Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сума КРВ ост .doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
2.42 Mб
Скачать

2.5.3. Побудова горизонтальної та бічної проекції циліндроїдальної (гвинтової) робочої поверхні

Побудова горизонтальної проекції циліндроїдальної поверхні полиці починається з проекції верхнього обрізу. Точки 5 перетину кривої польового обрізу з кривою верхнього обрізу і кривої борозного обрізу з горизонталлю 5-5 переносяться з вертикальної проекції в горизонтальну на однойменну проекцію 5-5 (рис. 3).

Потім точки 6,7,7,6 та інші перетину проекцій твірних з ребром полиці зносяться з вертикальної проекції в горизонтальну на проекції відповідних твірних. З’єднуючи на плані відмічені точки 5,6,7,7,6 та інші плавною кривою, утворюється горизонтальна проекція верхнього і борозного обрізів поверхні. Проекція польового зрізу проходить паралельно стінці борозни.

Бічну проекцію циліндроїдальної робочої поверхні зручніше розміщувати справа від горизонтальної проекції поверхні. Бокова проекція поверхні будується за проекціями положень твірної та за першими двома проекціями робочої поверхні відповідно до правил проекційного креслення.

Горизонтальна проекція гвинтової поверхні залежить від довжини гвинтової частини поверхні L. Під довжиною L розуміють відстань між початковим положенням твірної №4 та обрізом крила, тобто відстань від початку гвинта до кінця поверхні (рис.2).

Відклавши задану величину L (наприклад, L=2b) вниз по лінії дна борозни у вертикальній проекції (з припуском 30-50 мм), одержуємо розташування початку і кінця гвинтової поверхні в плані, тобто початкове положення твірної, що проходить через борозний кінець лемеша та кінцеве (№ 16) положення твірної. Після цього зноситься на горизонтальну з вертикальної проекції борозний кінець лемеша і через отриману точку проводиться горизонтальна проекція леза лемеша, яка із стінкою борозни складає заданий кут 0.

Для побудови горизонтальної проекції поверхні всі точки перетину твірних з обрізом поверхні у вертикальній проекції креслення (за різних положень твірної) переносяться на відповідні положення твірної у горизонтальній проекції креслення. Всі одержані таким чином точки з’єднуються плавними кривими.

Бокова проекція гвинтової поверхні будується справа від горизонтальної проекції шляхом побудови точок контуру. Для цього спочатку будується лінія дна борозни. Ця лінія проводиться вліво від точки Р на відстані, що дорівнює ширині захвату лемеша, помноженій на tg20. На проекціях положень твірної, що проходять через відмічені на кривій переміщень точки, відкладаються від лінії дна борозни відповідні висоти точок контуру, які вимірюються по вертикальній проекції. Одержані точки контуру бокової проекції з’єднуються плавними кривими.

2.5.4. Побудова кривих перерізів циліндроїдальної (гвинтової) робочої поверхні поперечно-вертикальними і поздовжньо-вертикальними площинами

Проводимо січні вертикальні площини, перпендикулярні до стінки борозни. Позначимо їх u (рис.4). Одержані при проведенні цих площин перерізи характеризують плавність поверхні та визначають розвиток кута , який показує здатність поверхні обертати скибу.

Для встановлення характеристики здатності поверхні подрібнювати скибу проводяться вертикальні січні площини v, паралельні стінці борозни (рис.5); одержані таким чином перерізи характеризують розвиток кута .

Криві перерізів, перпендикулярні до стінки борозни, будуються у вертикальній проекції, а криві перерізів, паралельні стінці борозни, наносяться на бокові проекції.

Вертикальні січні площини v та u наносяться на горизонтальну проекцію креслення на відстані 50...100 мм одна за одною (на рис.3 не показані).

Рис. 4. Схема перетину робочої поверхні січними вертикальними площинами, перпендикулярними стінці борозни

Рис. 5. Схема перетину робочої поверхні січними вертикальними площинами, паралельними стінці борозни