Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка фин 2 стационар.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

1.3. Облік розрахунків за податками

Методичні вазвки.

Для узагальнення інформаціїпро розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету, включаючи податки з працівників підприємства, та за фінансовими санкціями, що справляються в дохід бюджету призначено рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами".

За кредитом цього рахунку відображають нараховані платежі до бюджету, за дебетом - належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо. Кредитове сальдо показує заборгованність підприємства перед бюджетом, тобто суму, яку підприємство має перерахувати до бюджету. Дебетове сальдо за рахунком 64 означає переплату до бюджету (податковий кредит), тобто надлишково перераховану суму до бюджету, яку необхідно зарахувати в рахунок чергових платежів або повернути підприємству.

Рахунок 64 "Розрахунки за податками й платежами" має такі субрахунки:

- 641 "Розрахунки за податками";

- 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами";

- 643 "Податкові зобов'язання";

- 644 "Податковий кредит".

На субрахунку 641 "Розрахунки за податками" ведуть облік пода­тків, які нараховують та сплачують відповідно до чинного законодавс­тва (податок на прибуток, податок на додану вартість інші податки).

На субрахунку 642 "Розрахунки за обов'язковими платежами" ведеться облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які справляються відповідно до чинного законодавства України та облік яких не ведеться на рахунку № 65 "Розрахунки за страхуванням", до яких також відносяться місцеві податки та збори. Їх доцільно обліковувати у розрізі наступних субрахунків:

6420 – акцизний збір;

6421 – митний збір;

6422 – збір за спеціальне використання природних ресурсів.

На субрахунку 643 "Податкові зобов'язання" ведуть облік суми , податку на додану вартість, визначеної, виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші мате­ріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підля­гають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку 644 "Податковий кредит" ведуть облік суми пода­тку на додану вартість, на яку підприємство набуло право зменшити податкове зобов'язання.

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами ведуть за їх видами. Це дає можливість перевірити правильність розрахунків за кожним видом платежу.

Облік платежів ведуть окремо по кожному податку чи платежу. Наприклад, податок на додану вартість треба обліковувати окремо від податку на прибуток тощо.

Слід зазначити, що одні податки, збори і платежі включають у витрати виробництва, інші покривають із прибутку підприємства.

На підставі відповідних пер­винних документів - податкових накладних з податку на додану вар­тість, розрахунків встановленої форми з інших податків і платежів і платіжних доручень про їх перерахування у бюджет - проводять за­писи у розрізі кожного податку чи платежу у реєстрах аналітичного обліку розрахунків з бюджетом. Для обліку податку на додану вар­тість, крім того. використовують книги обліку продажу і придбання то­варів (робіт, послуг), записи в яких проводять на основі податкових накладних. Одночасно податок на додану вартість відображають у товарно-транспортних накладних та платіжних дорученнях про опла­ту покупцями вартості відвантажених їм товарів, продукції, виконаних робіт чи послуг або отриманих від постачальників чи підрядників сировини, товарів, робіт і послуг. При цьому має бути повна відповід­ність щодо запису операцій як у податкових накладних, так і в інших документах.

Для обліку розрахунків з бюджетом використовють журнал-ордер № 3Г с.-г і відомість аналтичного обліку за рахунком № 64 (ф.№ 3.5 с.-г), де зобовязання записують за їх видами за місяць і з початку року. У відомості на кожний вид плтежів відводять рядок. Пісумки відомості заносять у журнал-ордер № 3Г с.-г, з якого загальний підсумок переносять у Головну Книгу

Сільськогосподарські товаровиробники сплачують фіксований сільськогосподарський податок з одиниці площі, який не змінюється протягом визначеного Законом України "Про фіксований сільськогосподарський податок" терміну.

Фіксований сільськогосподарський податок сплачується в рахунок таких податків і зборів (обов'язкових платежів):

  • податку на прибуток підприємств;

  • плати (податку) за землю;

  • комунального податку;

  • збору за геологорозвідувальні роботи, виконані, за рахунок Державного бюджету;

  • плати за придбання торгового патенту на здійснення торговельної діяльності;

  • збору за спеціальне водокористування для потреб сільського господарства.

Інші податки та збори (обов'язкові платежі), сплачуються сільськогосподарськими товаровиробниками в порядку і розмірах, визначених законодавчими актами України.

Платниками фіксованого сільськогосподарського податку є сільськогосподарські підприємства різних організаційно-правових форм, передбачених чинним законодавством України, селянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподарської продукції, в яких сума, одержана від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, перевищує 75 відсотків від загальної суми валового доходу підприємства.

У разі, коли у звітному періоді валовий дохід від операцій з реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки становить менш як 75 відсотків від загального обсягу реалізації, підприємство сплачує податки у наступному звітному періоді на загальних підставах.

До платників фіксованого сільськогосподарського податку належать також власники земельних ділянок та землекористувачі, в тім числі орендаторі, які виробляють товарну сільськогосподарську продукцію, крім власників та землекористувачів земельних ділянок, переданих для ведення особистого підсобного господарства.

