Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч. прог. ДЕК- 11 ФФВ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

12

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Факультет підвищення кваліфікації, перепідготовки, післядипломної

та заочної освіти

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА

з дисципліни «Медико-біологічні основи фізичної культури і спорту»

(2010-2011 навчальний рік)

Спеціальність «Фізичне виховання»

Освітньо кваліфікаційний рівень «Бакалавр»

Затверджено”

на засіданні вченої ради

факультету підвищення кваліфікації, перепідготовки,

післядипломної та заочної освіти

07.04.2011Р., протокол №3 Голова вченої ради фпкпПтаЗо

______________(Сидорко О.Ю.)

Львів-2011

СПОРТИВНА МОРФОЛОГІЯ

Анотація

Спортивна морфологія вивчає особливості будови тіла людини, а також структурні перебудови, які відбуваються в організмі під впливом фізичних навантажень на різних рівнях будови організму: клітинному, тканинному, органному та системному. Основна мета курсу – забезпечити майбутніх фахівців знаннями, уміннями та навиками у питаннях:

  • методики оцінки розмірів і пропорцій тіла, постави, конституційної соматотипології, визначення складу тіла, рухомості в суглобах, сили окремих груп м’язів, т.п.;

  • структурних перебудов, які відбуваються в організмі під дією фізичних навантажень;

  • правильної оцінки змін, що відбуваються в організмі при заняттях ФК, використання цих знань для покращення здоров’я або для підвищення спорт. майстерності;

  • профілактики перетренування і управління адаптацією організму до зростаючих фізичних навантажень на основі морфологічних критеріїв контролю.

Спортивна морфологія сприяє наближенню анатомії до практики ФК, є зв’язковою ланкою між біологічними науками та спортивною педагогікою.

Профілактична роль спортивної морфології в тому, щоб попереджати перетренування, керувати адаптацією організму людини до наростаючих фізичних навантажень.

Вікова морфологія вивчає зміни будови тіла людини в зв’язку з віком і функціональну обумовленість будови тіла на різних етапах індивідуального розвитку.

Оскільки для окремих видів спорту характерний ранній початок спеціалізованих занять і як результат – дія надмірних навантажень на недостатньо зміцнілий організм, це ставить перед спортивною морфологією завдання, пов’язані з запитами дитячого та юнацького спорту і оздоровчими аспектами ФК.

Програмний матеріал

Спортивна морфологія як наука і предмет викладання в УФК. Завдання спортивної морфології. Конституційні особливості та їх значення у спортивному відборі та орієнтації.

Фізичний розвиток людини. Поняття про фізичний розвиток. Показники фізичного розвитку. Методи оцінки фізичного розвитку людини. Роль морфофункціональних показників у спортивному відборі.

Адаптація систем організму до фізичних навантажень. Поняття про адаптацію. Морфологічні прояви компенсаторно-пристосувальних процесів. Зміни в м’язовій системі під впливом фізичних навантажень. Зміни в кістковій системі під впливом фізичних навантажень. Зміни в серцево-судинній системі, внутрішніх органах і нервовій системі під впливом фізичних навантажень, зміни у розміщенні внутрішніх органів при виконанні фізичних вправ.

Основи вікової морфології. Вікова морфологія, її зв’язок з іншими науками і значення у практиці фізичного виховання. Завдання вікової морфології. Основні закономірності росту і розвитку організму. Статеве дозрівання і його морфофункціональна характеристика. Паспортний та біологічний вік. Анатомічні особливості дітей, підлітків і людей літнього віку.

Студент повинен знати:

  1. особливості будови тіла осіб, що займаються ФК,

  2. структурні перебудови, які відбуваються в організмі під час адаптації до фізичних навантажень;

  3. вікові, статеві особливості будови тіла людини;

Студент повинен вміти:

  1. володіти методиками оцінки розмірів і пропорцій тіла, постави, конституційної соматотипології, визначення складу тіла, рухомості в суглобах, сили окремих груп м׳язів і т.п.;

  2. оцінити рівень фізичного розвитку, характер змін, що відбуваються під впливом занять фізичною культурою, виявити ознаки перетренованості.