Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова От.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
535.97 Кб
Скачать

4.3. Проект заходів щодо покращення стану навколишнього природного середовища

Розробка заходів по зниженню антропогенного впливу на навколишнє середовище є завершальним етапом курсового проекту. Сюди відноситься зниження забруднення атмосферного повітря, водного середовища, ґрунтів.

4.3.1. Зниження забруднення атмосферного повітря

Атмосферне повітря - як і всі компоненти навколишнього природного середовища має властивості до самоочищення, яке відбувається внаслідок сухого та мокрого випадання домішок, абсорбції їх земною поверхнею, хіміко-біологічними реакціями, поглинання рослинами, переробки бактеріями, мікроорганізмами та іншими шляхами. Виходячи із цього, при проектуванні нового підприємства необхідно приділити значну увагу створенні зелених насаджень на виробничій території та санітарно-захисних зон на прилеглих площах. Залежно від характеру і масштабів шкідливих викидів існує п'ятибальна санітарна класифікація промислових підприємств. Підприємства 1 класу повинні мати санітарно-захисну зону у 1000м, 2 класу - 500м, 3 класу -300м, 4 - 100м, 5 - 50м. На території виробництва зелені насадження створюють залежно від їх характеру захисної дії. Посадки можуть бути ізолюючими і фільтруючими. Ізолюючі посадки (щільно висадженими деревами) можуть знижувати забрудненість території на 25-35% завдяки розсіюванню шкідливих речовин, відхиленню забрудненого повітряного потоку, а також внаслідок поглинаючої дії зелених насаджень. Фільтруючі посадки добре провітрюються, ажурні за структурою, виконують роль механічного і біологічного фільтра на шляху проходження забрудненого повітря.

Проте, самоочищення атмосфери в сучасних техногенних умовах не може забезпечити, безпечний рівень забруднюючих речовин. Тоді необхідно використовувати технічні засоби, технологічні процеси та обладнання, котрі знизять або виключають викиди шкідливих речовин в атмосферу. Наприклад, до таких методів можна віднести:

- використання нових видів палива;

- замінити або встановити нове виробниче та енергетичне обладнання, яке виділяє мінімальну кількість шкідливих речовин;

- застосувати антитоксичні присадки;

- використовувати нові безвідходні та маловідходні технології.

Одним із ефективних і дієвих є очищення викидів в атмосферу від шкідливих речовин, зокрема:

- очищення викидів від пилу та аерозолів шкідливих речовин;

- очищення викидів від газоподібних шкідливих речовин;

- зниження забруднення атмосфери вихлопними газами від двигунів внутрішнього згоряння транспортних засобів та стаціонарних установок;

- зниження забруднення атмосфери при транспортуванні, вивантаженні сипких вантажів.

Для очищення викидів від шкідливих речовин використовують методи: механічні, хімічні, фізичні, фізико-хімічні, комбіновані.

4.3.2. Зменшення антропогенного впливу на водні об'єкти

На сучасному етапі стан, як внутрішніх водних об'єктів, так і морів і океанів потребує значного покращення і набув глобального значення. Тому основою охорони вод є встановлення видів та значення показників водоспоживання та водовідведення, а також якості води. Розробки заходів передбачає розробку методів і засобів очищення стоків, контроль якості води та стоків.

Очищення стічних вод здійснюють наступними методами:

- механічні;

- фізичні;

- хімічні;

- фізико-механічні;

- фізико-хімічні;

- біологічні;

- комплексні.

Вибір технології очищення залежить від показників забруднення, можливостей повторного використання вод для виробничих потреб, стану водойм. Показниками забруднення є каламутність, вміст рухомих частинок,

загальний вміст розчинних речовин, кислотність, концентрація кисню. Схема очищення повинна забезпечувати мінімальне скидання стічних вод у водойми, максимальне використання їх і найбільш повне вилучення цінних домішок. Існує три типи очищення споруд: локальні (цехові), загальні (заводські), районні (міські). Локальні практично є продовженням технологічного циклу виробництва і є найбільш ефективними та доцільними із економічної та природоохоронної точок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]