Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка фин 2 стационар.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Тема 3. Облік доходів, витрат та фінансових результатів діяльності

Методичні вказівки

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності визначає П(С)БО 15 "Дохід". Його норми стосуються підприємств, організацій та інших юридичних осіб незалежно від форм власності (крім бюджетних установ). Визнані доходи в бухгалтерському обліку класифікують за такими групами: дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг); операційні доходи; фінансові доходи; інші доходи. Склад доходів, що відносяться до відповідної групи, встановлено П(С)БО 3 "Звіт про фінансові результати".

Згідно з Планом рахунків процес реалізації сільськогосподарської продукції, товарів, робіт і послуг відображають на кількох балансових рахунках: 90 "Собівартість реалізації", 93 "Витрати на збут", 70 "Доходи від реалізації"".

Для узагальнення інформації про інші доходи від операційної діяльності призначені рахунки 71 "Інший операційний дохід". Для обліку доходів фінансової діяльності передбачено рахунки: 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи". Для обліку доходів, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов'язані з операційною та фінансовою діяльністю підприємства, призначено рахунок 74 "Інші доходи". Облік доходів, які виникають у результаті надзвичайної діяльності, передбачено здійснювати на рахунку 75 "Надзвичайні доходи". Для обліку податку на прибуток застосовують рахунок 98 "Податок на прибуток".

Для обліку формування доходів і результатів діяльності використовують Журнал-ордер № 6 с.-г., де відображають операції за рахунками: 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками", 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід", 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи", 74 "Інші доходи", 75 "Надзвичайні доходи", 79 "Фінансові результати".

Записи в Журналі-ордері роблять підсумком за місяць на підставі Відомості № 6.4 аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів; Відомості № 6.6 аналітичного обліку по рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками"; Відомості № 6.7 аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79.

Дані первинних документів узагальнюються в необхідному розрізі в "Реєстрі документів по реалізації готової продукції, біологічних активів (безготівкові розрахунки)" (ф. № 6.1); "Реєстрі документів по реалізації товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (безготівкові розрахунки)" (ф. № 6.І "Реєстрі документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за цінами реалізації)" (ф. № 6.3) та "Реєстрі документів по реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів за готівку (за обліковими цінами)" (ф. № 6.3а). Підсумкові дані цих реєстрів за видами продукції і каналами реалізації переносять у Відомості № 6.4 аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів, яка складається щомісяця.

Для накопичення інформації на протязі звітного періоду про собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) та дохід від реалізації призначена Книга аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт та послуг, виробничих запасів (ф. № 6.5), де відображається кількість та облікова вартість реалізованої продукції (дебет субрахунків 901, 902, 903, 943) та накопичується та систематизується інформація за напрямами реалізації (продаж заготівельним організаціям, видача в рахунок розрахунків за земельні і майнові паї, оплати праці, за готівку та інша реалізація) про кількість та реалізаційну вартість (кредит субрахунків 701, 702, 703, 712) без ПДВ.

Записи в Журнал-ордер № 6 с.-г. з кредиту рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками" здійснюють на підставі Відомості № 6.6 аналітичного обліку по рахунку 36 "Розрахунки з покупцями і замовниками". У Відомості № 6.6 наводиться перелік всіх покупців і замовників, які мали стосунки за звітний період або заборгованість за попередні періоди. За кожним з них показуються залишки на початок і кінець місяця і обороти за дебетом і кредитом за звітний період. Заповнюється відомість на підставі реєстрів №6.1, № 6.2, первинних документів та аркушів-розшифровок.

Кредитові обороти по рахунку 70 в дебет рахунків 36, 37, 30, 66 та ін. переносять до Журналу-ордеру № 6 с.-г. на підставі Відомості №6.4 аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт послуг, виробничих запасів. Кредитові обороти по субрахунках 701, 702, 703, 712 переносять у Зведені аналітичні дані про доходи (зворотна стор Журналу-ордеру № 6 с.-г.) також на підставі Відомості № 6.4.

