Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminarski_ta_praktichni_zanyattya_student.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
190.46 Кб
Скачать

Самостійна робота:

Вивчення теми слід розпочати з визначення судової медицини як науки (предмет, методи та задачі). Потім з’ясовують зв’язок судової медицини з іншими науками, значення судової медицини у судово-слідчій діяльності правоохоронних органів (огляд трупа на місті пригоди, орієнтовне визначення давності настання смерті, кваліфікована постановка питань перед експертом та аналіз судово-медичних висновків).

Далі переходять до визначення судово-медичної експертизи. Детально розглядають підстави призначення судово-медичної експертизи (постанова слідчого та суда) та документи, які регламентують зміст та порядок призначення судово-медичної експертизи (Конституція України, Кримінальний та Кримінально-процесуальний, Цивільний та Цивільно-процесуальний кодекси).

Особливу увагу звертають на приводи призначення судово-медичної експертизи. Вивчають обов’язкові (встановлення причин смерті, характер та ступінь тілесних пошкоджень, визначення психічного та фізичного стану, віку та ін.) та необов’язкові (при розірванні браку, аліментних ісках та ін.) приводи призначення судово-медичної експертизи.

Потім визначають обов’язки, права, відповідальність та відведення судово-медичного експерта. Також розглядають об’єкти (трупи, живі люди, речові докази, матеріали кримінальних і цивільних справ) та види судово-медичної експертизи (первинна, вторинна, додаткова, повторна, комісійна та комплексна). Далі розглядають участь судово-медичного експерта у слідчих діях (освідчення підозрюваного, участь у обшуках та виявленні речових доказів біологічного походження) та судовому засіданні (можливість ставити питання підсудному, свідкам та ін.).

При ознайомленні з судово-медичною документацією розглядають структуру «Висновок (Акт) судово-медичного експерта» (введення, описова та заключна частини) та порядок його оформлення.

На закінчення розглядають організацію судово-медичної служби в Україні, структурні підрозділи Бюро судово-медичної експертизи (відділи судово-медичної експертизи трупів та живих осіб, судово-медична лабораторія з судово-біологічним, судово-хімічним та іншими відділеннями)

Заняття № 2 (семінарське). Тема: „судово-медична танатологія. Ранні, та піздні трупні явища”. План:

  1. Поняття про танатологію.

  2. Значення вчення про смерть для судово-медичної експертизи.

  3. Діагностика клінічної та біологічної смерті, імовірні і абсолютні ознаки смерті.

  4. Ранні трупні ознаки. Охолодження тіла. Трупне висихання. Трупне заклякання, механізм розвитку і засоби виявлення. Трупні плями, стадії і термін їх розвитку, методи дослідження.

  5. Пізні трупні ознаки. Процес гниття трупу. Природна консервація трупів: муміфікація та торфяне дублення. Жировіск.

  6. Поняття про раптову смерть. Особливості дослідження трупів раптово померлих осіб.

Основні поняття: види та типи смерті, етапи вмирання, ознаки смерті, трупне охолодження, трупне висихання, трупні плями, гіпостаз, стаз, імбібіція, трупне заклякання, аутоліз, гниття, муміфікація, жировіск, торфяне дублення, трупна фауна.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]