Український центральний комітет.

№ 18 1. Україна в умовах десталінізації (1953–1964) « Хрущовська відлига».

2. Радянський партизанський рух та підпільні організації в роки німецькорадянської війни 1941–1945 рр.

3. Микита Хрущов і Україна: штрихи до політичного портрета.

4. Як називалася найпотужніша в СРСР гідроелектростанція, будівництво якої, згідно з планом ГОЕЛРО, розпочалося в Україні у 20-х роках: а) Каховська ГЕС; б) Дніпровська ГЕС; в) Тушинська ГЕС.

5. Більшовикам вдалося реалізувати план форсованої колективізації українського села: а) оскільки українське селянство щиро вірило в ідеали комунізму та підтримувало політику КП(б)У; б) завдяки насильницьким методам, масовим репресіям та голоду; в) тому, що створені колгоспи швидко довели переваги колективного господарства над індивідуальним.

6. Позначте прізвище письменника, автора популярних гумористичних оповідань-«усмішок»: а) В. Некрасов; б) Г. Костельник; в) О. Вишня; г) Б. Гмиря.

462

№ 19

1. Дисидентський та правозахисний рух в Україні. Шістдесятництво.

2. Універсали Української Центральної Ради, їх зміст, основні ідеї та історичне значення.

3. Лазар Каганович і Україна: штрихи до політичного портрета.

4. Українська радянська республіка була проголошена на: а) Всеукраїнській селянській конференції, яка відбулася в Харкові (грудень 1917р.); б) Всеукраїнський з’їзд Рад, у Харкові 12 грудня 1917р.; в) Всеукраїнський з’їзд Рад, у Києві 4 грудня 1917р.

5. Операція «Вісла» – це: а) воєнна операція Армії Крайової проти бойовиків ОУН-УПА; б) добровільне переселення українців з їх етнічних територій, що входили до складу Польщі, в УРСР, здійснене на підставі польсько-радянського договору 1944р.; в) примусове виселення українців з їх етнічних східних на західні території Польщі в 1947р. з метою полонізації, здійснене урядом ПНР під приводом підриву соціальної основи УПА.

6. Систему управління державою, основу якої становить організована в певну ієрархію спеціалізована група чиновників, що підпорядковуються суворим правилам (закріплених юридично чи неформально), називають: а) функціонуючою; б) бюрократичною; в) авторитарною.

№ 20

1.Створення, програма та діяльність Народного Руху України.

2.Героїзм і Трагедія Крут (січень 1918).

3.Василь Симоненко, Ліна Костенко, Василь Стус: постаті на тлі епохи.

4.Червоний терор – це … а) політика масових репресій та вбивств, яку проводили більшовики в Україні проти класових ворогів та мирного населення; б) політика Центральної Ради проти тих, хто не визнав її повноважень; в) акції

463

партизан та повстанців, що діяли в Україні в часи революцій; г) ваш варіант відповіді.

5. Керівником збройної боротьби ОУН-УПА на українських землях у 1944– 1950р. був: а) Ярослав Стецько; б) Степан Бандера; в) Роман Шухевич; г) Олег Кандиба.

6. Русифікацію народної освіти в УРСР, яка посилилася в процесі реформування системи народної освіти у 1959р.: а) з розумінням зустріла українська творча інтелігенція, яка поділяла позицію партії щодо інтернаціоналізації та «зближення і злиття нації» у соціалістичному суспільстві; б) українська творча інтелігенція розцінювала як загрозу знищення української національної культури і масово чинила їй опір; в) українська інтелігенція зустріла загалом схвально і лише деякі її представники – М. Рильський, М. Бажан, Л. Костенко – виступили проти прихованого знищення української мови та культури; г) українська творча інтелігенція сприйняла негативно, однак лише деякі її представники – М. Рильський, М. Бажан, Л. Костенко – виступили проти прихованого знищення української мови та культури.

№ 21

1. Брестський мирний договір (лютий 1918р.) Української Народної Республіки з Центральними державами: досягнення і прорахунки.

2. Український націонал-комунізм: ідеологічна суть та практична діяльність. 3. Левко Лук’яненко: постать на тлі епохи.

4. Як називалися вищі законодавчі та виконавчі органи Західноукраїнської Народної Республіки: а) Центральна Рада і Генеральний секретаріат; б) Рада міністрів; в) Українська національна рада і Тимчасовий державний секретаріат; г) Директорія.

5. Встановіть відповідність:

464

а) ОУН-Б; б) УПА; в) Українська головна визвольна рада; г) ОУН-М; д) Український центральний Комітет у Кракові; е) «Поліська Січ»; є)Український національний Комітет у Веймарі. (1) М.Лебедь, 2) В.Кубійович; 3) Т.Бульба-

Боровець, 4) О.Ольжич , 5) Р.Шухевич, 6) К.Осьмак, 7) П.Шандрук ).

6. Дайте визначення понять: дисиденти, шістдесятники, правозахисники.

№ 22

1. Варшавський (1920р.) та Ризький (1921р.) мирні договори та їх наслідки для України.

2. Ліквідація радянським режимом Української Автокефальної Православної Церкви (1930р.).