Кредитові обороти за рахунками 71 "Інший операційний дохід", 72 "Дохід від участі в капіталі", 73 "Інші фінансові доходи", 74 "Інші доходи", 75 "Надзвичайні доходи", переносять до Журналу-ордера № 6 с.-г. в дебет відповідних рахунків на підставі Відомості № 6.7 аналітичних даних і доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75, 79. Кредитові обороти по субрахунках до рахунків 71, 72, 73, 74, 75, переносять у Зведені аналітичні дані про доходи (зворотна сторона Журналу-ордеру № 6 с.-г.) також на підставі Відомості №1 аналітичних даних про доходи.

Кредитові обороти за рахунком 79 "Фінансові результати" переносять до Журналу-ордера № 6 с.-г. в порядку закриття рахунків 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 на підставі бухгалтерських довідок, складених з використанням Книги аналітичного обліку реалізації продукції, біологічних активів, товарів, робіт послуг, виробничих запасів ф. № 6.5 та Відомості № 6.7 аналітичних даних про доходи по рахунках: 71, 72, 73, 74, 75.

Відомість № 6.7 аналітичних даних про доходи складають на підставі первинних документів за відповідними статтями щомісяця.

Завдання для виконання

Завдання 1

Знайти відповідне визначення та нормативну базу для кожного наведеного терміна.

Термін

Визначення

Нормативна база

А. Зменшення економічних вигід у вигляді вибуття активів або збільшення зобов'язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками)

Б. Збільшення економічних вигід у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників)

В. Перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати

Г. Сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними витрати

Д. Діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства

Н. Придбання та реалізація необоротних активів, а також фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів

Ж. Операції, пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг),- що є головною метою створення підприємства і забезпечують основну частину його доходу, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою діяльністю

Завдання 2

1. Відобразити операції з обліку доходів і витрат основної операційної діяльності підприємства, яке займається виробництвом продукції.

2. Визначити показники:

- чистий дохід від реалізації продукції;

- валовий прибуток (збиток) (прибуток/збиток).

Господарські операції підприємства СТОВ «Степове» у січні 20__ р.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

На підставі накладних на внутрішнє переміщення списано:

- сировину на виробництво готової продукції

- пакувальні матеріали для затарювання готової продукції

310000

1400

На підставі розрахунково-платіжної відомості нарахована оплата праці:

- виробничого персоналу

- апарату управління цехом

- апарату управління підприємством

- персоналу, що забезпечує збут готової продукції

15000

4000

12000

8000

На підставі розрахунку бухгалтера нараховано внески до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування та пенсійного забезпечення:

- виробничого персоналу

- апарату управління цехом

- апарату управління підприємством

- персоналу, що забезпечує збут готової продукції

5700

1500

4500

3000

Нарахована амортизація згідно з розрахунком бухгалтера:

- основних засобів загальновиробничого призначення

- інших необоротних матеріальних активів загальновиробничого призначення

- офісного обладнання

6500

600

2400

Нараховано поточні зобов'язання згідно з договорами операційної оренди:

- складського приміщення для зберігання готової продукції вартість оренди без ПДВ

ПДВ

до сплати

- офісного приміщення вартість оренди без ПДВ

ПДВ

до сплати

5000

1000

6000

2000

400

2400

Нараховано поточні зобов'язання згідно з актами наданих послуг з утримання основних засобів (ремонт, опалення, освітлення, водопостачання, охорона):

- загальновиробничого призначення вартість послуг

ПДВ

до сплати

- загальногосподарського призначення вартість послуг

ПДВ

до сплати

8000

1600

9600

1500

300

1800

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

Нараховано поточні зобов'язання згідно з актами наданих послуг з транспортування готової продукції

вартість послуг без ПДВ

ПДВ

до сплати

9000

1800

10800

Нараховано поточні зобов'язання згідно з рахунками, пред'явленими до оплати за послуги зв'язку вартість послуг без ПДВ

