Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова От.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
535.97 Кб
Скачать

4.3.3. Зниження забруднення ґрунтів та підвищенні їх родючості

Охорона ґрунтів від забруднення, деградації, виснаження, ерозії та інших негативних факторів є не менш складним і важливим процесом ніж охорона інших компонентів навколишнього середовища. До розробки заходів щодо охорони та покращення ґрунтів необхідно підходити комплексно із врахуванням багатофакторності та багатогранності впливу на довкілля, кругообігу речовин, міграції забруднюючих речовин тощо.

Забруднення грунтів можуть спричинити промислові підприємства, транспорт, теплові та атомні електростанції, сільськогосподарське виробництво. Воно може носити локальний та глобальний характер.

Як і будь-якому компонентну біосфери, ґрунтам властиво самоочищення, що залежить від багатьох біотичних та абіотичних факторів, зокрема: природно-кліматичних умов, ґрунтоутворюючої породи, рівня ґрунтових вод, рослинності тощо.

До основних напрямків збереження і раціонального використання ґрунтів відносяться:

- зменшення або припинення викидів забруднюючих речовин у повітря та скидів у водні об'єкти, а відтак міграції у ґрунти;

- створення зелених насаджень на території підприємства та санітарно-захисних зон, що дасть можливість протистояти ґрунтам проти ерозії, зсувів, деградації;

- впровадження нових маловідходних та безвідходних технологій;

- створення зелених насаджень вздовж автомобільних доріг та залізниць;

- проведення комплексу протиерозійних заходів на еродованих землях;

- рекультивація порушених земель;

- зменшення площ від відвали відпрацьованих порід промисловості та енергетики;

- впровадження нових технологій транспортування, зберігання та застосування пестицидів.

Висновки

Сучасна науково-технічна революція значно ускладнює взаємини між суспільством, виробництвом і природою. Сучасні масштаби виробничої діяльності, обсяги якої подвоюються кожні 15 років, обумовлюють зміну якості природного середовища та її ресурсів. Багато результатів виробничої діяльності мають негативний вплив на природне середовище: забруднення повітряного і водного басейнів, грунту, теплове забруднення, підвищений рівень шуму, іонізуючого випромінювання та багато іншого. Підхід до вирішення даної проблеми полягає в тому, щоб визначити межі рівноваги природних систем, виявити основні аспекти впливу господарської діяльності людини на природні процеси в біосфері і запобігти їх негативний вплив. 

Декілька років назад була проблема з наявністю неприємного запаху навколо території підприємства і за проведеними дослідженнями було зафіксовано перевищення норми аміаку,фосфатів,завислих речовин та нормативів БСКП. І навіть було поставлене питання про закриття заводу і підприємство було зобов'язане вирішити це питання запровадивши новітні очисні системи. ТзОВ «МПМ-ПЛАСТ» впровадив сучасну комбіновану систему очистки стічних вод виробництва на основі технологій нідерландської фірми Biothane systems International. У результаті біологічної очистки стічних вод утворюється сировина для виробництва органо-мінеральних добрив та альтернативний природному газу енергоносій – біогаз (метан), який передбачається використовувати для потреб виробництва, для забезпечення підприємства тепловою енергією. Для вирішення питання переробки та утилізації мулу на підприємстві впроваджена нова, екологічно безпечна технологія зневоднення мулу. Мул є цінним продуктом і може використовуватись як комплексне добриво в сільському господарстві та в інших галузях господарства.

Вода і повітря проходять триступеневу очистку. Здійснюється контроль мікробіологічної чистоти води, повітря, обладнання, сировини на відповідність їх вимогам санітарного законодавства.

Турбота про навколишнє середовище є важливими аспектами діяльності компанії, та полягає у сучасних підходах до ресурсо- та енергозберігаючих технологіях, залученню екологічно чистої та безпечної сировини на усіх ділянках бізнесу компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]