Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodicheskie_rekomedatsii_tsvetovedenie.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
104.54 Кб
Скачать

Тема 1. Вступна бесіда про зміст дисципліни кольорознавство, програму матеріали, і інструменти.

Владові предмету кольорознавства (фізичні основи, фізіологічні, психофізіологічні, відомості з історії кольорознавства, історії культури та мистецтва).

Література: 4, 8, 9, 12, 19, 27.

Тема 2. «Тон», як важливий засіб образотворчого мистецтва, необхідність розвитку відчуття тону (ритм, інтервал, крок тону). Виконується ахроматична шкала двома матеріалами: акварель - лесуванням , гуаш – шкала з 12-ти викрасок від чорного до білого, та поступовий розтяг. Властивість поверхні відбивати проміння світлового потоку, відмінність ахроматичних від хроматичних кольорів.

Література: 11, 20, 21, 22, 23, 27, 28, 31.

Тема 3. „Хроматичне коло" навчає практичними навичкам змішування 3-х основних кольорів та будові кольоро-тонального ряду. Важливо простежити, що складові кольори, не відбуваються у спектральному вигляді. Основний висновок про збереження чистоти кольору: змішування близьких за кольоровим тоном фарб, що наближаються до спектральних.

Висновки з практичної роботи допомагають вирішити завдання „Спектральне коло” в якому важливе місце має вивчення фарб, їх властивостей змішуватись із збереженням чистоти кольору. В цьому завданні вивчаються характеристики кольору: кольоровий тон, чистота світлота, насиченість.

Література: 4, 11, 12, 13, 19, 21, 23, 27

Тема 4. Після знайомства, з «спектральним колом» виконуються технічні вправи: розтяг-шкала від спектральних до ахроматичних – білого, сірого чорного. У практичній роботі відбувається спостереження впливу ахроматичних при механічному змішуванні спектральних з ахроматичними.

Література: 4, 9, 11, 12, 19, 20, 22,23, 27, 28, 37.

Тема 5. Змішування продовжується у роботі аквареллю. «Змішування оптичне». Виконується кольоровий квадрат, де 7 смуг вертикального ряду перетинають 7 смуг горизонтального. У вправі здобуваються навички роботи кольором аквареллю технікою «лесирування».

Далі виконується графічний розтяг від кольору, до кольору лінією, крапкою (шестикутник). Здобуваються навички техніки класичного лесування та графічні навички.

Література: 4, 11, 23, 27.

Тема 6. Завдання на механічне змішування : поступовий перехід – розтяг від кольору до кольору. Виконується шкала і розтяг. Завдання необхідне як підготовка до виконання завдань на гармонію (двійок, трійок, сімок) Відбувається знайомство з можливостями кольорів при змішуванні, динамікою кольору та здобуваються навички побудови кольоро-тонального ряду.

Література: 11, 12, 16, 21, 25, 27.

Тема 7. Гармонійні контрастні пари спектрального ряду будуються після спостережень послідовного контрасту. Скаламутнені ряди виконуються не механічним замутнененням - додаванням сірого. Будується гармонія контрастів, відповідно спектральному ряду на основі понять про складове та відлічувальне змішування.

Література: 4, 6, 7, 8, 11, 12, 23, 27.

Тема 8. Гармонія споріднених вирішується виконанням завдання «Трійки», що містить чотири тріади спектральних та відповідний спектральному скаламутнений ряд. Пропонується освоєння варіантів замутнення спектральних тріад: додаванням загального ахроматичного,чорного або сірого з відповідними поправками охолодження кольорового тону додатковими кольорами до небажаних відтінків кольорового тона. І другий варіант: застосування замутнених фарб.

Література: 4,11, 19, 20, 21, 22, 23, 28.

Тема 9. Ритм, рівновага і динаміка кольору спостерігаються у завданні «Сімки» –кольоро-тональний ряд від кольору до його додаткового в 7 елементів. Особливість завдання – це вміння знайти середній колір, що з’єднує скаламутнені додаткові однакової насиченості і виконання ритмічного кольоро-тонального ряду.

Література: 4. 11, 15, 23..

Методичні рекомендації викладачам

дисципліни «Кольорознавство»

(обґрунтування програми)

Тема 10. Продовження теми „ гармонія" на прикладі завдань, виконаних з кольоровим колом Шугаєва.

По-перше, виконати 4-х полюсне кольорове коло з 24 елементами, де протилежні мають бути додатковими. Знайти гармонійні кольоросполучення: пари споріднених, споріднено–контрастних кольорів, простежити схеми з двох , трьох , чотирьох кольорів;

З’ясувати про сумарну додатковість у трикутній схемі Шугаєва, гармонії, що будуються на метричнім повторі одного кольору, ритмі, як поступовому руху від кольору до кольору, (динаміка кольору, ритмічний нюанс), гармонійний контраст, як динамічна врівноваженість.

Література: 10,11, 13, 15, 17,18, 19, 23,27.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]