Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сума КРВ ост .doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.42 Mб
Скачать

2.7.7. Обґрунтування видів регулювань та вибору мастильних матеріалів

Регулювань у корпусі плуга немає. Мащення для нього не потрібно.

2.7.8. Розробка конструкції проектованого вузла

Для розробки конструкції заданого у завданні вузла слід вивчити існуючі конструкції вітчизняних та закордонних машин аналогів, та на основі узагальнення найкращих зразків розробити власну конструкцію з урахуванням особливостей проектованої машини. Нижче наводяться схеми основних вузлів, що пропонуються до розробки у завданні (рис. 18-21).

При цьому у тексті ПЗ необхідно навести пояснення та обґрунтування до вибраного конструктивного рішення. За необхідності подаються результати розрахунків.

Креслення вузла виконується на аркуші №4 графічної частини проекту.

а) б)

Рис. 18. Схеми конструктивного оформлення дискового ножа: а – консольний з можливістю самовстановлення; б – із закріпленням на двох опорах

Рис. 19. Схема встановлення транспортних коліс причіпного плуга фірми John Deere

Рис. 20. Пристрій для регулювання положення колеса (глибини обробітку)

Рис. 21. Схеми опорного та опорно-транспортних коліс плугів

2.8. Рекомендації з експлуатації розробленого плуга

У цьому розділі розробляються пропозиції щодо ефективного використання спроектованої машини: сюди входять технічне обслуговування, підготовка машини до роботи, підготовка поля до обробітку, організація руху агрегату по полю. Як приклад, пропонується наступне.

2.8.1. Технічне обслуговування машини

Технічне обслуговування плугів поділяють на щозмінне, періо­дичне і післясезонне.

Щозмінне технічне обслуговування проводять наприкінці кож­ної зміни. Плуг очищають від рослинних решток, бруду й пилу. Пе­ревіряють та в разі потреби підтягують кріплення корпусів і перед­плужників до рами, кріплення лемешів, полиць, польових дошок, дискового ножа. Перевіряють стан механізмів коліс. Якщо є зазори в підшипниках (це перевіряють хитанням коліс), то їх затягу­ють. Змащують підшипник дискового ножа.

Періодичне технічне обслуговування проводять після наробітку плугом 150 га оранки. Спочатку виконують операції щозмінного технічного обслуговування. Далі перевіряють стан лемешів, польо­вих дошок, диска ножа. Якщо лемеші і ніж спрацювались, їх замі­нюють запасними, а спрацьовані здають у ремонт. Польові дошки перевертають. Розбирають, промивають і змащують підшипники коліс.

Післясезонне технічне обслуговування здійснюють після закін­чення польових робіт. При цьому спочатку виконують операції що­змінного й періодичного технічного обслуговування, а далі пере­віряють стан всіх складальних одиниць і деталей плуга. Робочі поверхні корпусів, передплужників, дискового ножа, шарнірні з'єд­нання, різьбу болтів і гайок змащують консерваційним мастилом СХК. Мастило наносять на поверхню деталей тільки підігрітим до 80-100 °С. Мастило СХК не втрачає захисних властивостей про­тягом року і більше. Змивають мастило гасом. Якщо мастила СХК немає, то застосовують суміш відстояного дизельного масла або автолу (70-90 %) з солідолом УСс (10-30 %). Інші частини плу­га очищають від іржі і фарбують. Щоб запобігти корозії, застосо­вують також петролатум.

Плуг слід зберігати в приміщенні або під навісом. Під лемеші і колеса підставляють підкладки.