Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kurs_lekts.doc
Скачиваний:
235
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.29 Mб
Скачать

3.3.5. Пермський період.

Цей період тривав близько 45 млн. років. У пермський період природні умови на Землі різко змінилися. Причи­ною цьому було герцинське горотворення, коли виникли нові гірські хребти – Урал, Тянь-Шань, Добруджа. Це цілком змінило вигляд Землі. В результаті горотворення море звільнило частину материків. На місці морів подекуди залишалися обширні лагуни, де утворювались поклади солей. У зв'язку з горотворенням посилились вулканічні процеси.

Кліматна Землі за пермського періоду був посушливий. У південній півкулізледеніннядосягало максимуму і під кінець періоду відійшло.

Наприкінці палеозойської ери значно оновилася рослинність. Багато представників кам'яновугільної рослинності вимерло. Замість них по­силено розвивалися голонасінні рослини, хвойні дерева та пальми, які вже характерні для наступної ери. В багатьох районах продовжувало утворю­ватися кам'яне вугілля.Пермське вугілля залягає потужними пластами в Кузнецькому та Тунгуському басейнах.

Протягом пермського періоду на Землі сталися істотні зміни і в складі тваринного світу. Вимерли останні характерні представники палеозойської фауни — трилобіти, корали табуляти, головоногі молюски ортоцерати, багато родів брахіопод. Натомість розмножились молюски амоніти. В мо­рях пермського періоду були різноманітні риби. На суші існували панцироголові амфібії, з'явилися звіроподібні рептилії. Більшість представ­ників цих тварин наприкінці палеозойської ери вимерло. Отже, на межі палеозойської та мезозойської ер відбувається цілковитеоновлення форм органічного життя.

Пермські відклади поширені менше, ніж кам'яновугільні. У багатьох районах вони представлені соленосними верствами з гіпсом та піщано-глинистими породами. З ними пов’язані поклади солі, гіпсу. Пермські відклади на Україні відслонюються на північно-західних схи­лах Донецького кряжа, Кримських гір та Карпат. З пермськими відкладами в Дніпровсько-Донецькій западині пов'язані родовища нафти й газу, родовища солі, гіпсу та ангідриту на Донецькому кряжі, а також калійні солі, кам'яне вугілля (Печорський, Кузнецький ба­сейни), мідна руда (Приуралля та Техас), марганець (Мала Азія, Іспанія), олово (Малаккський півостров), залізна руда (Рурський басейн, Великобританія).

3.4. Мезозойський етап розвитку Землі.

Мезозойська ера мала дуже сприятливі умови для розвитку органічного жит­тя. Тектонічні рухи за мезозою проявлялись у вигляді значних коливань, які поширювались майже на всі материках. Всередині ери в окремих части­нах середземноморської та тихоокеанської геосинкліналей відбувалися значні дислокації – кімерійськегоротворення. Залишки структур того часу є в Криму, Східному Сибіру та в інших гірських кряжах. Наприкінці мезозойської ери, після тривалого затишшя, почалося горотворення вздовж тихоокеанського узбережжя, яке в наступну еру поширилось на всі рухли­ві зони планети.

У зв'язку із складними тектонічними рухами розподіл суші та моря в цю еру кілька разів мінявся. Спочатку переважав континентальний режим, а в середині та під кінець ери море наступало й затоплювало більшу частину поверхні сучасних материків. Наприкінці мезозою море швидко відступало і протягом короткого часу звільнило більшу частину площі, яку воно вкривало на материках.

Кліматтоді був теплий і м'який, на початку ери – посуш­ливий, а потім – вологий. Серед рослин переважали сагові та хвойні. В кінці ери з'явилися квіткові дерева і трави.

У складі фауни безхребетних тварин дуже розмножились найпростіші. З їх скелетів утворилися потужні відклади вапняків, крейди. Різноманітні і численні були корали, зокрема рифові. Серед молюсків мезозою характерні амоніти та белемніти. Ще більш різноманітними стали риби. Свого розквіту досягли рептилії. Вони населяли сушу, воду й повітря. Вперше на Землі з'явилися птахи і ссавці.

В кінці ери більшість характерних для того часу представників тваринного світу вимерла. На межі мезозойської ери з кайнозойською за короткий час відбулося цілковите оновлення органічного світу.

За фізико-географічними умовами та розвитком життя мезозойську еру поділяють на періоди: тріасовий, юрський та крейдовий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]