Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод сг бак (РОЗДІЛ 1).doc
Скачиваний:
125
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

5. Загальні відомості

Слід мати на увазі, що підготовка плуга до роботи проводиться до виїзду в поле та на початку роботи з метою якісного виконання оранки із заданими параметрами.

Підготовку плуга до роботи ведуть на спеціальному майданчику з твердим покриттям або на вирівняному ущільненому ґрунтовому майданчику. Підготовка плуга до роботи передбачає:

- перевірку технічного стану плуга;

- розстановку робочих органів плуга;

- підготовку плуга для оранки на задану глибину;

- установку причепа (навіски) плуга;

- перевірку якості роботи плуга в полі з усуненням виявлених недоліків

Слід запам’ятати, що така ж послідовність операцій втримується і під час підготовки інших машин до роботи.

При перевірці технічного стану встановити плуг на майданчик і опустити механізмами раму так, щоб лемеші дотикалися до поверхні майданчика. Уважно оглянути всі вузли і перевірити комплектність плуга та надійність затягнення гайок болтових з’єднань. Трапецієподібні лемеші повинні всім лезом дотикатися до опорної поверхні, долотоподібні – тільки лезом долота, а п’ятка його лемеша повинна бути віддалена від опорної поверхні на 10 мм.

Перевірити правильність розстановки робочих органів плуга, виявлені недоліки усунути.

Для якісної роботи плуга необхідно при його підготовці врахувати умову стійкої рівноваги. Під час роботи на плуг діють сила тяги, сили опору ґрунту і тертя, реакції дна і стінки борозни, інерційні та інші сили.

Для стійкого ходу тракторного плуга у вертикальній і горизонтальній площинах необхідно, щоб лінія сили тяги трактора проходила через слід центра ваги плуга – проекції центра ваги плуга на дно борозни. Якщо у причіпного плуга напрям сили тяги проходить у вертикальній площині ближче чи дальше сліду центра ваги, то відповідно передні корпуси орють мілкіше й перевантажується заднє колесо або задні корпуси орють мілкіше і перевантажуються передні колеса, хід плуга нестійкий, його тяговий опір зростає, якість обробітку погіршується.

Якщо лінія сили тяги проходить зліва або справа сліду центра ваги, то плуг у горизонтальній площині заносить відповідно в бік незораного або в бік зораного поля. Для забезпечення постійної ширини захвату і якісної оранки плуг повинен рухатись без перекосів, а опорні поверхні коліс повинні бути паралельні напрямкові руху плуга.

Означення сліду центра ваги плуга необхідне для правильного під’єднання причепа або навіски плуга, що забезпечує задану глибину оранки, ширину захвату й оранку без огріхів. Для більшості багатокорпусних плугів вітчизняного виробництва слід центра ваги знаходиться приблизно посередині лінії, що з’єднує носки лемешів переднього і заднього корпусів.

Після перевірки комплектності та технічного стану плуга, яку виконують на місці зберігання, його з’єднують з трактором.

Навіску трактора монтують по двоточковій (для тракторів класу 3) та триточковій (для тракторів класу 1,4) схемах. Навішують на трактор автозчіпку СА-2 (СА-1) і встановлюють довжину обмежувальних ланцюгів так, щоби кінці поздовжніх тяг навіски трактора відхилялися в обидва боки не більше ніж на 20 мм.

При переведенні плуга в робоче положення і під час роботи золотник розподільника гідросистеми трактора встановлюють у “плаваюче” положення. Після з’єднання замка плуга з автозчіпкою виймають фіксатор замка, що утримує його на стоянці у вертикальному положенні та встановлюють фіксатор в отвір кронштейна траверси. Плуг транспортують на спеціальний майданчик для регулювання. Під колеса чи гусениці трактора встановлюють підставки, які за висотою менші від заданої глибини оранки на 1...2 см (величина деформації ґрунту колесами). Під переднє і заднє опорні колеса причіпного плуга з металевими ободами встановлюють такі ж підкладки.

Переводять плуг з допомогою гідросистеми трактора в робоче положення. При цьому корпуси плуга, обладнані трапецієподібними лемешами, повинні доторкатися опорної площини (поверхні майданчика) всією довжиною леза, а долотоподібні – лезом долота, а лезо лемеша має бути паралельне поверхні майданчика. Рама плуга повинна бути горизонтальною. Вирівнюють раму причіпного плуга за допомогою правого розкоса навіски трактора та переднього опорного колеса поздовжньої балки рами.

Ободи опорних коліс гвинтовими механізмами опускають на встановлені під ними підставки, і це положення коліс фіксують гвинтами на держаках. Довжину задньої регульованої тяги механізму управління встановлюють так, щоби при прямолінійному русі агрегату заднє борозенне колесо розташовувалось під кутом 0...5° до зораного поля.

Гайки на штоках гідроциліндрів механізмів переднього і заднього борозенних коліс розкручують до упору в корпуси циліндрів. Довжину вкорочення штока гідроциліндра переднього борозенного колеса фіксують гайкою. На основній балці рами плуга встановлюють два причепи для борін або ж один для котків. Секція котка ККШ-6,0 монтується за допомогою двох ланцюгів різної довжини: правого – 1240 мм, лівого – 2380 мм.

Перевіряють правильність установки передплужників, дискового ножа. Виявлені недоліки усувають.

Переводять плуг у транспортне положення. Кліренс плуга при цьому повинен бути не менше 300 мм, якщо все повітря з гідросистеми видалене. Остаточна перевірка якості підготовки плуга до роботи проводиться в полі після прокладання першої борозни.