3. Митрополит Василь Липківський: постать на тлі епохи.

4. Центральний орган радянської влади та радянський уряд в Україні називалися: а) Центральна Рада та Генеральний секретаріат; б) Центральний виконавчий комітет та Народний секретаріат; в) Верховна Рада та Кабінет Міністрів.

5. У січні 1930 р. перехід більшовиків в УРСР, як і в інших республіках СРСР, від політики обмеження до політики знищення куркульства як класу означав: а) агітацію заможних селян за добровільний вступ до колгоспів; б) насильницьке знищення заможних селянських господарств, терор проти самих селян; в) запровадження нових обмежень на індивідуальне господарювання селян, заборона використовувати найману працю, підвищення розмірів податків для індивідуальних господарств. Це робилося заради того, щоб продемонструвати переваги колективного господарювання над індивідуальним. Створенням умов, за яких індивідуальне господарство ставало не ефективним, повинно було змусити куркулів вступити до колгоспів.

465

6. В Україні учасниками дисидентського руху в основному були: а) представники творчої інтелігенції; б) робітники; в) селяни; г) вихідці з номенклатурних кіл; д) військові; е) кримські татари; є) віруючі.

№ 23

1.Політика воєнного комунізму та нова економічна політика більшовицької партії: суть, наслідки та результати.

2.Ліквідація радянським режимом Української Греко-Католицької церкви

(1946р.).

3.Митрополит Андрій Шептицький: постать на тлі епохи.

4.Вкажіть період існування Гетьманату: а) березень 1917р. – січень 1918р.; б) січень 1918р. – квітень 1918р.; в) квітень 1918р. – листопад 1918р.

5.Причини голодомору 1932 – 1933 рр.: а) неврожай 1932р. через посуху; б) голодомор штучно організований радянською владою з метою підкорення селян, утвердження колгоспного ладу в Україні. Вважалося, що такі жертви виправдає швидка індустріалізація та побудова комунізму в СРСР.

6.Закарпаття ввійшло до складу УРСР в: а) 1939р.; б) 1940р.; в) 1945р.

№ 24

1. Діяльність ОУН в роки Другої світової війни: батальйони «Роланд», «Нахтігаль», похідні групи, Українська дивізія «Галичина».

2. Український «самвидав»: суть та історичне значення.

3.Іван Дзюба, Михайло Брайчевський, Валентин Мороз: постаті на тлі епохи.

4.Вірш П. Тичин «Пам’яті тридцяти» присвячено: а) робітникам київського заводу «Арсенал» – учасникам повстання проти Центральної Ради в січні 1918р.; б) бійцям української армії, що загинули під Крутами в березні 1918р.; в) акції партизан та повстанців, що діяли в Україні в часи революції.

466

5. Згідно з Ризьким мирним договором, підписаним між радянською Росією та Польщею в березні 1921р.: а ) Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь і Західне Полісся, а також Східна Галичина входили до складу Української радянської республіки, інші частини Правобережжя відійшли до Польщі; б) Східна Галичина залишилася за Польщею, крім цього, до складу Польщі входила Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь і Західне Полісся, інші частини ввійшли до складу УСРР; в) ваш варіант відповіді.

6. Першим президентом Української Академії Наук був: а) М. Грушевський; б) В. Вернадський; в) А. Кримський.

№ 25 1. Перший (1919–1920) та Другий (1921р) Зимові походи армій УНР.

2. Створення, програмні документи та діяльність Української робітничоселянської спілки, Українського національного фронту, Української Гельсінської групи.

3. Олександр Шумський, Михайло Скрипник, Михайло Хвильовий, Михайло Волобуєв: постаті на тлі епохи.

4. У 1921р. більшовики розстріляли 358 бійців української армії, які потрапили в полон: а) під Києвом; б) під Чортковом на Тернопільщині; в) під Базаром на Житомирщині.

5. Систему управління державою, основу якої становить організована в певну ієрархію спеціалізована група чиновників, що підпорядковуються суворим правилам (закріплених юридично чи неформально), називають: а) функціонуючою; б) бюрократичною; в) авторитарною.

6. Автором мелодії національного гімну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни» є композитор: а) Михайло Вербицький; б) Микола Лисенко; в) Кирило Стеценко.

467

2.Завдання для підготовки до екзамену

1.Предмет, завдання та періодизація курсу «Історія України».

2.Джерела та історіографія курсу «Історія України».

3.Формування людської цивілізації на території України. Періодизація первісного суспільства.

4.Перші етнічні утворення на території України: кіммерійці, скіфи, сармати, готи, гуни.

5.Античні міста-держави Північного Причорномор’я.

6.Походження слов’ян: венеди, анти, склавини. Їх розселення, заняття, суспільний устрій, побут, звичаї.

7.Походження українського народу та ставлення його державності. Етнонім «Україна». Національна символіка.

8.Виникнення та становлення давньоруської держави. Заснування Києва. Походження топоніма «Русь». Норманська та антинорманська теорії. Аскольд і Дир.

9.Внутрішня та зовнішня політика князів: Олега, Ігоря, Ольги, Святослава, Володимира, Ярослава.

