Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Тема 4. Основи аналізу хореографічних творів.

Мелодія, гармонія, лад, ритм, темп, динаміка – найважливіші складові елементи музичної мови, її основні засоби виразності.

Мелодія – основа музики. Саме в мелодії концентрується в більшості випадків сама сутність музичного образу. Сприйняття мелодії як основної музичної думки. Типи мелодики: моторна, кантиленна, речитативно-декламаційна. Мелодія – процес, який розгортається у часі. Її розчленування на частини є розчленування часове, тобто ритмічне у широкому смислі слова.

Ритм – невід’ємна сторона мелодії. Мелодія, як і музична інтонація, не може існувати поза ритмом. Специфічна ознака, відрізняючи мелодію, як музичну думку від усіх її життєвих прообразів, тобто від мелодії мовлення, віршу та ін. – це не лінія звуковисотних змін, а саме ладова сторона. Досить поширеною формою ладової, але далеко не єдиною організації музики є мажоро-мінорна система. Ладові системи різноманітні у різних музичних культурах, у різних епохах. Гармонічні засоби, будучи комонентнм музичної тканини, найтіснішим чином пов’язані з ладовою організацією.

Гармонія – система відносин тонів в їх одночасному звучанні. Виявимо популярні, що контрастують один з одним якості звучання, які здатні створювати ладова організація і гармонійні засоби:

  • консонанс та дисонанс

  • стійкість та нестійкість

  • мажор і мінор

  • акорд і співзвуччя

  • тональна стабільність та нестійкість

Музичний темп (від лат. tempus – час) – це швидкість чергування музичних долей за одиницю часу. Темп виступає у якості показника швидкості музичного руху. Темп. Повільні, помірні та рухливі темпи (італійські позначення темпів та їх зміни). Агогіка як особливість виконавської інтерпретації темпо-ритму для створення певного художнього образу. Темп і агогіка – галузь найбільш помітного виявлення взаємодії музики та танцю. Позначення агогічних змін у музиці (rubato та інші).

Динаміка – один з важливих засобів музичної виразності. Динамічний відтінок (або нюанс) – ступінь гучності музики при виконанні музики. Італійські терміни для позначення основних моментів динаміки. Музичні терміни, що позначають характер виконання твору.

Література:

  1. Безуглая Г. А. Анализ танцевальной и балетной музыки: учеб пособие / Г. А. Безуглая. – СПб.: Изд-во Политехн. ун-та, 2009. – 177с

  2. Мазель Л. А. О мелодии, М., 1952

  3. Мазель Л. А. О природе и средствах музыки, М., 1983

  4. Способин Игорь Владимирович. Элементарная теория музыки – М.: Кифара, 2003

  5. Холопова В. Н. Мелодика: Научно-метод. Очерк. – М.: Музыка, 1984. – 88 с., нот., схем (Вопросы истории, теории, методики)

  6. Холопова В. Н. Теория музыки: мелодика, ритмика, фактура, тематизм. СПб.: Лань, 2002. – С. 107