При прокладанні першої борозни рама причіпного плуга встановлюється з перекосом, перший корпус оре на глибину близько 12 см, а останній – на задану глибину. Для прокладання першої борозни гайку на штоці механізму переднього борозенного колеса закручують повністю, регулюють правий розкіс навіски трактора. Це дає змогу передньому борозенному колесу піднятися на 12 см вище від опорної площини переднього корпусу.

Після проходу двох борозен встановлюють гайку штока механізму переднього борозенного колеса в попереднє (фіксоване на регулювальному майданчику) положення. Вирівнюють раму плуга в поздовжньому та поперечному напрямках. Перевіряють та за необхідності коректують глибину оранки механізмом заднього опорного колеса.

Підготовка до роботи тракторного навісного плуга, як і напівнавісного, починається з перевірки технічного стану та розстановки робочих органів. На тракторах класу 3,0 і більше напівнавісні і навісні плуги начіплюються за двоточковою схемою навіски, а менш потужні – за триточковою. При роботі з начіпним плугом гусеничні та колісні (Т-150К і К-700) трактори рухаються по поверхні незораного поля, а колісні до класу 1,4 включно – правими колесами по дну борозни. Відповідно до трактора змінюється місце начіпки на плузі і ширина колії колісного трактора від захвату плуга.

Передній корпус плуга повинен відрізати скибу такої ж ширини, як і інші корпуси. Ширина захвату першого корпусу залежить від взаємного розташування трактора і плуга в горизонтальній площині. При роботі з швидкісними тракторами відстань с від краю обода колеса (гусениці) до стінки борозни (рис. 2.1а) повинна бути 240–300 мм.

Для правильного агрегатування навісного і напівнавісного плугів з трактором із різною кількістю корпусів, змінюють установочні розміри А і Б. Для тракторів Т-150 і Т-150К і плугів ПЛН-5-35, ПЛП-6-35 в три-, чотири-, п’яти- і шести корпусних варіантах передбачено змінювати положення начіпки плуга відносно борозенного обрізу першого корпусу відповідно в чотирьох положеннях: проти носка третього корпусу (т=0): вліво на 60, 120 і 220 мм, для чого в поперечній балці рами плуга є відповідні отвори (рис. 2.1,б). Відповідно змінюють і положення штока 6 довантажувача ПЛП-6-35 (рис. 2.1,в).

У тракторів класу 1,4 для роботи з двокорпусним плугом ширина колії – 1350 мм, трикорпусним – 1500 мм, причому від осі трактора праві колеса зміщують на 800 мм, ліві – на 700 мм і на ведуче ліве колесо кріплять вантажі (баласт).

Начіпний плуг встановлюють на задану глибину оранки в навішеному на трактор стані. Під гусениці трактора (ліві колеса для колісного) і опорне колесо плуга підкладають підкладку заданої глибини оранки. Плуг опускають на майданчик. Змінюючи довжину верхньої поздовжньої тяги механізму навіски і правого розкосу навіски, слід встановити раму плуга горизонтально, лемеші і задні кінці польових дощок повинні доторкатися до майданчика.

Слід пам’ятати, що згідно з технічними вимогами до корпусів плугів необхідно, щоб: перехід від лемеша до полиці був плавним, місцеві зазори в стику лемеша з полицею допускаються не більше 1 мм; перевищення полиці над лемешем не допускається. Стовба корпусу не повинна виступати в бік поля за польовий обріз полиці та лемеша.

Відхилення площини польового обрізу полиці в бік борозни допускається не більше 10 мм. Передній кінець польової дошки від опорної площини повинен бути віддалений не менше ніж на 10-12 мм, а від стінки борозни – 5-10 мм.

Розстановка робочих органів плуга (рис. 2.2) зумовлена необхідністю якісного виконання певних технологічних операцій.

Відповідно до цього передплужник кріпиться спереду основного корпусу так, щоб носок його лемеша був на відстані l=30–35 см від носка основного корпусу в горизонтальній площині, що гарантує роздільний рух відповідних скиб.

Для встановлення передплужника по висоті в стовбі передплужника є 4 отвори. Залежно від виду бур’янів глибина оранки передплужника вибирається в межах a1 = 8–12 cм. Польові обрізи передплужника і корпусу повинні лежати в одній площині. Допускається відхилення площини польового обрізу передплужника t1 в бік неораного поля до 1 см.

Дисковий ніж встановлюють так, щоб вісь обертання його розташовувалась над носком лемеша передплужника, а коли він відсутній, то над носком основного корпусу. Площина диска t2 від польового обрізу передплужника виноситься на 1–2 см в бік поля. По глибині дисковий ніж встановлюють так, щоб нижня точка різальної кромки диска розташовувалась нижче леза лемеша передплужника на 2–3 см, а відстань від поверхні поля до маточини дискового ножа a повинна бути не менше від 1 см.

Розстановка основних корпусів плуга по ширині зумовлюється шириною захвату корпусу. При правильній розстановці корпусів їх польові обрізи повинні бути паралельні. Перекриття b по ширині захвату суміжних корпусів для багатокорпусних плугів загального призначення знаходиться в межах 2–3 см. Відстань між корпусами за ходом плуга повинна бути однаковою, у межах 75-80 см. Носки лемешів передплужників повинні лежати на одній прямій, паралельній лінії носків лемешів основних корпусів.