ПДВ

до сплати

800

160

960

Нараховано комунальний податок

17

Списано загальновиробничі витрати згідно з розрахунком бухгалтера

Оприбутковано з виробництва готову продукцію

На підставі накладних визнано дохід від реалізації готової продукції з оплатою:

- вартість реалізації готової продукції безПДВ

ПДВ

до сплати

400000

80000

480000

На підставі податкових накладних нараховано податкові зобов'язання з ПДВ

80000

На підставі розрахунку бухгалтера відображена собівартість реалізованої готової продукції

Згідно з випискою з поточного рахунку в національній валюті зарахована оплата покупців за реалізовану готову продукцію

478500

Згідно з договором покупцю надана знижка за дострокову оплату

1500

Завдання 3

Відобразити операції з обліку доходів і витрат іншої операційної діяльності.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

На підставі накладної визнано дохід від реалізації виробничих запасів з оплатою:

- вартість реалізації без ПДВ

ПДВ

до сплати

- собівартість реалізованих виробничих запасів

8000

1600

9600

7200

Згідно з довідкою бухгалтера визнано дохід від списання кредиторської заборгованості за розрахунками з іншими кредиторами по закінченні строку позовної давності

30

На підставі розрахунку бухгалтера відображається нарахування резерву сумнівних боргів

400

На підставі виписки з поточного рахунку в національній валюті списано штрафні санкції за порушення податкового законодавства

150

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

На підставі порівняльної відомості відображаються результати інвентаризації запасів:

- оприбуткована сировина, раніше не врахована у складі активів

- списана нестача готової продукції за її балансовою вартістю

- нарахована дебіторська заборгованість винних осіб по відшкодуванню збитків, завданих нестачею

- нараховано зобов'язання по перерахуванню до бюджету частини відшкодованих збитків

240

80

360

280

Завдання 4

Відобразити операції з обліку доходів і витрат фінансової та інвестиційної діяльності.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

Згідно з довідкою бухгалтера визнано дохід, пов'язаний зі збільшенням частки інвестора в чистих активах дочірнього підприємства

15000

На підставі виписки відображається одержання відсотків за користування банком коштами на поточному рахунку в національній валюті

35

На підставі розрахунку бухгалтера відображається нарахування зобов'язань зі сплати відсотків за користування кредитом банку

200

Згідно з актом приймання-передачі основних засобів та розрахунку визнано дохід від реалізації виробничого обладнання.

- вартість реалізації без ПДВ

- ПДВ

-до сплати

- остаточна вартість виробничого обладнання

- знос

15000

3000

18000

14000

500

Завдання 5

1.Відобразити операції з обліку фінансових результатів від звичайної діяльності до оподаткування.

2.Відобразити операції з обліку податку на прибуток.

З .Визначити і відобразити в обліку чистий прибуток (збиток). 4.Відобразити операції з обліку використання прибутку. 5.Визначити нерозподілений прибуток (непокритий збиток).

Господарські операції СТОВ «Степове» у січні 20__ р.

Зміст операції

Дебет

Кредит

Сума, грн

Відображається закриття рахунків доходів:

- дохід від реалізації готової продукції

- дохід від реалізації інших оборотних активів

- дохід від списання кредиторської заборгованості

- відшкодування раніше списаних активів

- інші доходи від операційної діяльності

- дохід від участі в капіталі

- інші фінансові доходи

- дохід від реалізації необоротних активів

Відображається закриття рахунків витрат:

- собівартість реалізованої готової продукції

- адміністративні витрати

- витрати на збут

- собівартість реалізованих виробничих запасів

- сумнівні та безнадійні борги

- нестачі і втрати від псування цінностей

- визнані штрафи, пені, неустойки

- відсотки за кредит

- собівартість реалізованих необоротних активів

Нараховано податок на прибуток

7700

Списано витрати з податку на прибуток

Списано фінансовий результат від звичайної діяльності

Відображено збільшення резервного капіталу за рахунок використання прибутку в поточному році (5%)

Нараховано дивіденди (50% прибутку)

Списано використаний прибуток