10.Хрещення Русі та його історичне значення.

11.Політичний устрій та соціально-економічний розвиток Київської Русі. 12.Політична роздробленість Київської Русі: причини та наслідки. 13.Боротьба Русі з кочівниками: печеніги, половці, монголо-татари. 14.Утворення та розвиток Галицько-Волинського князівства і його роль в

історії української державності. Данило Галицький.

15.Загарбання українських земель іноземними державами в XIV–XVI ст. Кревська (1385) та Люблінська (1569) унії.

16.Політичне, соціально-економічне становище та духовно-культурний розвиток українських земель в XIV – XVI ст. Берестейська (1596) унія.

468

17.Виникнення та феномен українського козацтва: військова організація та військове мистецтво.

18.Утворення Запорозької Січі. Запорозька Січ – як військова, господарська та державна організація. Дмитро Байда-Вишневецький.

19.Українське козацтво у міжнародних відносинах XVI – середини XVII ст. Петро Конашевич-Сагайдачний.

20.Козацько-селянські повстання кінця XVI – першої третини XVII ст. 21.Причини, характер, і періодизація Української національної революції

середини XVII ст. Богдан Хмельницький.

22.Військові дії у 1648–1653 рр. Зборівський та Білоцерківський мирні договори.

23.Утворення Української гетьманської козацької держави середини XVII ст. Її політичний та адміністративно-територіальний устрій, економічні відносини.

24.Переяславська угода та Березневі статті (1654) і їх наслідки для України. 25.Україна в другій половині XVII ст.: доба Руїни.

26.Гетьман Іван Мазепа, його внутрішня і зовнішня політика та роль в історії України.

27.Колоніальна політика Російської імперії щодо України в першій половині XVIIІ ст. Пилип Орлик, Павло Полуботок.

28.Україна у другій половині XVIIІ ст. Кирило Розумовський.

29.Ліквідація російським самодержавством Гетьманщини та Запорозької Січі. Петро Калнишевський.

30.Соціальні рухи в Україні: гайдамацтво, Коліївщина, опришківство. 31.Україна в російсько-турецьких війнах другої половини XVIIІ ст. – першої

половин ХІХ ст.

32.Поділи Польщі та їх вплив на територіальні зміни в Україні в другій половині XVIIІ ст.

469

33.Політичне становище та соціально-економічний розвиток України у складі Російської імперії та Австрійської монархії наприкінці XVIIІ ст. – першій половині ХІХ ст.

34.Національне відродження в Україні в першій чверті ХІХст. Масонський та декабристський рухи.

35.Кирило-Мефодіївське товариство в історії суспільно-політичного руху та культури України.

36.«Руська трійця» в історії суспільно-політичного руху та культури України.

37.Західноукраїнські землі в Європейській демократичній революції 1848 року.

38.Скасування кріпосного права та панщини на західнота східноукраїнських землях.

39.Особливості політичного та соціально-економічного розвитку українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій у другій половині ХІХст.

40.Суспільно-політичне життя та національний рух в Україні у другій половині ХІХ ст. Громадівці, народники. Москвофіли, народовці.

41.Виникнення, програмні документи та діяльність українських політичних партій наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст.

42.Революційні події 1905–1907 рр. в Україні.

43.Україна у Першій світовій війні.

44.Створення, бойовий шлях та культурно−освітня діяльність Українських Січових Стрільців.

45.Причини, характер та періодизація другої Української національної революції початку ХХ ст.

46.Утворення Української Центральної Ради, її національний, соціальний і партійний склад та програма. Михайло Грушевський.

470

47.Утворення Генерального секретаріату, його діяльність. Володимир Винниченко.

48.Універсали Центральної Ради та проблеми розбудови Української держави. Проголошення Української Народної Республіки.

49.Проголошення та спроби встановлення радянської влади більшовиками. Перша війна радянської Росії проти УНР. Героїзм і трагедія Крут.

50.Берестейський мирний договір УНР з Центральними державами: досягнення і прорахунки.

51.Гетьманський переворот і прихід до влади Павла Скоропадського. Утворення гетьманського уряду, його склад і програмні документи.

52.Внутрішня і зовнішня політика Гетьманської держави Павла Скоропадського.

53.Прихід до влади Директорії, її склад, соціально-економічна та політична програма.

54.Друга війна радянської Росії проти УНР. Утвердження радянської влади в Україні. Симон Петлюра.

55.Перший та Другий зимові походи армії УНР. Трагедія під Базаром. 56.Варшавський та Ризький мирні договори та їх наслідки для України. 57.Листопадова національно-демократична революція (1918) та виникнення

Західно-Української Народної Республіки. Євген Петрушевич. 58.Польсько-українська війна 1918–1919 рр. Кость Левицький. 59.Акт злуки УНР та ЗУНР (1919), проблеми соборності України.

60.Причини поразки та уроки Другої української національної революції

1917–1921 рр.

61.Внутрішнє і міжнародне становище України після поразки національновизвольних змагань 1917–1921 рр. Черговий перерозподіл українських земель іноземними державами.

62.Входження УСРР до складу СРСР. Обмеження суверенітету республіки.

471