Об’єктом оподаткування є площі сільськогосподарських угідь.

Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється у відсотках до їх грошової оцінки, проведеної за станом на 01.07.95 р. у таких розмірах:

  • для ріллі, сіножатей та пасовищ – 0,15

  • для багаторічних насаджень – 0,09

  • для земель водного фонду – 0,45.

Платники податку визначають суму фіксованого сільськогосподарського податку на поточний рік у порядку і розмірах, передбачених Законом, і подають розрахунок органу державної податкової служби за місцем знаходження платника податку до 1 лютого поточного року.

Розрахунок суми фіксованого сільськогосподарського податку здійснюється платником податку за формулою:

+ ++ ++= Еподатку,

Де Пріл. – площа ріллі;

Псін – площа сіножатей;

П пас – площа пасовищ;

Пб/нас. – площа багаторічних насаджень;

П зем.в/фон. – площа земель водного фонду, які виккористовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах, що перебувають у власності платника податку або надані йому у користування, у тому числі на умовах оренди;

Гріл. – грошова оцінка ріллі;

Гсін – грошова оцінка сіножатей;

Г пас – грошова оцінка пасовищ;

Г б/нас. – грошова оцінка багаторічних насаджень;

С под. для ріл. – ставка податку у відсотках до грошової оцінки 1 га ріллі;

С под. для сін – ставка податку у відсотках до грошової оцінки 1 га сіножатей;

С под. для пас – ставка податку у відсотках до грошової оцінки 1 га пасовищ;

С под. для б/нас. – ставка податку у відсотках до грошової оцінки 1 га багаторічних насаджень;

С под. для зем.в/фон. – ставка податку у відсотках до грошової оцінки 1 га ріллі для земель водного фонду

Еподатку – загальна сума фіксованого сільськогосподарського податку.

Загальний податковий розрахунок фіксованого сільськогос­подарського податку на поточний рік на всю площу земельних ділянок, які підлягають оподаткуванню, подається щорічно до 1 лютого поточного року платником податку до органу державної податкової служби за місцем своєї реєстрації. У цей самий термін платник податку подає звітний розрахунок фіксованого сільськогосподарського податку окремо за кожною земельною ділянкою до органу державної податкової служби за місцем розташування такої земельної ділянки.

Сплата податку проводиться щомісячно протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем базового звітного (податкового) місяця, у розмірі третини суми податку, визначеної у таких розмірах:

у І кварталі - 10 відсотків;

у II кварталі — 10 відсотків;

у III кварталі - 50 відсотків;

у IV кварталі - 30 відсотків.

Нарахована (внесена) сума ФСП — один із видів загальновиробничих витрат сільськогосподарського підприємства, які наприкінці звітного року суму ФСП розподіляють між об'єктами обліку витрат продукції рослинництва пропорційно до площі угідь, зайнятих відповідними культурами.

При нарахуванні і розподілу ФСП складаються бухгалтерські проводки:

1. На суму нарахованого ФСП дебетується окремий субрахунок рахунка 91 "Загальновиробничі витрати" і кредитується рахунок 641 "Розрахунки за податками".

2. На суму ФСП, розподілену між об'єктами обліку витрат дебетується рахунок 23 «Виробництво», субрахунок 231 «Рослинництво» і кредитується рахунок 91 «Загальновиробничі» витрати .

Завдання для виконанння

1. Відобразити господарські операції з обліку товарів у роздрібній торгівлі.

Пор №

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Одержані товари від постачальника

30000,0

2

Відображено ПДВ

?

3

Продані товари за продажною вартістю

48000,0

4

Списується собівартість реалізованих товарів

39000,0

5

Нараховано ПДВ на реалізованы товари

?

6

Сплачено податок на додану вартість за реалізованими товарами

?

7

Списується дохід від реалізації товарів

?

8

Списується собівартість реалізованих товарів

?

9

Визначено фінансовий результат від реалізації товарів

?

2. На поточний рахунок ПП "Деркул" надійшов від СТОВ "Степове" аванс за майбутні поставки комбікорму на суму 10000 грн (з урахуванням ПДВ 2000 грн), всього 12000 грн. фактична собівартість комбікорму 6000 грн. відобразити зазначені операції ПП "Деркул" та ТОВ "Степове"

Журнал реєстрації господарських операцій СТОВ "Степове"

Пор №

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Проведена оплата комбікорму

2

Відображено податковий кредит з ПДВ на комбікорм

3

Оприбутковано комбікорм

4

Списано суму раніше нарахованого ПДВ на комбікорм

5

Відображено залік заборгованості

Журнал реєстрації господарських операцій ПП "Деркул"

Пор №

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн.

Дт

Кт

1

Відображена оплата комбікорму

2

Відображено податкове зобов'язання з ПДВ на комбікорм

3

Списано комбікорм

Відображено контрактну вартість комбікорму

4

Відображено розрахунки з ПДВ

5

Відображено залік заборгованості

Додаток

до Положення про порядок справляння та обліку фіксованого сільськогосподарського податку

Подається до державної податкової інспекції за місцем розташування земельної ділянки до 1 лютого